Α’ Σύναξη Κατηχητών, Κατηχητριών και Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Στο Ιερό Μετόχι των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο Παναιτώλιο πραγματοποιήθηκε η Α’ Σύναξη Κατηχητών, Κατηχητριών και Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το πρωί του Σαββάτου 1 Απριλίου 2023.


Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος χαρακτήρισε την πρώτη αυτή συνάντηση, μια ευκαιρία γνωριμίας με τα στελέχη της τοπικής Εκκλησίας, που διακονούν τον ευαίσθητο και νευραλγικό ποιμαντικό τομέα της Νεότητος, ώστε να ενημερωθεί ο ίδιος για το έργο που επιτελείται και για τις ανάγκες που υπάρχουν.


Ευχαρίστησε τους ιερείς και τα λαϊκά στελέχη που συμμετείχαν στη Σύναξη και τους συνεχάρη για το έργο τους. Μίλησε περισσότερο από καρδιάς και μοιράστηκε με τους παρόντες τις δικές του εμπειρίες ως υπευθύνου του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τους οραματισμούς του για την ανάπτυξη, συστηματοποίηση και οργάνωση του κατηχητικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας και ζήτησε να ενημερωθεί για το έργο που επιτελείται μέχρι σήμερα στις Ενορίες.


Αναφέρθηκε γενικά στο θεσμό της κατήχησης και στην εξέλιξή του από την αρχαία Εκκλησία έως σήμερα, καθώς και στη προσφορά του κατηχητικού σχολείου. Ιδιαίτερα επεσήμανε, ότι οφείλουμε ως ποιμαίνουσα Εκκλησία να συλλάβουμε και να κατανοήσουμε τις αλλαγές και τις ανατροπές που έχουν επιφέρει στην ζωή των παιδιών η χρήση του διαδικτύου, η εικονική πραγματικότητα καθώς και οι πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες.


Τόνισε ότι στα πλαίσια της ανανέωσης των κατηχητικών βοηθημάτων θα χρησιμοποιηθεί η πρωτότυπη και σύγχρονη σειρά κατηχητικών βοηθημάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Υπογράμμισε, ότι όπως δεν μπορεί να υπάρχει Ενορία χωρίς φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, δεν μπορεί να υπάρχει Ενορία χωρίς νεανικό έργο, λέγοντας ότι «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την ευθύνη μας σήμερα. Ποιός είναι ο δικός μας ρόλος; Είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα του Χριστού στις καρδιές των νέων μας και αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά μας».


Αναφέρθηκε σε τρόπους οργάνωση και προβολής του νεανικού έργου, στην δημιουργία Κέντρων Νεότητος, στην αναζήτηση κατάλληλων λαϊκών στελεχών, προτρέποντας τους ιερείς να τολμήσουν να θέσουν οράματα και στόχους και να τους καταθέσουν προσευχητικά στον Θεό, ο Οποίος θα τους ευλογήσει και θα τους επαυξήσει, αφού το έργο της κατήχησης είναι έργο Θεού.


Ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των κατηχητών και δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουν ο καθένας και η καθεμία την εμπειρία τους, το έργο τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και προτάσεις τους για το μέλλον.


Ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας την Σύναξη ενημέρωσε αναλυτικά τους παρόντες για την λειτουργία των Κατασκηνώσεων και έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για τη διαδικασία των εγγραφών και την διανομή των σχετικών φυλλαδίων. Επίσης, κατέθεσε κάποιες από τις σκέψεις του για την νέα κατηχητική χρονιά, που θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο και ζήτησε από τους ιερείς να οργανώσουν μια συνάντηση των μελών των Νεανικών Συνάξεων Γυμνασίου και Λυκείου, μέσα στον μήνα Μάιο και μια αντίστοιχη συνάντηση για τα μέλη των Κατηχητικών Σχολείων του Δημοτικού στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως τον Ιούνιο, όπου θα δοθεί η δυνατότητα γνωριμίας και επικοινωνίας στον Επίσκοπο με τα μέλη όλων των κατηχητικών ομάδων της τοπικής μας Εκκλησίας.

Τέλος όρισε το Εναρκτήριο Κατηχητικό Συνέδριο για τα στελέχη Νεότητος την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, καθώς και την έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/38CcCJieeZ4FSweHA

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση