Λευτέρης Σιαπλαούρας: «Ελεγκτικό Συνέδριο. Ακύρωση έργου ΧΥΤΑ λόγω “σκανδαλώδη” διαγωνισμού από την Δημοτική Αρχή»

Ηχηρό “χαστούκι” στον Δήμαρχο και στην Δημοτική Αρχή ήταν η ΑΚΥΡΩΣΗ του έργου “Αποκατάσταση ζημιών και εργασίες συντήρησης στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου” λόγω της “σκανδαλώδους” διαγωνιστικής διαδικασίας, από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Πράξη 2/2023 του Επιτρόπου Ν. Αιτωλ/νίας), Η μνημειώδης προχειρότητα στην αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των απορριμμάτων, “έβγαζε μάτι“, γεγονός το οποίο και από την αρχή είχε επισημανθεί προς τη Δημοτική Αρχή, πλην όμως ¨εκώφευσε¨.


Ο “φωτογραφικός” διαγωνισμός, έπασχε σε όλα τα επιμέρους σημεία του, από την μελέτη, την χρηματοδότηση αλλά έως και στην διαγωνιστική διαδικασία, όπως αναφέρεται εμφαντικά και στην Πράξη 2/2023 του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η ανικανότητα, η ανευθυνότητα, η στρεβλή νοοτροπία και η κατρακύλα της πολιτικής ηθικής, σε συνδυασμό με τις παράτυπες πρακτικές του Δημάρχου, επέφεραν το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα, πλην όμως <<το λογαριασμό>>, δηλαδή τις συνέπειες τη μη επίλυσης, θα τον πληρώνουν πάντα οι πολίτες.


Η ακύρωση (κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης) της διαγωνιστικής διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο βασίστηκε στους εξής λόγους:

  1. Το έργο θα έπρεπε να ανατεθεί με ανοιχτό διαγωνισμό αλλά ο Δήμαρχος, με νέα απόφαση και παρά την αντίθετη γνώμη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, αποφάσισε να καλέσει μόνο τρεις εταιρείες να λάβουν μέρος, επικαλούμενος παράτυπα, τη διάταξη έκτακτου γεγονότος, που όμως  δεν στοιχειοθετήθηκε.
  2. Το ποσοστό έκπτωσης του έργου στο οποίο συμφώνησε η Δημοτική Αρχή ήταν 9%,  τη στιγμή που η πλειονότητα των έργων στο δήμο έχουν μέση έκπτωση 40%.
  3. Το Υπουργείο ενέκρινε χρηματοδότηση για το έργο, ποσού 600 χιλιάδων ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός του δημοπρατούμενου έργου ανέρχεται στο διπλάσιο ποσόν, κάτι που αμφισβητεί με την Πράξη του το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τη διαφορά θα την έβαζε ο Δήμος για να προχωρήσει το έργο. Και εδώ ερωτάται ο δήμαρχος. Γιατί δεν το χρηματοδοτούσε μόνος του ο Δήμος το έργο, εφόσον είχε τα χρήματα, από την αρχή που προέκυψε το πρόβλημα;

Προκύπτουν πολλά ερωτήματα, με το βασικότερο ερώτημα, αν ήταν μία ακούσια λανθασμένη μεθόδευση του διαγωνισμού ή εξόφθαλμα εσκεμμένη, ακολουθώντας την “πεπατημένη” άλλων ανάλογων φωτογραφικών διαγωνισμών.


Όσον αφορά για το έργο της συντήρησης στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, ανακύπτουν και παρατείνονται στο διηνεκές ολέθρια οικονομικά αποτελέσματα για το ταμείο του Δήμου, όπως επιπλέον κόστη μεταφοράς των απορριμμάτων σε όμορους Δήμους, αλλά και ανεξέλεγκτους κινδύνους για τη δημόσια υγεία των δημοτών.


Και όλα πάλι από την αρχή!


Κύριε Δήμαρχε, η άμμος στην κλεψύδρα σας τελειώνει. Η κοινωνία μας καλείται να αντιδράσει στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές, απομονώνοντας τέτοιες παράτυπες, μεθοδευμένες και εν πολλοίς αντιδημοκρατικές ενέργειες, που βλάπτουν τα συμφέροντα του Δήμου.

Ελευθέριος Σιαπλαούρας
Πολιτικός Μηχανικός MSc, MBA

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση