Θρίλερ με την… περιουσία Παπανικόλα: Οι καταγγελίες για απάτη και τα ακίνητα

Το μυστηριώδες τέλος του και η σκληρή διαμάχη γύρω από την κληρονομιά του Κωνσταντίνου Παπανικόλα, μαζί με μια σειρά από θολά και αμφιλεγόμενα σημεία, παρουσιάζoυν μια αλλόκοτη συνέπεια ως προς το αντισυμβατικό του βίου και της πολιτείας του. Αλλοτε ως πανίσχυρος παίκτης του κατασκευαστικού τομέα, άλλοτε ως ιδιοκτήτης ΜΜΕ και άλλοτε ως πρωτεργάτης του οικολογικού κινήματος και πολιτικός αρχηγός (ηγετικό στέλεχος της παράταξης Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση – ΕΛΛΑΔΑ), ο Παπανικόλας μονίμως προσέλκυε το ενδιαφέρον του κοινού. Κάτι μεταξύ ιεραπόστολου και cult φιγούρας στο περιθώριο της πολιτικής, εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ερίδων ακόμη και μετά τον θάνατό του στις 7 Μαΐου, σε ηλικία 81 ετών.

papanikolas_in__2_

Η αποδημία του Κωνσταντίνου Παπανικόλα, αντί για το ήσυχο φινάλε, έγινε η εναρκτήρια σκηνή σε ένα σκοτεινό σενάριο. Οχι απλώς ρεαλιστικό, αλλά ανατριχιαστικά αληθινό σενάριο, το οποίο περιστρέφεται κυρίως γύρω από την ιδιοκτησία του τηλεοπτικού σταθμού KONTRA CHANΝEL. Στο ίδιο θρίλερ, υπάρχουν επεισόδια με οργίλες καταγγελίες του Παπανικόλα εναντίον συγγενών του για απάτη και πλαστογραφία, αποκαλύψεις ιατρικών βεβαιώσεων σχετικά με τη διανοητική υγεία του, καθώς και ο πόλεμος που κήρυξε ένας επιστήθιος φίλος του θανόντα, ο οποίος απαίτησε τη διενέργεια νεκροψίας, σε μια προσπάθεια να τεκμηριώσει την υποψία του ότι ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας δεν απεβίωσε φυσιολογικά, κατόπιν της ραγδαίας επιδείνωσης του καρκίνου από τον οποίο έπασχε.

Υπό την ιδιότητά του ως πρώην στενός φίλος και εξ απορρήτων συνεργάτης του εκλιπόντος επιχειρηματία, καναλάρχη και επίδοξου πολιτικού Κωνσταντίνου Παπανικόλα, ο κ. Σπύρος Λαμπίρης πιστεύει πως ο φίλος του, με κάποιον τρόπο, «ωθήθηκε» στον θάνατο. Οι υπόνοιες αυτές κινητοποίησαν τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια νεκροψίας/νεκροτομής στη σορό του Παπανικόλα. Εξαιτίας αυτής της παρέμβασης αναβλήθηκε επί πενθήμερο η ταφή του Παπανικόλα, ο οποίος τελικά κηδεύτηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου στη γενέτειρά του, όπως επιθυμούσε, στο χωριό Πιάνα Αρκαδίας.

Αντί άλλης εισαγωγής στο μπερδεμένο κουβάρι μιας υπόθεσης με απρόβλεπτη εξέλιξη, το «Πρώτο Θέμα» παραθέτει σήμερα αποσπάσματα από το έγγραφο της μήνυσης την οποία είχε υποβάλει εναντίον στενού συγγενικού του προσώπου, λίγο καιρό πριν πεθάνει, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας.

papanikolas_in__3_
Εγγραφο της 5ης Νοεμβρίου 2021 στο οποίο ο Παπανικόλας εμφανίζεται να μεταβιβάζει το 25% των μετοχών, μαζί με την άδεια λειτουργίας του KONTRA CHANNEL στον γιο της αδελφής του για 60.000 ευρώ
papanikolas_in__4_

Σε αυτό το κείμενο αναφέρεται επί λέξει ότι «την 5η Νοεμβρίου 2021 προσήλθε στην οικία μου ο μηνυόμενος, ο οποίος τυγχάνει ανιψιός μου. Ενώ βρισκόμουν κλινήρης και σε άσχημη κατάσταση της υγείας μου, απέσπασε από εμένα με δόλιο και απατηλό τρόπο την υπογραφή μου σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό δήθεν πωλήσεως από εμένα προς αυτόν των 10.000 μετοχών μου στον τηλεοπτικό σταθμό με την επωνυμία “KONTRA CHANNEL”. Μάλιστα, τούτο έπραξε εκμεταλλευόμενος τη συγγενική μας σχέση, καθότι τυγχάνει ανιψιός μου. Στο εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό ανέγραψε ότι το τίμημα της πωλήσεως ήταν 60.000 ευρώ και πως δήθεν μου κατέβαλλε μετρητοίς το ποσό των 10.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 50.000 ευρώ συμψηφίστηκε προς εξόφληση με δήθεν παλαιότερη οφειλή από εμένα προς αυτόν, ποσού επίσης 50.000 ευρώ.

Προκειμένου να προσδώσει αληθοφάνεια, ο μηνυόμενος επικαλείται, μάλιστα, ένα επίσης ψευδές από 13-12-2020 ιδιωτικό συμφωνητικό αναγνωρίσεως χρέους. Το οποίο επίσης είναι ψευδές και προϊόν εξαπάτησής μου από αυτόν, καθότι ουδέποτε έλαβε χώρα δάνειο από τον μηνυόμενο προς εμένα. Ταύτην την απόπειρα απάτης εκείνος ομολόγησε με υπεύθυνη δήλωσή του ενώπιον δύο μαρτύρων, στην οποία δήλωσε ότι ουδέποτε κατέβαλλε οιοδήποτε ποσό για την υποτιθέμενη μεταβίβαση των μετοχών μου».

papanikolas_in__1_
Τα αδέλφια του Κωνσταντίνου Παπανικόλα υποστηρίζουν ότι ο εκλιπών, εκτός από καρκίνο, είχε προσβληθεί επίσης από τη νόσο Αλτσχάιμερ και είχε τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση από τον περασμένο Μάρτιο

Η μεταβίβαση «στο κρεβάτι» και η… Πισπιρίγκου

Στη μήνυση κατά του ανιψιού του, ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας καταλήγει τονίζοντας ότι «οι κατά τα άνω πράξεις του έναντι μηνυομένου συνιστούν το αξιόποινο αδίκημα της απόπειρας κακουργηματικής απάτης εις βάρος μου, καθότι η αξία των 10.000 ονομαστικών μετοχών μου οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “KONTRA CHANNEL” ξεπερνά κατά πολύ το ποσό των 120.000 ευρώ καθότι συνοδεύονται από την άδεια λειτουργίας του καναλιού, η οποία ανήκει αποκλειστικά 100% σε εμένα».

Οπως είναι προφανές, το μετοχικό μερίδιο, κυρίως όμως η άδεια λειτουργίας του KONTRA CHANNEL, η οποία ανήκε εξ ολοκλήρου στον εκλιπόντα, αποτέλεσαν το μήλον της Εριδος για κάποια άλλα μέλη της οικογένειας Παπανικόλα, ιδιαίτερα αφότου διαγνώστηκε ότι εκείνος έπασχε από καρκίνο στον προστάτη. Και, όπως υποστήριζε ως το τέλος, πείστηκε να υπογράψει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης των μετοχών ενώ ήταν στο κρεβάτι, βαριά καταβεβλημένος από την ασθένεια.

Η ως άνω μήνυση εις βάρος του ανιψιού του για απόπειρα κακουργηματικής απάτης υποβλήθηκε από τον Κωνσταντίνο Παπανικόλα τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Ωστόσο, σε ένα άλλο, παλαιότερο έγγραφο (5 Νοεμβρίου 2021) που παρουσιάζει επίσης το «ΘΕΜΑ», ο Παπανικόλας εμφανίζεται να μεταβιβάζει το 25% των μετοχών, μαζί με την άδεια λειτουργίας του KONTRA στον γιο της αδελφής του για 60.000 ευρώ. Και δη ακριβώς με τη διευθέτηση που αναφέρεται εκ των υστέρων στη μήνυση του καναλάρχη. Εξάλλου, η υποβολή της μήνυσης αποσκοπούσε στο να προσβάλει ευθέως την εγκυρότητα της μεταβίβασης των μετοχών και της άδειας.

Ο Παπανικόλας ισχυριζόταν ότι ο ίδιος βρισκόταν σε κακή κατάσταση και δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί πού έβαζε την υπογραφή του. Προς επίρρωσιν αυτής της δικαιολογίας, ο Παπανικόλας επικαλέστηκε τη μαρτυρία του κ. Σπύρου Λαμπίρη, του αφοσιωμένου συνεργάτη και φίλου του. Ο οποίος βεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ανιψιός του Κωνσταντίνου Παπανικόλα, σε μεταγενέστερη στιγμή, αρνήθηκε πως είχε δώσει χρήματα στον θείο του.

Οπως δηλώνει ο κ. Λαμπίρης στο «ΘΕΜΑ», «το ΕΣΡ είχε καλέσει τον Παπανικόλα για να του δώσει ένα έγγραφο, ότι τον αναγνωρίζει ως κύριο μέτοχο. Εκείνος υπέγραψε επιπλέον μια υπεύθυνη δήλωση και έτσι ο ανιψιός του δεν ξαναπήρε ποτέ χρήματα από το KONTRA. Κατόπιν αυτών, εγώ ζήτησα να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας άφησε την τελευταία του πνοή. Στην αρχή ο θάνατός του ήταν μυστήριο, αλλά μετά έγινε θρίλερ, καθώς η απέναντι πλευρά μάς παρουσίασε δύο και τρεις διαφορετικές εκδοχές για το πώς επήλθε ο θάνατος».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Λαμπίρης περνά στις υποψίες του, επικαλούμενος κάποια πολύ ασυνήθιστα συμβάντα: «Δέκα ημέρες πριν από τον θάνατο του Παπανικόλα, είχαμε δει μια κυρία, η οποία τον φρόντιζε, να επιμένει ότι έπρεπε να τον παρακολουθήσει ένας συγκεκριμένος γιατρός από τον Ωρωπό. Ελεγε ότι αυτός ο γιατρός θα μας έδινε ένα πιστοποιητικό θανάτου -αφού πεθάνει ο Παπανικόλας- και έτσι θα αποφεύγαμε την ταλαιπωρία. Προηγουμένως, περί το μέσον του Αυγούστου, ο Παπανικόλας πήγε στην Αστυνομία, επειδή υπήρχε ένα επεισόδιο με τον ανιψιό του. Τότε είχαμε πει στην Αστυνομία ότι φοβόμαστε πως μπορεί και να τον δηλητηριάσουν από την άλλη πλευρά».

Μάλιστα, ο Σπύρος Λαμπίρης θυμάται με ακρίβεια τον διάλογο που είχε ο αδελφός του Παπανικόλα με τον διοικητή του Α.Τ. Ωρωπού: «Αρχές Σεπτεμβρίου βγάλαμε τον Παπανικόλα για φαγητό και εκείνος με τη σειρά του προσκάλεσε τον διοικητή του Α.Τ. για να τον ευχαριστήσει, επειδή τον είχε βοηθήσει.

Στο τραπέζι ήρθε και ο αδελφός του Παπανικόλα. Συζητούσαμε για διάφορα θέματα, όταν κάποια στιγμή ο αστυνομικός είπε στον αδελφό του Κωνσταντίνου Παπανικόλα το εξής: “Ελπίζω να μη γίνετε η επόμενη Πισπιρίγκου”!».
Η διαμάχη

Ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Παπανικόλα, Στέλιος Σούρλας, ζητεί επίσης να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου, λαμβάνοντας υπόψη πως η νεκροψία-νεκροτομή κάνει λόγο για «αδιευκρίνιστη αιτία». Ο κ. Σούρλας αποκαλύπτει στο «ΘΕΜΑ» ότι «η νεκροψία-νεκροτομή έδειξε αδιευκρίνιστη αιτία θανάτου, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων. Εμείς ζητάμε να πέσει άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου, αλλά κυρίως ζητούμε να μάθουμε το πού μεταφέρθηκε ο Παπανικόλας, καθώς υφίστανται τρεις διαφορετικές εκδοχές.

Εμείς ουδέποτε κατηγορήσαμε την οικογένεια του Παπανικόλα, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να μάθει ο κόσμος την αλήθεια και να δικαιωθεί η μνήμη του. Αναφορικά με την απόπειρα εξαπάτησής του για τις μετοχές και την άδεια λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού KONTRA, τους ισχυρισμούς για την περιουσία του Παπανικόλα κ.λπ., απαντώ πως ουδέποτε είπαμε ότι ο θανών δεν είχε χρέη. Εντούτοις, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν αστειότητα, ούτε η ακίνητη περιουσία του -για την οποία θεωρούμε ότι το ενεργητικό της ξεπερνά το παθητικό- και, κυρίως, ούτε το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του KONTRA και η άδεια λειτουργίας του, η οποία ήταν στο όνομα του Παπανικόλα».

Οι αναφορές του κ. Σούρλα σε χρέη, παραπέμπουν στην αμφιλεγόμενη πραγματική περιουσιακή κατάσταση του Κωνσταντίνου Παπανικόλα. Επ’ αυτού του καίριου και φλέγοντος για την εν εξελίξει διαμάχη ζητήματος ιδιαίτερα σημαντική είναι η άποψη των συγγενών του θανόντος. Εκ μέρους των αδελφών του Παπανικόλα, ο δικηγόρος Δημήτρης Χρυσάφης επισημαίνει ότι «είναι αναληθές ότι ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας είχε 40 ακίνητα. Οσα εμφανίζονται στο σύστημα του Κτηματολογίου (όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, ως δημόσιο) είναι είτε υποθηκευμένα και κατασχεμένα για τεράστια ποσά, είτε έχουν ήδη μεταβιβαστεί σε τρίτους.

Τα τρία αδέλφια του Κωνσταντίνου Παπανικόλα, αμέσως μετά την ταφή και αφού εκδοθεί το πιστοποιητικό θανάτου του, προτίθενται να προχωρήσουν σε αποποίηση της κληρονομιάς του καναλάρχη. Ζητούν, όμως, να μάθουν ποιος ήταν αυτός που ορίστηκε ως πληρεξούσιος του Παπανικόλα σε ένα διάστημα κατά το οποίο ο εκλιπών είχε μειωμένη ικανότητα προς δικαιοπραξία, λόγω της διανοητικής του κατάστασης». Ο κ. Χρυσάφης τονίζει εμφατικά ότι «σε κάθε περίπτωση, οι αδελφοί του Κωνσταντίνου Παπανικόλα είναι οικονομικά ανεξάρτητοι και δεν έχουν ανάγκη την κατάχρεη περιουσία του αδελφού τους, όπως υπαινίσσονται διάφοροι στα media».

Πέραν των προηγουμένων, τα αδέλφια του Κωνσταντίνου Παπανικόλα υποστηρίζουν ότι ο εκλιπών, εκτός από καρκίνο, είχε προσβληθεί επίσης από τη νόσο Αλτσχάιμερ και γι’ αυτό, άλλωστε, είχε τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση από τον περασμένο Μάρτιο. Ο αδελφός του Διονύσης Παπανικόλας, ο οποίος ορίστηκε ως δικαστικός συμπαραστάτης, ήταν αυτός που αποφάσισε τη μεταφορά του Κωνσταντίνου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, το μεσημέρι της 5ης Μαΐου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης της υγείας του. Το γεγονός αυτό επικαλείται ο κ. Λαμπίρης εκφράζοντας τις υποψίες του για τη μεταχείριση που είχε ο φίλος του στην τελευταία φάση της ζωής του.

Οπως όμως επισημαίνει ο συνήγορος της άλλης πλευράς, ο κ. Χρυσάφης, «το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη μεταφορά του εκλιπόντος μέχρι τον θάνατό του είναι μια σύμπτωση, καθώς ήταν θέμα ωρών να καταλήξει ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας. Η ιατροδικαστική έκθεση εκδόθηκε και αναφέρει ότι, λόγω της καταγγελίας που έχει γίνει, είναι εν αναμονή του πορίσματος των τοξικολογικών εξετάσεων. Αυτό θα εκδοθεί σε μερικούς μήνες – ίσως».

Και, περνώντας στην αντεπίθεση κατά του κ. Λαμπίρη, ο κ. Χρυσάφης επιστρέφει τους υπαινιγμούς περί σκοτεινών πρακτικών εις βάρος του Παπανικόλα ως εξής: «Εντύπωση προκαλεί το ότι ο κ. Λαμπίρης ισχυρίστηκε πως δεν έπρεπε να μεταφερθεί ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας στο ιδιωτικό θεραπευτήριο, κάτι που έγινε από ειδικευμένους νοσηλευτές, διότι υπήρχε κίνδυνος να σπάσουν τα οστά του. Εμείς αναρωτιόμαστε, λοιπόν: Τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρχε όταν ο ίδιος ο κ. Λαμπίρης μετέφερε τον Παπανικόλα σηκωτό και με αναπηρικό αμαξίδιο στο Δικαστήριο τη Μεγάλη Πέμπτη και από εκεί στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία; Επίσης, ο κ. Λαμπίρης παραλείπει σκόπιμα να πει ποιος πλήρωνε όλες αυτές τις χημειοθεραπείες, τις αξονικές τομογραφίες και όλα γενικώς τα έξοδα νοσηλείας στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, καθώς και τις δύο γυναίκες που φρόντιζαν τον κατάκοιτο Κωνσταντίνο Παπανικόλα. Αυτός που τα πλήρωνε όλα αυτά, λοιπόν, δεν ήταν άλλος από τον αδελφό του».

Oι γνωματεύσεις

Το «ΘΕΜΑ» κατέχει αντίγραφα των γνωματεύσεων από τρεις γιατρούς, οι οποίοι εξέτασαν τον Κωνσταντίνο Παπανικόλα και βεβαιώνουν ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ και παρουσίαζε κινητικά προβλήματα εξαιτίας του επιθετικού καρκίνου από τον οποίο έπασχε. Ενδεικτικά, στις 20 Μαρτίου 2023, ιατρική γνωμάτευση από νευρολόγο-ψυχίατρο πιστοποιεί ότι «ο Παπανικόλας Κωνσταντίνος, ετών 81, επάγγελμα συγγραφέας, κάτοικος Μαρκοπούλου Ωρωπού, πάσχει από ανοϊκή συνδρομή τύπου Alzheimer και γενικευμένη δευτερογενή ατροφία των κάτω άκρων συνεπεία πρωτογενούς μεταστατικού καρκίνου του προστάτου. Τον ασθενή παρακολουθώ εντατικώς από διετίας. Κατά την τελευταία επίσκεψη στις 18/3/23 διαπιστώθηκε επιδείνωση της ψυχοδιανοητικής καταστάσεως και διανοητική έκπτωση που προοδευτικά μεγαλώνει, καθώς και μυϊκή ατροφία, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα που επιδεινώνεται προοδευτικώς».

Πολυπράγμων και με ιδιότυπη προσωπικότητα, ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας καλλιέργησε συστηματικά το προφίλ του «λαϊκού ήρωα», του επαρχιώτη που με σκληρή δουλειά και φιλότιμο εκπλήρωσε τα όνειρά του. Επιτυχημένος στον επιχειρηματικό τομέα, κατάφερε να δημιουργήσει μια μικρή αυτοκρατορία στον κλάδο των κατασκευών – πριν επεκταθεί σε διαφορετικά πεδία ενδιαφερόντων, όπως τα ΜΜΕ και η πολιτική. Παρ’ όλα αυτά, ο Παπανικόλας υπερηφανευόταν ότι η πόρτα του γραφείου του -στην Ομόνοια- ήταν πάντοτε ανοιχτή για όλους.
Καταγόταν από τη Βυτίνα Αρκαδίας και ήταν παιδί μιας φτωχής, πολυμελούς οικογένειας, εντούτοις σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και νομικά. Παράλληλα, ήδη από την ηλικία των 12 ετών εργαζόταν ως οικιακός βοηθός και οικονόμος. Σύντομα στράφηκε στην οικοδομή.

Τη δεκαετία του ’60 αξιοποίησε την εκρηκτική ανοικοδόμηση της χώρας και μέσα σε λίγα χρόνια το επώνυμο Παπανικόλας έγινε συνώνυμο με την κραταιά κατασκευαστική Αφοί Παπανικόλα, η οποία εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες στην Αττική. Τη διοικούσε ο ίδιος μαζί με τα αδέλφια του Βασίλη, Φάνη και Διονύση. Μάλιστα, η πρόοδός του ήταν τέτοια, ώστε μόλις στα 20 του χρόνια απέκτησε μια λιμουζίνα Mercedes-Benz.

Από σχετικά νεαρή ηλικία, ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας υιοθέτησε τον οικολογικό τρόπο ζωής, κάτι που είχε καθοριστική επίδραση στη συνολική κοσμοθεωρία του, αλλά και στα επιχειρηματικά ενδιαφέροντά του – τα οποία δεν είχαν πάντα την ίδια επιτυχία με την πορεία του ως κατασκευαστή.

Το 1977 ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό Υγεία-Οικολογία και ακολούθως, το 1994, θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του στην τηλεόραση με τον σταθμό ΤΗΛΕΦΩΣ, το πρώτο κανάλι οικολογίας στην ιστορία της ελληνικής TV. Το ΤΗΛΕΦΩΣ λόγω διαχειριστικών σφαλμάτων και χαμηλής προσέλκυσης διαφημιστικών εσόδων συσσώρευσε ογκώδη χρέη, της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ, όπως είχε εξομολογηθεί ο ίδιος ο Παπανικόλας σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Μάλιστα, ούτε καν η πώληση του καναλιού δεν τον απάλλαξε από τα χρέη του.

Παράλληλα, από το 1988 ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας αποτόλμησε το μεγάλο άλμα, αυτή τη φορά στον στίβο της πολιτικής. Ιδρυσε και τέθηκε επικεφαλής του κόμματος Οικολόγοι Ελλάδας, το οποίο το 1989 πήρε μέρος στις βουλευτικές εκλογές. Οι 10.147 ψήφοι που έλαβε αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 0,15%. Παραμένοντας ενεργός με τον δικό του -κατά πολλούς ιδιόρρυθμο έως και γραφικό- τρόπο, ο Παπανικόλας έθεσε ξανά υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο, στις εκλογές του 2015. Αυτή τη φορά με το κίνημα ΕΛΛΑΔΑ (Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση. Τα σποτ με πρωταγωνιστή τον ίδιο έγραψαν τη δική τους ιστορία, δίπλα στον «νέο Κολοκοτρώνη» και τον πατέρα Νεκτάριο των «Αγανακτισμένων» του Συντάγματος κ.ά.

Διανύοντας την τελευταία περίοδο της επιχειρηματικής σταδιοδρομίας του, ο Παπανικόλας δραστηριοποιήθηκε ως επενδυτής σε ακίνητα στη βορειοανατολική Αττική, ενώ δημιούργησε και κάποια γηροκομεία -μαζί με την Ανθρωπιστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Αναγέννηση-Υγεία-Οικολογία-Ευημερία για Ολους.

Καθώς η υγεία του άρχισε να κλονίζεται, ο Παπανικόλας αποσύρθηκε σε μία από τις κατοικίες του, στο δάσος του Ωρωπού, την οποία είχε μετατρέψει σε αυτό που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «Θεραπευτήριο της Φύσης». Και, βεβαίως, ενδιαμέσως είχε αποκτήσει το 25% των μετοχών του KONTRA, επιθυμώντας να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου της οικολογίας. Τουλάχιστον αυτό το πέτυχε – έστω και αν η εμπλοκή του σε αυτό το κανάλι θα αποδεικνυόταν τόσο επεισοδιακή post mortem.

protothema.gr

Visited 5 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση