Στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στο ΕΚΑΒ Αγρινίου το μεγαλύτερο πρόβλημα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το προσωπικό που έχει μειωθεί σε σχέση με πριν από τρία χρόνια κι εν μέσω μάλιστα καλοκαιριού -όπου θα υπάρχουν και άδειες- θα βρίσκονται στο δρόμο λιγότερα ασθενοφόρα.
Ζάχος: «Η υποστελέχωση το μεγαλύτερο πρόβλημα»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι η υποστελέχωση. Πριν από τρία χρόνια είχαμε 47 άτομα έμψυχο δυναμικό και πλέον είμαστε 34-35.
Παράλληλα, αξίζει να τονιστεί πως προσωπικό φεύγει το καλοκαίρι να ενισχύσει τα νησιά και μένει πίσω μεγάλο κενό. Η πόλη είναι μεγάλη, όπως μεγάλος και με ιδιαιτερότητες όλος ο νομός», σημείωσε στο agriniopress ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αγρινίου, Παναγιώτης Ζάχος.
Πρόσθεσε πως «Το προσωπικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, οχήματα υπάρχουν και εκεί προκύπτουν κάποια μικροπροβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται. Χρειάζεται ακόμη ανανέωση (ηλικιακή) και το προσωπικό αλλιώς σε τρία – τέσσερα χρόνια θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».
Το ΕΚΑΒ Αγρινίου καλύπτει πέρα από την πόλη, όπου μπορεί να προκύψουν πολλά περιστατικά καθημερινά, κι άλλες περιοχές σε όλο το νομό. Αμφιλοχία, ορεινός Βάλτος, Ξηρόμερο μέχρι και ορεινή Ναυπακτία φτάνει το ΕΚΑΒ Αγρινίου με τον χρόνο σε αυτές τις περιπτώσεις να είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος.
Για παράδειγμα όταν ένα περιστατικό χρήζει άμεσης βοήθειας σε μια απόσταση που μπορεί να φτάνει και την μια ώρα σε χρόνο, αν τα άλλα δύο οχήματα της βάρδιας είναι απασχολημένα εκεί δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα.
«Τρέχουμε δεξιά αριστερά καλύπτουμε όλες τις περιοχές του νομού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάχος.
Ταλιούρας: Έκκληση για οδηγούς στο Χαλκιόπουλο
«Πολύ σοβαρό θέμα έχουμε εμείς με τον οδηγό. Έγιναν ενέργειες για να έρθει νέο ασθενοφόρο και ήρθε γιατί ήταν απαραίτητο γιατί καλύπτει μια μεγάλη περιοχή. Το νέο όχημα ήταν αναγκαίο για να έρθει το αίσθημα της ασφάλειας, το προηγούμενο είχε πολλά προβλήματα μας άφηνε στο δρόμο και άλλα. Το σοβαρό μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορούν να καλύψουν οι 3 οδηγοί όλες τις βάρδιες. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, χρειαζόμαστε το ασθενοφόρο είναι καινούργιο και μένει παρκαρισμένο», δήλωσε στο agriniopress ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χαλκιοπούλων Βασίλης Ταλιούρας.
Και συνέχισε λέγοντας πως το ΚΥ καλύπτει μια τεράστια περιοχή ακόμη και περιστατικά σε όμορους νόμους Ευρυτανίας και Καρδίτσας και ειδικά το καλοκαίρι, οπότε και υπάρχει περισσότερος κόσμος.
«Στην περιοχή ουσιαστικά βγαίνουν δύο βάρδιες και μένει για κάποιο διάστημα ένα κενό. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο μπορεί να καλυφθεί γιατί κάναμε και προτάσεις κάποια σώματα ασφαλείας να μπορούν να το οδηγήσουν», υπογράμμισε ο κ. Ταλιούρας που κάνει έκκληση για οδηγούς γιατί «έχουν χαθεί ζωές», όπως σημειώνει.
Λειτουργεί όλο το 24ωρο το ΚΥ Αμφιλοχίας
Στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα καθώς δεν αντιμετωπίζει ελλείψεις στο προσωπικό και σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ καλύπτονται όλες οι βάρδιες του 24ωρου, σύμφωνα με την Επιστημονικά Υπεύθυνη Κ.Υ. Αμφιλοχίας Διευθύντρια Σπυριδούλα Καραδήμα.
Σύμφωνα με την κ. Καραδήμα υπηρετούν έντεκα άτομα στο ΕΚΑΒ Αμφιλοχίας συν δύο οδηγοί και καλύπτουν όλες τις βάρδιες όλο το 24ωρο σε κοινό πρόγραμμα.
Καλή συνεργασία στο Αιτωλικό – Αναγνωστόπουλος: «Χρειάζονται περισσότερα άτομα»
Τα Κέντρα Υγείας εξυπηρετούνται από το σύστημα του ΕΚΑΒ και στο Αιτωλικό υπάρχει καλή συνεργασία.
«Πρέπει το ΕΚΑΒ να λειτουργεί καλύτερα, με προσωπικό εξειδικευμένο. Χρειάζονται περισσότερα άτομα και πρέπει να δοθούν κίνητρα για νέο προσωπικό, υπαλλήλους αλλά και γιατρούς» , δήλωσε στο agriniopress, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αιτωλικού, Γιάννης Αναγνωστόπουλος. Σημείωσε, δε, πως στο Αιτωλικό υπάρχει καλή συνεργασία με την Πάτρα όπου βρίσκεται το τηλεφωνικό κέντρο αλλά και με το Μεσολόγγι.
Δεν βγαίνουν οι εφημερίες στον Μυτικά – τους καλύπτει ο Αστακός
Στο Κέντρο Υγείας Μύτικα είναι γνωστό πως δεν βγαίνουν οι εφημερίες και στην περίπτωση που χρειαστεί ασθενοφόρο θα κληθεί να εξυπηρετήσει την περιοχή αυτό του Αστακού όπου και εκεί υπάρχουν ελλείψεις. Στο ΚΥ Μύτικα υπάρχει ασθενοφόρο δεν υπάρχουν οδηγοί. Σε περίπτωση ανάγκης ο Αστακός, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο είναι οι εναλλακτικές.
«To Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί μία μεγάλη περιοχή, οι ελλείψεις το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερες και ο κόσμος διπλασιάζεται. Υπάρχει ανάγκη για ιατρικό προσωπικό και οδηγούς στο ασθενοφόρο για να εφημερεύει περισσότερο, δεν γίνεται και για απλό τραύμα ένας ασθενής να κάνει πολλά χιλιόμετρα». σημείωσε στο agriniopress ο πρόεδρος της Κοινότητας Μύτικα, Δημήτρης Φάρρος.