Θάνος Μωραΐτης: «Να ολοκληρωθεί άμεσα η κατασκευή του δρόμου Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας – Λευκάδα»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αμφιλοχίας – Λευκάδας, στο μέρος του τμήματος Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα, κατέθεσε σήμερα μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ζητά την ανάκληση  της απόφασης με την οποία επιβλήθηκε καθημερινή ολική διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα στην Εθνική Οδό Αμφιλοχίας – Λευκάδας, σε μέρος του τμήματος Άγιος  Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα, από 9.1.202 και για τους δύο επόμενους μήνες κατά τις ώρες 9:30 – 12:30 και 15:30 – 18:30.

Επισημαίνει παράλληλα ότι αυτή η απόφαση παραβιάζει τους όρους που υπέγραψε η ανάδοχος εταιρεία στη σύμβαση εκτέλεσης του έργου, όπου ρητά αναφέρεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη τουλάχιστον μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Ο κ. Μωραΐτης  ασκεί κριτική στην απόφαση αυτή καθώς όπως επισημαίνει αποκλείεται η μετακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων από και προς τη Λευκάδα κατά τις πλέον παραγωγικές από πλευράς δραστηριοτήτων ώρες σε καθημερινή βάση, προκαλώντας ταλαιπωρία και μεγάλη οικονομική ζημία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε διάφορες περιοχές της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Τέλος,  ο Θάνος Μωραΐτης ρωτά τον Υπουργό ποια μέτρα θα λάβει για την ανάκληση της απόφασης με την οποία επιβλήθηκε καθημερινή ολική διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αμφιλοχίας – Λευκάδας, στο μέρος του τμήματος Άγιος  Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα, ώστε και το έργο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη κυκλοφορία πολιτών και εμπορευμάτων.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

Αθήνα,  16 Ιανουαρίου 2023

 Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αμφιλοχίας – Λευκάδας, στο μέρος του τμήματος Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα».

Την Δευτέρα 9-1-2023 τέθηκε σε εφαρμογή η 2501/10/452-θ’/16-12-2022 Απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Ακαρνανίας, με την οποία επιβλήθηκε καθημερινή ολική διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα στην Εθνική Οδό Αμφιλοχίας – Λευκάδας σε μέρος του τμήματος Άγιος  Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα, για τους δύο επόμενους μήνες κατά τις ώρες 9:30 – 12:30 και 15:30 – 18:30.

Αυτή η διακοπή κυκλοφορίας σχετίζεται με το έργο «Κατασκευή -Αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας και κατασκευή του νέου αγωγού ύδρευσης Λευκάδας στα εμπλεκόμενα τμήματα» αναδόχου ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ,  και σύμφωνα με την απόφαση γίνεται «για λόγους οδικής ασφάλειας, ένεκα της χρήσης εκρηκτικών υλών σε μεγάλου ύψους πρανή».

Η παραπάνω απόφαση όμως παραβιάζει τους όρους που η ανάδοχος εταιρεία υπέγραψε στη σύμβαση εκτέλεσης του έργου, όπου ρητά αναφέρεται ότι: «Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου θα υπάρχει διαθέσιμη μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Σε περίπτωση εξαιρετικών δυσχερειών και μόνον ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή της κυκλοφορίας από μια λωρίδα με εναλλαγή κατεύθυνσης».

Επειδή με την απόφαση αυτή αποκλείεται η μετακίνηση προσώπων, εμπορευμάτων και πάσης φύσεως υλικών από και προς τη Λευκάδα κατά τις πλέον παραγωγικές από πλευράς δραστηριοτήτων ώρες σε καθημερινή βάση.

Επειδή εκτός από ταλαιπωρία προκαλείται και μεγάλη οικονομική ζημία των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν έδρα σε διάφορες περιοχές της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Επειδή το κλείσιμο του δρόμου θα δυσχεράνει τα δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά έργα που εκτελούνται στην περιοχή.

Επειδή το κλείσιμο του δρόμου επί δύο μήνες θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από την καθημερινή διακοπή της κυκλοφορίας.

Επειδή  ο δρόμος του τμήματος Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα πρέπει να μείνει ανοιχτός, όπως με σαφήνεια προβλέπεται και απαιτείται από τους όρους της συμβατικής υποχρέωσης, προς όφελος των πολιτών και για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την ανάκληση της με αριθμ.  2501/10/452-θ’/16-12-2022 Απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Ακαρνανίας, με την οποία επιβλήθηκε καθημερινή ολική διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αμφιλοχίας – Λευκάδας, στο μέρος του τμήματος Άγιος  Νικόλαος Βόνιτσας  – Λευκάδα, ώστε και το έργο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη κυκλοφορία πολιτών και εμπορευμάτων.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση