Εκλογές 2023 – Ανδρουλάκης: Υπέρ της μεσαίας τάξης οι προτάσεις μας για την φορολογία

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη Χίο έκανε το βράδυ της Τρίτης ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιμένοντας ότι οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στην οικονομία και την φορολόγηση είναι υπέρ της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων νοικοκυριών και «όχι των πλούσιων και μιας ισχυρής ελίτ».

Μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε αναλυτικά στην αξιολόγηση των κυβερνητικών στελεχών επί του φορολογικού προγράμματος του Κινήματος.

«Το 2022 όταν οι τιμές στο γάλα και το ψωμί κάλπαζαν, 150 εισηγμένες επιχειρήσεις τριπλασίασαν τα κέρδη τους, κ. Μητσοτάκη, σε βάρος του ελληνικού λαού και όχι προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και τι κάνατε για αυτό; Τίποτα. Τα 2/3 των εσόδων του κράτους είναι έμμεσοι φόροι, που πλήττουν πρωτίστως τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους. Οι ανισότητες συνεχίζονται. 50 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω χρέος φόρτωσε στην πλάτη του ελληνικού λαού ο κ. Μητσοτάκης. Οι Έλληνες είναι τρίτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αγοραστική δύναμη και το εμπορικό έλλειμμα της χώρας είναι το μεγαλύτερο μετά το 2010*» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Λένε ότι θέλουμε να φορολογήσουμε τους πιο ισχυρούς. Είναι άδικο αυτό; Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα οι ισχυρότεροι δεν πληρώνουν περισσότερα από τους αδύναμους; Θέλω να τα βάλουμε κάτω, συγκεκριμένα, ένα-ένα. Μας καταγγέλλουν γιατί τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές, το πάμε στις 400.000 ανά γονέα, δηλαδή στις 800.000 συνολικά. Για πείτε μου εσείς; Υπάρχει γονιός της μεσαίας τάξης ή αδύναμος Έλληνας, που έχει να μεταβιβάσει στα παιδιά του περιουσία 4,8 εκατομμυρίων ευρώ , κ. Μητσοτάκη; Ποιον αφορά αυτή η αδικία; Τον λαό ή τους ολιγάρχες φίλους σας;» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ως προς τους μερισματούχους, τόνισε: «Το το νέο πουλέν του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σκέρτσος, υποστηρίζει ότι η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τα μερίσματα είναι άδικη, χτυπάει τη μεσαία τάξη και αφελληνίζει την ελληνική οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία έχει επιβάλει 5% φόρο οριζόντια στα μερίσματα. Είτε έχεις 10.000 μέρισμα είτε 70.000 είτε 2 εκατομμύρια. Ας φέρω ένα μέσο παράδειγμα: μέρισμα 70.000 ευρώ. Για να καταλάβετε τον λαϊκισμό και πώς τα μίντια στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη με την επίθεση που μας κάνουν σήμερα, ο φόρος για το μέρισμα από 3.500 πηγαίνει στις 4.500. Για ένα χιλιάρικο κ. Σκέρτσο θα αφελληνιστεί η ελληνική οικονομία ή μήπως αφελληνίζεται επειδή πουλήσατε τα κόκκινα δάνεια στα funds και τα κοράκια εκβιάζουν τον ελληνικό λαό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς; Αυτός είναι ο κίνδυνος του αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας και όχι η δίκαιη σοσιαλδημοκρατική φορολόγηση. Γι’ αυτό, λοιπόν, ως εδώ. Τέλος η φορολογική πολιτική, όπου οι λίγοι κερδοσκοπούν εις βάρος της μεσαίας τάξης».

Αναφερόμενος στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε: «Θέλω να πω κάτι στους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ. Φταίει, όπως λένε, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ γιατί έγινε γαλάζιος ο χάρτης. Φταίει και η απλή αναλογική, που όμως αυτοί έφεραν. Θέλω να θυμίσω στον κ. Τσίπρα ότι γαλάζιος ήταν ο χάρτης και το 2019, όχι μόνο στις εθνικές εκλογές, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές. Αν δεν ήταν ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη θα είχε 13 περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία, κ. Τσίπρα, για να μην πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Κάνατε γαλάζιο τον χάρτη με τον λαϊκισμό και τον διχασμό τα τελευταία χρόνια. Και ήρθαμε για να τον κάνουμε πράσινο και δημοκρατικό για να δώσουμε πραγματική ελπίδα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

«Βολεύεται ο κ. Μητσοτάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα είναι εδώ το ΠΑΣΟΚ, ενωμένο, δυνατό, η πραγματική εναλλακτική δύναμη απέναντι στη Δεξιά και καλώ κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό πολίτη να ακουμπήσει σε αυτό το ιστορικό κίνημα για να έχει πραγματικό αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία και όχι το “χρυσό” της χορηγό» είπε και απηύθυνε κάλεσμα ο κ. Ανδρουλάκης προς τους ψηφοφόρους.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να δεσμευτούν -και αυτό είναι εθνικός αγώνας όλων των κομμάτων- κανένα ευρωπαϊκό κράτος να μην πουλάει ούτε μία σφαίρα στην Τουρκία. Δεν μπορεί αυτός ο λαός να πληρώνει δισεκατομμύρια εξοπλισμών αντί να διοχετεύονται αυτά τα χρήματα στην υγεία, στην παιδεία και στο κοινωνικό κράτος. Εμείς θέλουμε την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινής εξωτερικής πολιτικής. Την Ευρώπη του Ευρωστρατού, των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτό σημαίνει ενωμένη Ευρώπη και όχι η Ευρώπη των αγορών και του διευθυντηρίου όπως έλεγε ο ιδρυτής μας Ανδρέας Παπανδρέου».

Τέλος αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, σημείωσε: «Η λύση είναι μία και είναι θεσμική: να αλλάξει το “Δουβλίνο”. Ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει πολλά για αυτό γιατί γνωρίζει ότι η συντηρητική Ευρώπη του Λαϊκού Κόμματος είναι αυτή που “πάγωσε” μέσω της αυστριακής προεδρίας τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του “Δουβλίνου”. Εμείς οι σοσιαλιστές λέμε όποιος μπαίνει στην Ελλάδα να μην κάνει αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα εισδοχής, αλλά στο σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε με μόνιμα προγράμματα μετεγκατάστασης να γίνεται κατανομή βάσει πληθυσμού, ανεργίας και οικονομικής κατάστασης της κάθε χώρας. Αυτές είναι οι πολιτικές αλληλεγγύης που, δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία τις άφησε στο συρτάρι προς όφελος της συντηρητικής Ευρώπης. Εμείς δεν θέλουμε μόνο οικονομική στήριξη, θέλουμε ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση στα θέματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού».

Μηταράκης για Ανδρουλάκη: Δεν μίλησε για τις δομές, σαν τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ στη Χίο

Την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, στη Χίο σχολίασε ο τέως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και υποψήφιος βουλευτής Χίου με τη ΝΔ, Νότης Μηταράκης.

Σε δήλωσή του, τονίζει πως ο κ. Ανδρουλάκης προς τιμήν του «δεν μίλησε εναντίον των δομών στα νησιά, επέλεξε να μην είναι ακραία λαϊκιστής, όπως οι υποψήφιοι βουλευτές του».

Μεταξύ άλλων επισημαίνει πως ο κ. Ανδρουλάκης δεν είπε «κουβέντα για τη φύλαξη των συνόρων, για τις απελάσεις, για τις κλειστές δομές. Για τη στρατηγική δηλαδή που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία και έλυσε το ζήτημα στα νησιά».

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ο Νότης Μηταράκης δήλωσε: Μιλώντας σε ένα νησί που βίωσε ακραίες καταστάσεις στη διαχείριση μεταναστευτικής κρίσης την περίοδο 2015-19, λόγω της ιδεοληψίας της αριστεράς, ο κ. Ανδρουλάκης είχε μόνο ευχολόγια να προσφέρει: να αλλάξει η Ευρώπη. Κουβέντα για τη φύλαξη των συνόρων, για τις απελάσεις, για τις κλειστές δομές. Για τη στρατηγική δηλαδή που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία και έλυσε το ζήτημα στα νησιά μας. Ξεχνάει επιλεκτικά ότι ήταν η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, μέλος της οποίας ήταν ο κ. Ανδρουλάκης, που συστηματικά καταγγέλλει τη χώρα μας για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μας.

Η Ελλάδα, είναι πλέον στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης και για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και της ριζικής αλλαγής του Κανονισμού του Δουβλίνου, διαμορφώνοντας συγκεκριμένες ισχυρές συμμαχίες. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και μείωσε ουσιαστικά τις ροές και αποσυμφώρησε τα νησιά μας. Δημιουργώντας δομές υποδοχής, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας προς όφελος και των ωφελούμενων και του προσωπικού μας και των τοπικών κοινωνιών. Οι Χιώτες ξέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλές μεταναστευτικές ροές και ελάχιστους, προσωρινά, διαμένοντες στα νησιά.

Προς τιμήν του πάντως, δεν μίλησε εναντίον των δομών στα νησιά, επέλεξε να μην είναι ακραία λαϊκιστής, όπως οι υποψήφιοι βουλευτές του, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι οι νέες δομές, με την βραχυχρόνια παραμονή αιτούντων άσυλο δεν επηρεάζουν αρνητικά τις τοπικές κοινωνίες.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση