ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ.  ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;

Ρεσιτάλ ευθυνοφοβίας από τον Δήμο!!! 

Ομολογουμένως αυτή τη στιγμή και κατά καιρούς, ο Κήπος των Ηρώων, από άποψη κηπουρικής, βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Είναι όμως μόνο αυτό το ζητούμενο;

Επισκέπτες από όλη την Ευρώπη έρχονται, επί τούτου, για να δουν το μνημείο των νεκρών ηρώων μας.

 Ένα μνημείο που έχει ταυτιστεί με την έννοια του φιλελληνισμού και την αυτοθυσία των ελλήνων , δεν μπορεί να είναι απλώς ένα πάρκο, με κατά τόπους καλοκουρεμένο γρασίδι, που προετοιμάζεται μόνο για τις φωτογραφίες των επισήμων,κατά την επέτειο των Βαΐων. Δεν αρκεί, ώστε οι ίδιοι οι επισκέπτες που ενδιαφέρθηκαν για την ιστορία μας, να διαφημίσουν την πόλη μας μέσα από  την εμπειρία τους αυτή, που θα μπορούσε να έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη τους και να είναι λόγος διαμονής στον δήμο μας.

Τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα. Δεν υπάρχει ούτε φύλαξη, ούτε πληροφόρηση, ούτε ξενάγηση, ούτε συντήρηση σε πολλά από τα αγάλματα και μνημεία. Είναι το σημείο με το μεγαλύτερο επίκεντρο ενδιαφέροντος στην πόλη και δεν έχει δοθεί ποτέ η σημασία που θα έπρεπε. Στην επέτειο των 200 χρόνων από την έξοδο του Μεσολογγίου το 2026 , η πόλη μας και ακόμα πιο συγκεκριμένα το νεκροταφείο των ηρώων μας θα είναι στο επίκεντρο της Ελληνικού και Ευρωπαϊκού πολιτισμικού χάρτη. Αν θέλουμε να μην ψάχνουμε, υπεύθυνους από την προηγούμενη 17ετία ή δικαιολογίες όπως ο εγκλεισμός από τον covid19, όπως η δημοτική αρχή δικαιολογεί την απαξίωση του μουσείου Κατράκη, σε ένα ρεσιτάλ ευθυνοφοβίας, θα πρέπει από τώρα να προνοήσουμε, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε το προσωπικό με την κατάρτιση και τις δυνατότητες που αξίζει στο μνημείο αυτό. Ηλεκτρονικά μέσα που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ώστε να γίνει πιο κατανοητό και πιο θελκτικό ως προς τα νέα παιδιά , για ΑΜΕΑ αλλά και όλες τις κατηγορίες επισκεπτών. Χάραξη διαδρομής εντός του χώρου ώστε η εμπειρία να έχει αρχή, μέση και τέλος. Μια τυπική επεξήγηση με εικόνες και πινακίδες, όσων μνημονεύονται,  καθώς συντήρηση και ξενάγηση τα οποία είναι απαραίτητα. Πολλά από τα παραπάνω υπόκεινται στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας νεότερων μνημείων. Όμως και πάλι, η καθυστέρηση και η απραγία, βαραίνουν τον δήμο που δεν επεμβαίνει, καθοριστικά και εγκαίρως, ώστε να ενημερωθεί η υπηρεσία αυτή, πριν να είναι αργά για τα μνημεία. 

Επιμένω,  λόγω της ιδιότητας μου,  πως είναι αδιανόητο  να μην υπάρχει αρχαιοφύλακας , με γνώση ξένης γλώσσας, γνώση πρώτων βοηθειών, επίγνωση της σημασίας του μνημείου που αναλαμβάνει να προστατεύσει και να αναδείξει. Κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και μέσα στον ιερό αυτό χώρο να μπαίνει όποιος θέλει . Δύο μόλις χρόνια από την μεγάλη επέτειο της πόλης μας μπορεί κάποιος να στήνει ακόμη και την αιώρα του για να δροσιστεί και να χαλαρώσει. Αυτό είναι το λιγότερο γιατί ορισμένες φορές, μπορεί να συναντήσουμε ανενόχλητες ομάδες με παράνομες και παραβατικές συμπεριφορές. Δυστυχώς γινόμαστε αρνητικά γνωστοί εξαιτίας της υποστελέχωσης.

 Η κατάσταση προλαβαίνει να αλλάξει αν όμως πάρουμε γενναίες αποφάσεις τώρα.

Τι θέλουμε; Κάμπινγκ και περιφρόνηση της ιστορίας ή σεβασμό στα ιδεώδη και διεθνή αναγνώριση;

Ευγενία Παπαευθυμίου – Φλώρου

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ι. Π. Μεσολογγίου με το συνδιασμό #ΜΑΖΟΙ

Αφήστε μια απάντηση