Θάνος Μωραΐτης: Το νέο λουκέτο στη Super League 2, ολοκληρώνει το «έγκλημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος του ελληνικού αθλητισμού.

Ερώτηση την οποία συνυπογράφουν ακόμα 19 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσε σήμερα ο τομεάρχης αθλητισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Μωραΐτης.

«Πλησιάζοντας προς το τέλος της θητείας του στη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού ο κ. Αυγενάκης ολοκληρώνει το «έγκλημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος του ελληνικού αθλητισμού» αναφέρει ο κ. Μωραΐτης υποστηρίζοντας ότι, οι συνεχιζόμενες περικοπές και η τακτική του σταγονόμετρου στην επιχορήγηση των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων προκαλούν τη δικαιολογημένη οργή των ανθρώπων του αθλητισμού, καθώς σε μια περίοδο απανωτών κρίσεων (πανδημία, ενεργειακή κρίση και κρίση ακρίβειας), βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη και την αδιαφορία της πολιτείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρότεινε από την πρώτη στιγμή τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης του αθλητισμού από τα έσοδα της φορολόγησης του «Στοιχήματος, ωστόσο τρία χρόνια μετά κ. Υφυπουργός Αθλητισμού το μετέτρεψε σε ευκαιριακό εργαλείο χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών, σύμφωνα με τον Θάνο Μωραΐτη,  είναι και η πρόσφατη διακοπή του πρωταθλήματος της Super League 2, εξαιτίας της δραματικής περικοπής της επιχορήγησης των ομάδων από τη φορολόγηση του «Στοιχήματος».

Όπως τονίζει ο κ. Μωραΐτης, στη Super League 2  έχουν δοθεί φέτος τα λιγότερα χρήματα από καταβολής του δεύτερου τη τάξει ελληνικού πρωταθλήματος, καθώς ο κ. Αυγενάκης την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, μείωσε δραματικά την επιχορήγηση που είχε προϋπολογίσει από τις 260 χιλιάδες ευρώ αρχικά, στις 170 για να καταλήξει τελικά στις 70 χιλιάδες για κάθε ομάδα.  Αυτή η άνιση και άδικη κατανομή των χρημάτων από τα έσοδα του «Στοιχήματος», ανάμεσα σε Super League 1 και Super League 2, οδηγεί σε τέλμα το δεύτερο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο είχε ήδη πληγεί σημαντικά από την καθυστέρηση έναρξής του, εξαιτίας του γραφειοκρατικούς χάους που είχε προκληθεί από τις ασφυκτικές προθεσμίες εγγραφής των ομάδων στο Μητρώο αθλητικών σωματείων.

Τέλος, καλεί τον Υφυπουργό Αθλητισμού να απαντήσει για ποιους λόγους  προχώρησε, μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, σε αυτές τις μεγάλες περικοπές στα ποσά της επιχορήγησης των ομάδων από τα έσοδα της φορολόγησης του «Στοιχήματος  και τι προτίθεται να κάνετε για την άμεση επανεκκίνηση του πρωταθλήματος της Super League 2.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

3 Φεβρουαρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Η απαράδεκτη μείωση των πόρων από τη φορολόγηση των κερδών των στοιχηματικών εταιρειών και η μείωση της επιχορήγησης στη Super League 2 οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση τον ελληνικό αθλητισμό και βάζει σε κίνδυνο τα πρωταθλήματα».

Πλησιάζοντας προς το τέλος της θητείας του στη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού ο κ. Αυγενάκης ολοκληρώνει το «έγκλημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος του ελληνικού αθλητισμού. Οι συνεχιζόμενες περικοπές και η τακτική του σταγονόμετρου στην επιχορήγηση των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων προκαλούν τη δικαιολογημένη οργή των ανθρώπων του αθλητισμού, καθώς σε μια περίοδο απανωτών κρίσεων (πανδημία, ενεργειακή κρίση και κρίση ακρίβειας), βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη και την αδιαφορία της πολιτείας.

Το άρθρο 79 ν.4764/2020 προβλέπει τη δυνατότητα χρηματοδότησης του αθλητισμού από τα έσοδα φορολόγησης του «Στοιχήματος» κατόπιν κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι οποίοι καθορίζουν τους δικαιούχους και τον τρόπο κατανομής της εν λόγω χρηματοδότησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρότεινε από την πρώτη στιγμή τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης του αθλητισμού από τα έσοδα της φορολόγησης του «Στοιχήματος, ωστόσο τρία χρόνια μετά κ. Υφυπουργός Αθλητισμού το μετέτρεψε σε ευκαιριακό εργαλείο χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Αντί να κατοχυρώσει έναν μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης του αθλητισμού από το «Στοίχημα» με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης όπως προτείναμε εξαρχής, δημιούργησε έναν μηχανισμό πελατειακού χαρακτήρα μέσω του οποίου αφενός ασκεί προσωπική πολιτική επιρροή και αφετέρου εξυπηρετεί διάφορα συμφέροντα που δρουν στο χώρο του αθλητισμού. Επιπλέον χρησιμοποιεί αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο για να καλύψει τις μειωμένες από τις περικοπές επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών και των σωματείων από τον προϋπολογισμό της ΓΓΑ, όπως έκανε πρόσφατα με τον ΣΕΓΑΣ.

Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι και η πρόσφατη διακοπή του πρωταθλήματος της Super League 2, εξαιτίας της περικοπής της επιχορήγησης από τη φορολόγηση του «Στοιχήματος». Πιο συγκεκριμένα, στη Super League 2  έχουν δοθεί φέτος τα λιγότερα χρήματα από καταβολής του δεύτερου τη τάξει ελληνικού πρωταθλήματος, καθώς ο κ. Αυγενάκης την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, μείωσε δραματικά την επιχορήγηση που είχε προϋπολογίσει από τις 260 χιλιάδες ευρώ αρχικά, στις 170 για να καταλήξει τελικά στις 70 χιλιάδες για κάθε ομάδα. Αυτή η άνιση και άδικη κατανομή των χρημάτων από τα έσοδα του «Στοιχήματος», ανάμεσα σε Super League 1 και Super League 2, οδηγεί σε τέλμα το δεύτερο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο είχε ήδη πληγεί σημαντικά από την καθυστέρηση έναρξής του, εξαιτίας του γραφειοκρατικούς χάους που είχε προκληθεί από τις ασφυκτικές προθεσμίες εγγραφής των ομάδων στο Μητρώο αθλητικών σωματείων.

Επειδή μια από τις βασικές αιτίες για αυτή την αρνητική εξέλιξη, αποτελεί και η τροπολογία που ενσωματώθηκε στο άρθρο 44 του ν. 5013/2023 για την «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση», όπου προβλέπεται ότι ποσοστό́ 5% των εσόδων από τη φορολογία του «Στοιχήματος» θα χρησιμοποιείται στο εξής και για την επιχορήγηση των ειδικών επιτροπών του άρθρου 53 του ν. 2725/1999.

Επειδή ο τρόπος που διανέμονται  τα ποσά  από τα έσοδα της φορολόγησης του «Στοιχήματος» μεταξύ ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, είναι άδικος, δυσανάλογος και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Επειδή η τακτική του κ. Αυγενάκη, να καλύπτει τα κενά των μειωμένων τακτικών επιχορηγήσεων με τα ποσά της έκτακτης επιχορήγησης από τα έσοδα φορολόγησης του «Στοιχήματος», θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων.

Επειδή  μέχρι και σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο ούτε για το ποσοστό ούτε για τον τρόπο κατανομής της επιχορήγησης των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων από τα έσοδα της φορολόγησης του «Στοιχήματος».

Επειδή η ρύθμιση του άρθρου 44 ν.5013/2023  μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων πόρων προς τα αθλητικά σωματεία και τις ομοσπονδίες οι οποίες εισέρχονται σε προολυμπιακή χρονιά και έχουν αυξημένες δαπάνες και υποχρεώσεις.

Επειδή οι συνεχόμενες περικοπές στην επιχορήγηση των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Επειδή η απόφαση για μείωση της επιχορήγησης που είχε προϋπολογιστεί από τις ΠΑΕ της Super League 2, οδήγησε στη διακοπή του πρωταθλήματος της δεύτερης τη τάξει ποδοσφαιρικής κατηγορίας και δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας στις ομάδες.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Για ποιους λόγους  προχώρησε η ΓΓΑ, μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, σε αυτές τις μεγάλες περικοπές στα ποσά της επιχορήγησης των Ομοσπονδιών και την Super League 2, από τα έσοδα της φορολόγησης του «Στοιχήματος»;
2. Τι προτίθεστε να κάνετε για την άμεση επανεκκίνηση του πρωταθλήματος της Super League 2 και πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας που δημιουργούνται στις ομάδες της εξαιτίας των ανειλημμένων υποχρεώσεων τους;
3. Προτίθεστε να δημιουργήσετε έναν μόνιμο, αποτελεσματικό και δίκαιο μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, μηχανισμό τακτικής επιχορήγησης των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων, από τα έσοδα της φορολόγησης του «Στοιχήματος»;
4. Αν και σε τι βαθμό, όσον αφορά το ύψος της επιχορήγησης, θα επηρεαστεί η χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων μετά την ψήφιση του άρθρου 44 του ν. 5013/2023 με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των Ειδικών Επιτροπών που συστήνονται με απόφαση Υφυπουργού Αθλητισμού, από τη φορολόγηση του «Στοιχήματος»;

                Οι ερωτώντες βουλευτές

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπουρνούς Ιωάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Ψυχογιός Γεώργιος

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση