Για εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής συνεδριάζει αυτή την ώρα η ολομέλεια του κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία να προτείνει για τη θέση τον Κωνσταντίνο Τασούλα.
Της συνεδρίασης προεδρεύει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανακοίνωσε τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.
Πριν την έναρξη της διαδικασίας ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δεν προτάθηκε εκ νέου για θέση αντιπροέδρου, απηύθυνε, όπως είπε, «λόγια καρδιάς για μια πορεία 8 ετών». «Μπορεί η η έδρα να φαντάζει ψηλά αλλά ουδέποτα την αντιμετώπισα αφ’ υψηλού. Επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο θα ξεκινήσουμε από το ίδιο υψόμετρο στα ίδια έδρανα αλλά με διαφορετικές ισορροπίες. Θέλω να επενδύσουμε στη σύνεση και την αλήθεια των προθέσεών μας» πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης ο οποίος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κωνσταντίνο Τασούλα αλλά και τον Φρούραρχο της Βουλής.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο βουλευτής της Νίκης, Γιώργος Αποστολάκης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών» διευκρινίζοντας ότι «δεν αφορά το πρόσωπο του προέδρου αλλά λόγους ισότητας ψήφου»
Λίγα λεπτά αργότερα τον λόγο πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ανακοίνωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας ψηφίζει, επίσης, «παρών» εξηγώντας ότι «για λόγους αρχής χωρίς προσωπική μομφή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα». Η κυρία Κωνσταντοπούλου προκάλεσε, μάλιστα, δυσφορία καθώς συνέχισε στην τοποθέτησή της λέγοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δηλώσω ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας». Κατά πληροφορίες από άλλα έδρανα της Βουλής ακούστηκε η λέξη «αρχίσαμε» για την παρέμβαση της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.
Πώς θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, από την οποία αναμένεται να εκφωνήσει λόγο προς τους «300».
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, εφόσον εκλεγεί – που είναι και το πιθανότερο – θα ξεκινήσει την τρίτη διαδοχική θητεία στο αξίωμα. Από το 1974 εως σήμερα μόνο ο Αθανάσιος Τσαλδάρης και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης έχουν διατελέσει Πρόεδροι της Βουλής τρεις φορές. Ο κ. Κακλαμάνης θα διατηρήσει τον τίτλο του μακροβιότερου προέδρου (1993 – 2004) ενώ ο κ. Τασούλας θα έχει την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ θετικών ψήφων που διατηρεί ο ίδιος με 283 «υπέρ».
Δείτε φωτογραφίες από τη Βουλή
Οι αντιπρόεδροι
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής το πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα προτείνει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν και τις 3 πρώτες θέσεις αντιπροέδρων. Υπο αυτά τα δεδομένα για την θέση του Α’ Αντιπροέδρου θα προτείνει τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη αντί του Νικήτα Κακλαμάνη που την κατείχε εως σήμερα. Για Β’ Αντιπρόεδρος αναμένεται να προταθεί ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην θέση του κ. Μπάμπη Αθανασίου ενώ Γ Αντιπρόεδρος θα επαναπροταθεί ο κ. Θανάσης Μπούρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για την μια θέση αντιπροέδρου που δικαιούται θα προτείνει την κυρία Ολγα Γεροβασίλη αντί της Μερόπης Τζούφη. Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει ξανά τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ενώ το ΚΚΕ τον κ Γιώργο Λαμπρούλη. Η Ελληνική Λύση αναμένεται να προωθήσει την υποψηφιότητα του κ. Βασίλη Βιλιάρδου αντί του Κωνσταντίνου Χήτα. Οι Σπαρτιάτες θα προτείνουν τον Πέτρο Δημητριάδη η Νίκη τον Γιώργο Αποστολάκη. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πλεύση Ελευθερίας θα προτείνει τον Μιχάλη Χουρδάκη, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης.
Κοινοβουλευτική απομόνωση των Σπαρτιατών σχεδιάζει η ΝΔ – «Παρών» και για την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η «γαλάζια» ΚΟ προσανατολίζεται να καταψηφίσει την υποψηφιότητα των Σπαρτιατών για την θέση Αντιπροέδρου της Βουλής μετά τις δηλώσεις του κ Βασίλη Στίγκα υπερ του Ηλία Κασιδιάρη. Επειδή δεν υπάρχει επιλογή καταψήφισης, αυτό αποτυπώνεται με το «παρών». Σύμφωνα μάλιστα με νεότερες πληροφορίες ίδια στάση, ψηφίζοντας παρών αναμένεται να κρατήσει η «γαλάζια» ΚΟ και για την υποψηφιότητα από την πλευρά της Πλεύσης Ελευθερίας.
Για το κόμμα των Σπαρτιατών, αντίστοιχη στάση αναμένεται να κρατήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αν ακολουθήσουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ τότε η υποψηφιότητα δεν θα λάβει τις 75 θετικές ψήφους που είναι απαραίτητες για την εκλογή και η θέση θα μείνει κενή.
Πέρα αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταψηφίσει και την υποψηφιότητα που θα κατατεθεί από την ΚΟ της Νίκης.
protothema.gr