Δημοσκόπηση: Στις 5,8 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Επιβεβαιώνεται η σημαντική πτώση στα ποσοστά της κυβέρνησης, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, σε νέα δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα», με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη, έγινε μεταξύ 7 και 13 Μαρτίου σε 1.201 άτομα, και περιλαμβάνει προφανώς και την οργή του κόσμου για την τραγωδία με τους 57 νεκρούς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση αυτή, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 26,3%, χάνοντας περίπου 4 μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του Φεβρουαρίου (ήταν στο 30,2%). Είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό που το κυβερνών κόμμα εμφανίζει τόσο χαμηλά ποσοστά, καθώς φαίνεται ότι «πληρώνει» τα όσα έγιναν και οδήγησαν στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

ΒΙΝΤΕΟ

Η ίδια έρευνα, ωστόσο, έρχεται να δείξει και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί αυτές τις απώλειες της ΝΔ. Το αντίθετο, μάλιστα, χάνει και αυτό μονάδες σε μια προφανή απαξίωση των κομμάτων που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 20,5%, από 22,5% τον Φεβρουάριο, χάνει δηλαδή 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η διαφορά των δύο βρίσκεται στις 5,8 μονάδες.

Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 9,2%, από 10% στην περασμένη έρευνα, επομένως και το τρίτο κόμμα χάνει ποσοστά, σε μια έκφραση αποδοκιμασίας γενικότερα του πολιτικού συστήματος.

Βλέπουμε ότι τα δύο πρώτα κόμματα δεν φτάνουν το 50%, προφανώς διότι ενισχύεται η ψήφος διαμαρτυρίας και οι αναποφάσιστοι.

Το ΚΚΕ με 5,9% και σταθερά ποσοστά, ακολουθεί στην έρευνα ενώ στο 4%, από 2,9% πριν από ένα μήνα, βρίσκεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Αυξημένα ποσοστά και για το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, στο 3,5% από 2,9%.

prothesi 1024x582

Διπλασιασμό ποσοστών, από 1,8% στο 3,6% δίνει η έρευνα στο ακροδεξιό κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Ελληνες – Εθνικό κόμμα». Τέλος η έρευνα μετρά με ποσοστό 1% και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αναφορικά με την αδιευκρίνιστη ψήφο, δηλαδή αυτούς που δηλώνουν «αναποφάσιστοι ή «δεν απαντώ», αυτή βρίσκεται στο 11,8% ενώ 5,9% λένε ότι δεν θα ψηφίσουν, 4,3% δηλώνουν άκυρο – λευκό ενώ τα λοιπά κόμματα είναι στο 4%.

Υπάρχει μια μεγάλη πλειονότητα του κόσμου που δείχνει να απέχει από τα κόμματα, που δεν ξέρει τι θα ψηφίσει και που δηλώνει γενικά απογοητευμένο από το πολιτικό σύστημα, ειδικά μετά τις δραματικές εξελίξεις στα Τέμπη.

Ως προς τη διαχρονικότητα της πρόθεσης ψήφου, βλέπουμε ότι από το Νοέμβριο 2022 η ΝΔ κυμάνθηκε από το 28,9% έως το 30,2% για να υποχωρήσει τώρα στο 26,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται από 20.9%, έκανε μια αναλαμπή τον Φεβρουάριο με 22,5% για να πέσει τώρα ξανά στο 20.5%.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει πτωτικές τάσεις, από το 11,3% του Νοεμβρίου βρίσκεται πλέον στο 9,2%.

Πάντως, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα είναι στις 5,5 μονάδες, είναι και η χαμηλότερη των τελευταίων μηνών, όπου κινούνταν λίγο πάνω – λίγο κάτω από τις 8 μονάδες.

ektimisiii 1024x539

Εκτίμηση και παράσταση

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει στο 33,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στο 26,3%, διαφορά 7,4 μονάδων. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 11,%, το ΚΚΕ στο 7,5%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%, το ΜέΡΑ 25 στο 4,5%, οι Ελληνες – Εθνικό Κόμμα στο 4,6% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,2%.

Βλέπουμε ότι τόσο στην πρόθεση όσο και στην εκτίμηση ψήφου το κόμμα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη παίρνει ένα αρκετά ισχυρό ποσοστό, παρά τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για απαγόρευση καθόδου στις εκλογές.

Η λεγόμενη «αντισυστημική ψήφος» οδηγείται, όπως φαίνεται, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με ισχυροποίηση Βελόπουλου και Κασιδιάρη. Ένα ποσοστό, πάντως, οδηγείται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ που καταγράφεται για πρώτη φορά με ένα καλό ποσοστό 1,4% όταν στις εκλογές του 2019 είχε πάρει μόλις 0,4%.

parastasi nikis 1024x529

Συντριπτικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, παραμένουν τα ποσοστά στην παράσταση νίκης, αν κι εδώ εμφανίζει σημαντικές απώλειες.

Η ΝΔ παίρνει ποσοστό 60%, μείωση 11 μονάδων από τον Φεβρουάριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στο 22% από 18%.

Καταλλήλοτερος

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 32% και πτώση 7 μονάδων σε ένα μήνα.

Τη συνολική απαξίωση πληρώνει και ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στο 16%, από 19% τον Φεβρουάριο. Ακολουθούν Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας με 3%.

Αλλωστε… καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο…. κανένας με ποσοστό 36%.

Σχετικά με τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο πρωθυπουργός με 39% θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες και 59% αρνητικές και μάλλον αρνητικές.

katallilotita 1024x536

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36% θετικές γνώμες (54% αρνητικές) ακολουθεί για να βρεθεί στην τρίτη θέση ο Αλέξης Τσίπρας με 32% και 58% αρνητικές. Λιγότερο αντιδημοφιλής ο Βελόπουλος με 2 στους 3 (75%) να έχουν αρνητικές γνώμες.

Η πορεία της χώρας

Στην έρευνα της Metron έγιναν ερωτήσεις και για την πορεία της χώρας. Ένα εντυπωσιακό ποσοστό 68%, ανεβασμένο κατά 15 μονάδες, λέει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ μόλις το 26% δηλώνει προς τη σωστή (ήταν 39% τον Φεβρουάριο). Υπάρχει πλέον διάχυτη η απογοήτευση των πολιτών, ειδικά μετά από όσα έγιναν στα Τέμπη και τα οποία δείχνουν να επηρεάζουν την ψυχολογία των πολιτών οι οποίοι αποδοκιμάζουν τους πάντες για την πορεία της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα παραμένει η οικονομία με 21% (από 30%) ενώ στο 19% από 38% είναι η ακρίβεια. Ενδεχομένως η υποχώρηση του πληθωρισμού, οι επιδοτήσεις και οι όποιες προσπάθειες έγιναν για συγκράτηση των τιμών να συνέβαλαν στη μείωση αυτού του ποσοστού.

kateftinsi 1024x545

Μια μεγάλη διαφοροποίηση που έφερε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και οι διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, έχουμε ως προς το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών. Στο 15% είναι πλέον οι αυθόρμητες απαντήσεις για τους πολιτικούς – πολιτικό σύστημα, τρεις φορές πάνω από τον Φεβρουάριο (5%).

Και είναι ίσως το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας που επιβεβαιώνει την απαξίωση του πολιτικού συστήματος στο οποίο οι πολίτες «χρεώνουν» τα κακώς κείμενα που οδήγησαν στην τραγωδία.

Η διαφθορά επίσης, από 2% ανεβαίνει στο 8%, κι αυτό είναι πρόβλημα που αγγίζει περισσότερο την κυβέρνηση η οποία έχει χρεωθεί πολλά σκάνδαλα τον τελευταίο καιρό.

Τέλος εμφανίζεται ως πρόβλημα και μάλιστα με ποσοστό 6% η Ανασφάλεια/Ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

problimata 1024x535

Η κάρτα αυτή με τα προβλήματα είναι κόλαφος για το κυβερνών κόμμα κατά κύριο λόγο αλλά και καμπανάκι γενικότερα για το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Και είναι μια ακόμη απόδειξη της ανησυχίας που υπάρχει μήπως υπεραντιδράσουν οι πολίτες και οδηγηθούν σε ακραίες, επικίνδυνες, λαϊκίστικες και τελικά φασιστικές επιλογές στην κάλπη.

Πολιτικές ευθύνες για τα Τέμπη

Οι πολίτες ερωτήθηκαν για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το δυστύχημα και ήταν ξεκάθαροι. Υπάρχουν σε ποσοστό 94% ενώ μόλις 5% λέει ότι δεν υπάρχουν.

Η απάντηση αυτή όχι μόνο από αριστερούς και κεντρώους αλλά και από κεντροδεξιούς και δεξιούς. Ερχεται δε να ακυρώσει τη στρατηγική που ακολούθησε αρχικά η κυβέρνηση ότι για όλα φταίει ο σταθμάρχης κι ότι ήταν ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Ως προς το ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την τραγωδία, 8 στους 10 πολίτες λένε όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ενώ το 19%, δηλαδή ένας στους 5 χρεώνει στη σημερινή κυβέρνηση την ευθύνη.

Αναφορικά με το πώς αξιολογούν οι πολίτες τα κόμματα, το 32% εμφανίζονται θετικοί προς την κυβέρνηση αλλά το 61% αρνητικοί. Η κυβέρνηση χάνει 8 μονάδες στη σχετική αξιολόγηση, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να «σηκώσει κεφάλι» αφού μόλις το 16% κρίνει θετικό το έργο της ενώ το 77% αρνητικό.

efthines 1024x529
tempi 11 1024x548

Πηγή: in.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση