Την στιγμή που ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοκλής Ζαούτης εμφανιζόταν καθησυχαστικός για τον στρεπτόκκοκο τύπου Α, απέκρυψε δύο νέους θανάτους παιδιών από την συγκεκριμένη λοίμωξη.
Τρία παιδιά, συνολικά, και όχι ένα, όπως είχε ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, έχουν χάσει τη ζωή τους τελευταίους δύο μήνες από στρεπτόκκοκο.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκκοκο Α συνολικά τρία παιδιά, το πρώτο τον Φεβρουάριο και τα άλλα δύο τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis. Μάλιστα, το τελευταίο θύμα της νόσου είναι ένα βρέφος μόλις 18 μηνών.
Ο ΕΟΔΥ έχει δώσει στη δημοσιότητα μόνο τον θάνατο της 6χρονης από τη Θεσσαλονίκη στις 20 Φεβρουαρίου και δεν έχει κάνει καμία νέα ενημέρωση. Άγνωστος είναι ο λόγος, επίσης, για τον οποίο οι υπεύθυνοι δεν έκαναν γνωστούς τους θανάτους των δύο παιδιών ενώ προώθησαν κανονικά τα στοιχεία στο ECDC.
Τι είχε δηλώσει ο Ζαούτης για τον στρεπτόκοκκο
«Ο συγκεκριμένος στρεπτόκοκκος είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο και σπανίως μπορεί να προκαλέσει μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε συγκεκριμένα άτομα», είχε πει χαρακτηριστικά για τη λοίμωξη. «Είναι σπάνιο το νόσημα, δεν το επιτηρεί ο ΕΟΠΥΥ, γιατί είναι τόσο συχνό μικρόβιο στην κοινότητα», είχε προσθέσει.
Η πρώτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον πρώτο θάνατο
Τη Δευτέρα 13/2/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με το θάνατο εξάχρονου παιδιού που υπέστη σηπτικό σοκ. Το περιστατικό θανάτου δηλώθηκε στο ECDC από τον ΕΟΔΥ όπως προβλέπεται καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS – Streptococcus pyogenes).
Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας. Εντούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τελεί σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων.
Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θανάτου από στρεπτόκοκκο Α μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη, και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία της χώρας.
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος
Ο στρεπτόκοκκος Α είναι μια λοίμωξη που συνήθως έχει ήπιες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά τα οποία χορηγούνται για 24 ώρες.
Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η έγκυρη διάγνωσή του είναι πολύ σημαντική για την υγεία του ασθενούς. Μεταδίδεται σχετικά εύκολα όταν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα, με τα σταγονίδια του βήχα του ή του φτερνίσματός του.
Σε κάποιες περιπτώσεις, συνήθως λιγοστές, ο στρεπτόκοκκος Α’ προκαλεί σοβαρή ασθένεια καθώς το βακτήριο εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Στρεπτόκοκκος: Ποια είναι τα συμπτώματα
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:
Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
Όπως αναφέρει το Skynews τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS) περιλαμβάνουν:
υψηλός πυρετός
σοβαρούς μυϊκούς πόνους
πόνο σε μια περιοχή του σώματος
ερυθρότητα στο σημείο μιας πληγής
εμετός ή διάρροια
Πώς γίνεται η μετάδοση στρεπτόκοκκου Α
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
Ποιες λοιμώξεις προκαλεί
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.
Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
pelop.gr