Καρπός ΜεσολόγγιΚαρπός Μεσολόγγι

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ

Messolonghi Voice
3 λεπτά ανάγνωσης

Ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας μεταξύ 1964 και 1973, Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, άφησε την τελευταία πνοή του την Τρίτη σε ηλικία 82 ετών, καταβεβλημένος από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Ο θάνατος του τέως βασιλιά της Ελλάδας περιλαμβάνει και αθλητικές προεκτάσεις, αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 στην ιστοπλοΐα και συγκεκριμένα στα σκάφη τύπου Dragon, όντας ο πρώτος εκπρόσωπος της χώρας μας που ανεβαίνει στο βάθρο από το 1912 και τον Κώστα Τσικλητήρα.

Η σχέση του με τον αθλητισμό στην Ελλάδα είχε αρχίσει από την ηλικία των 15 ετών, όταν διορίστηκε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Το 1960 υπήρξε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Ιταλία και στις 8 Σεπτεμβρίου έγραψε ιστορία.

Ο τότε νεαρός διάδοχος Κωνσταντίνος είχε σχηματίσει το πλήρωμα του σκάφους “Νηρεύς” μαζί με τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη. Η προετοιμασία τους γινόταν στο Φάληρο, με τη θάλασσα στην περιοχή να έχει μεγάλες ομοιότητες με τη θάλασσα στη Νάπολη, όπου θα διεξαγόταν το ολυμπιακό τουρνουά ιστιοπλοΐας.

- Advertisement -

Ο 20χρονος Κωνσταντίνος Β’ ήταν ο πηδαλιούχος του ελληνικού πληρώματος, το οποίο είχε καλή παρουσία από τις πρώτες ιστιοδρομίες μεταξύ 27 σκαφών και μέχρι την τρίτη από το τέλος είχε εξασφαλίσει μετάλλιο. Στις δύο τελευταίες η σωστή τακτική το οδήγησε στην κορυφή του βάθρου και το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας στη 2η θέση την Αργεντινή και στην 3η τη Ιταλία.

Το κρατικό ραδιόφωνο διέκοψε το πρόγραμμά του και με έκτακτο ανακοινωθέν μετέδωσε την είδηση ως εξής: “Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος ανεδείχθη Ολυμπιονίκης! Επρώτευσεν με το σκάφος του “Νηρεύς” και του απενεμήθη το χρυσούν μετάλλιον, ενώ ανεκρούετο ο Εθνικός Ύμνος και έκλαιεν όλη η βασιλική οικογένεια”.

“Είναι το πιο υπέροχο συναίσθημα που είχα ποτέ, έπειτα από τον αρραβώνα με τη γυναίκα μου”, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του για την κατάκτηση του μεταλλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναπληρωματικό μέλος του πληρώματος ήταν η αδερφή του Κωνσταντίνου, Σοφία, νυν βασίλισσα της Ισπανίας.

Η επιστροφή του ελληνικού πληρώματος στην Ελλάδα συνοδεύτηκε με εκδηλώσεις και αγήματα από τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, που απέδωσαν τιμές στους τρεις ολυμπιονίκες. Παρών ήταν και ο βασιλιάς Παύλος, πατέρας του Κωνσταντίνου. Το πλήρωμα κατευθύνθηκε στην πλατεία Συντάγματος, όπου κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

- Advertisement -

Το 1961 κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ. αναμνηστική έκδοση για τη νίκη του διαδόχου Κωνσταντίνου στην ιστιοπλοΐα.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Το 1963 εξελέγη μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και αργότερα επίτιμο μέλος κι επίτιμος πρόεδρος.

Πέραν της ιστιοπλοΐας, συμμετείχε σε πανελλήνια πρωταθλήματα τοιχοσφαίρισης με πολλές δεύτερες και τρίτες νίκες στο διπλό, ενώ υπήρξε και πάτρονας της Διεθνούς Ενώσεως Μοντέρνου Πεντάθλου.

- Advertisement -
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Σχολιάστε