“Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, να επιστρέψουμε στη λίστα στις ευρωεκλογές. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου μετά τις εκλογές”, έλεγε στις 25 Απριλίου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας τις προθέσεις του για το πως θέλει να κινηθεί στις ευρωεκλογές, “επιστρέφοντας” από τον σταυρό στη λίστα, όπως είχε γίνει και το 2014.
Είναι ένας τρόπος να μην δεσμεύονται οι πολιτικοί αρχηγοί από το star system, ήταν ή άποψη που εξέφρασε τότε ο Πρωθυπουργός, όμως εκείνη την χρονική περίοδο δεν είχε ανοίξει συζήτηση για την αλλαγή του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Bουλή από το 3% σε 5%.
Αυτές οι σκέψεις γίνονται στην κυβέρνηση, όμως αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη καθώς τώρα προέχουν οι προγραμματικές δηλώσεις, η κατάθεση των δύο πρώτων κρίσιμων νομοσχεδίων και η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου σε κρίσιμα υπουργεία. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές όμως, το τοπίο ίσως είναι διαφορετικό. Θα έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την διπλή εκλογική αναμέτρηση, την κούραση των πολιτών, ενώ η δουλειά του κυβερνητικού έργου -όπως εκτιμάται- θα έχει στρώσει.
Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί
Οι κάλπες για την Ευρωβουλή θα στηθούν σε περίπου ένα χρόνο, στις 9 Ιουνίου του 2024, οι μηχανές ωστόσο θα αρχίσουν να ζεσταίνονται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Η μεταπήδηση από τον σταυρό στη λίστα δεν προυποθέτει 200 ψήφους. Ούτε και η αλλαγή του ορίου του 3% για την είσοδο στην Ευρωβουλή. Όπως λένε νομικοί και συνταγματολόγοι αρκεί η πλειοψηφία των παρόντων, δηλαδή 75 βουλευτές.
Την περασμένη Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε το σενάριο ότι η κυβέρνηση σκέφτεται και αλλαγή στο κατώφλι του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην εθνική Βουλή με το όριο να φθάνει στο 5%, αν και όπως είπε τέτοια συζήτηση δεν είναι της παρούσης.
Ο προβληματισμός είναι έντονος μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς εκτιμάται ότι αυτή η αλλαγή μπορεί συσπειρώσει ψηφοφόρους που σήμερα βρίσκονται κοντά σε μικρά κόμματα και να… εκτινάξουν το ελατήριο. Πιθανή πυξίδα των επόμενων σχεδίων της κυβέρνησης θα είναι -όπως εκτιμάται- η κοινοβουλευτική συμπεριφορά των νεόκοπων κομμάτων της Βουλής, αλλά και οι πιο ώριμες σκέψεις που θα γίνουν αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
“Από άποψη αποτελέσματος δε νομίζω ότι θα δώσει καμία λύση, αν ο σχεδιασμός είναι να αποκλειστούν κάποιοι κάποια κόμματα. Ισα-ίσα φοβάμαι ότι αυτό το 5% θα δώσει ώθηση για να το καλύψουν αυτά τα κόμματα το 5%. Θα λειτουργήσει δηλαδή ανάποδα σε ό,τι αφορά την στόχευση αυτή να αποκλειστούν κόμματα όπως οι Σπαρτιάτες ή η Νίκη φοβάμαι ότι θα δούμε αύξηση των δυνάμεων των κομμάτων αντί για μείωση”, είπε μιλώντας στον ρ/σ στο Κόκκινο, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γ. Σωτηρέλλης.
Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει αυτήν την αλλαγή του ορίου του 3% στη Βουλή, χρειάζεται 200 ψήφους για να την “περάσει” ώστε να βρει εφαρμογή από την επόμενη Βουλή. Αλλιώς, στην μεθεπόμενη.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πάντως ότι πρόκειται για μία πολύ πρώιμη συζήτηση, καθώς οι πολίτες αυτήν την ώρα δεν θέλουν να …ακούνε για άλλες εκλογές.
thetoc.gr