Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπλήξεις στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 7 μονάδες δίνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 11 έως 17 Ιανουαρίου και πιάνει θέματα της επικαιρότητας όπως η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 28,7% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει ποσοστό 9,7%, αυξημένο κατά 0,8 μονάδες από την προηγούμενη έρευνα, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 4,7% και η Ελληνική Λύση στο 3,5%. Εκτός Βουλής δείχνει να μένει το ΜέΡΑ 25 με 2,8% ενώ οι «Ελληνες – Εθνικό Κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη παίρνει ποσοστό 2,7% και κάνει ακόμη πιο επιτακτική τη συναίνεση των κομμάτων για τη ρύθμιση απαγόρευσης των ναζιστικών κομμάτων.

Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 10,7%.

Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι τα χαμηλά ποσοστά όλων των κομμάτων, η πεντακομματική βουλή και η μάχη που δίνουν Γ. Βαρουφάκης και Η. Κασιδιάρης για να μπουν στη Βουλή.

Όπως φαίνεται το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται γύρω στο 10% χωρίς να έχει δυναμική μεγάλης ανόδου.

Η ΝΔ από τον περασμένο Σεπτέμβρη κινείται στα επίπεδα του 29% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την περίοδο άνοδο μόλις 1,1 μονάδες.

Από όσους ρωτήθηκαν για το αν είναι υπέρ αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 45,8% θέλει τη ΝΔ και μόλις το 12,8% τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, όσοι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας στην πρόθεση ψήφου δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ 31,3% και μόλις 10,9% στη ΝΔ.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 36,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, δηλαδή διαφορά 6,9 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 12,4%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και ΜέΡΑ 25 και Ελληνες – Εθνικό Κόμμα στο 3,5%.

Στην κάρτα αυτή φαίνεται ότι η ΝΔ είναι κάτω από το ποσοστό για αυτοδυναμία και μάλιστα χάνει 3,5 μονάδες από τον Δεκέμβριο (39,9%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την πτώση της ΝΔ καθώς από τις 31,5 μονάδες του Δεκεμβρίου πέφτει στο 27,5%, απώλεια 4 μονάδων.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο νικητής καθώς από το 8,1% στην εκτίμηση ψήφου του περασμένου μήνα, πάει στο 12,4%.

Συντριπτικά υπέρ της ΝΔ η παράσταση νίκης. Στο 70% το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι θα έρθει πρώτο κόμμα, ανεξάρτητα τι θα ψηφίσουν. Μόλις 16% ο ΣΥΡΙΖΑ και 4% το ΠΑΣΟΚ.

Συσπειρώσεις

Υψηλή η συσπείρωση για τη ΝΔ, στο 72,9% με τις μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 4,2%.

Στο 69,5% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ όπου του φεύγουν προς τη ΝΔ 5,5%.

Στο 66,5% η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ το οποίο παίρνει 4,3% από τη ΝΔ και 9,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα όρια εκλογικής επιρροής, αν δηλαδή θα ψήφιζαν ή σε καμιά περίπτωση τα κόμματα, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 44% όσων λένε ότι θα μπορούσαν να την ψηφίσουν (46% τον Δεκέμβριο, 49% το Νοέμβριο). Ένα 55% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ΝΔ σε καμιά περίπτωση.

Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα το ψήφιζε το 40% και όχι το 59% και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα το ψήφιζε μόλις το 37% και όχι το 62%.

Καταλληλότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ισχυρό χαρτί για τη ΝΔ καθώς θεωρείται κατάλληλος από το 37%, με τον Αλέξη Τσίπρα στο 18% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 6%.

Ο νυν πρωθυπουργός θεωρείται πιο κατάλληλος να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των θεσμών με 32%, ο Τσίπρας με 19% και ο Ανδρουλάκης με 7%.

Τι απαντούν οι πολίτες για την πορεία της χώρας

Στο τμήμα της έρευνας για την πορεία της χώρας και για τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, θα δούμε πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα.

Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 37% προς τη σωστή, ποσοστά περίπου ίδια με τον προηγούμενο μήνα.

Το 44% λέει ότι η προσωπική του κατάσταση σε σχέση με πριν ένα χρόνο είναι χειρότερη και το 36% ίδια. Μόλις 20% ότι είναι καλύτερη.

Η ακρίβεια και η οικονομία τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας

Η ακρίβεια παραμένει σταθερά πρώτο πρόβλημα της χώρας με 32%. Ακολουθεί γενικότερα η οικονομία με 30%, η εξωτερική πολιτική – Ελληνοτουρκικά με 8%, η ανεργία με 7%, το πολιτικό σύστημα – πολιτικοί με 5%.

Πώς αξιολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση

Το 38% κρίνει θετικά το έργο της κυβέρνησης και το 56% αρνητικά, όμως, πολύ άσχημα είναι τα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις 18% κρίνει θετικά την αξιωματική αντιπολίτευση και 72% αρνητικά.

Ο πρωθυπουργός αξιολογείται θετικά από το 41% (πάνω από την κυβέρνηση δηλαδή) και 53% αρνητικά.

Παραμένει το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα που έχει 22% θετικές γνώμες και 69% αρνητικές, ποσοστά που είναι ίδια για καιρό κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν εμφανίζει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού εν αναμονή.

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση το έργο της στην οικονομία, παρά τα πολλά μέτρα στήριξης. Μόλις 1 στους 4 (25%) κρίνει θετικά και 63% αρνητικά, ίδιο ποσοστό τους τελευταίους 3 μήνες.

Χειρότερο είναι το ποσοστό, στο 65%, για το έργο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και μόλις 20% έχει μάλλον θετικές γνώμες.

Πώς αξιολογούν οι πολίτες τις επιδόσεις της κυβέρνησης

Οι 4 υψηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στην προσέλκυση τουρισμού με 71% θετικές απόψεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό με 65%, στην αμυντική θωράκιση της χώρας με 60% και στην εξωτερική πολιτική με 48%.

Οι 4 χαμηλότερες επιδόσεις και ηχηρά καμπανάκια για συγκεκριμένους υπουργούς είναι στην Παιδεία με 64% αρνητικές επιδόσεις, 22% θετικές, στην εγκληματικότητα με 65% αρνητικές επιδόσεις και μόλις 21% θετικές, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού με 65% αρνητικές και 20% θετικές, και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με 70% αρνητικές και μόλις 15% θετικές.

Επομένως, οι «μαύρες τρύπες» της κυβέρνησης είναι η διαφθορά, ο πληθωρισμός, το έγκλημα, παρά τα στοιχεία για μείωσή του, αλλά ο κόσμος το νιώθει αλλιώς και φυσικά η παιδεία.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης είναι στο -36, από -39, άρα ελαφρά βελτιωμένος. Τον Σεπτέμβριο ήταν στο -52.

Στην ερώτηση: «Γενικά μιλώντας, θα λέγατε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τους ανθρώπους ή ότι όσο και αν προσέξετε θα βρεθεί κάποιος να σας κοροϊδέψει? Εκφράστε την άποψή σας σε μια κλίμακα όπου 0 σημαίνει καμία εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και 10 απόλυτη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους» το 20% έχει χαμηλή εμπιστοσύνη, το 41% μέτρια, το 39% υψηλή.

Δραματικά τα στοιχεία ως προς την πολιτική εμπιστοσύνη. Χαμηλή έχει το 42%, μέτρα το 40% και υψηλή μόλις το 18%.

Θέματα επικαιρότητας

Στο ερώτημα αν είναι υπέρ ή κατά του πολέμου στην Ουκρανία, το συντριπτικό 71% είναι κατά και μόλις 16% υπέρ.

Επίσης, το 64% λέει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα χειροτερεύουν και το 26% ότι θα γίνουν καλύτερες.

Τέλος, το 60% έχει θετική άποψη για το ΝΑΤΟ και το 31% αρνητική.

newsbomb.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση