Περίπου πέντε ώρες χρειάστηκαν οι ισάριθμοι διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για να παρουσιάσουν τις πολιτικές τους πλατφόρμες ενώπιον του πιο «ασκημένου» κομματικού ακροατηρίου, δηλαδή σε σώμα 3.100 συνέδρων, εγκαινιάζοντας επισήμως την κούρσα για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος, αν και μεγάλος απών, μνημονεύτηκε αρκετές φορές και από τους περισσότερους ομιλητές- επιγόνους του, καθώς κάθε αναφορά στο πρόσωπό του αποσπούσε το θερμό χειροκρότημα του κοινού, σε μια ατμόσφαιρα, ωστόσο, από την αρχή ιδιαίτερα φορτισμένη.
Επιχειρώντας να υπογραμμίσουν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των προγραμματικών τους θέσεων, αλλά και να απαντήσουν σε αιχμές, συμπεριφορές και σχόλια κατά την προεκλογική -εσωκομματικά- περίοδο, και οι πέντε υποψήφιοι επικεντρώθηκαν στην επόμενη ημέρα του κόμματος, την προοπτική επανόδου του στην εξουσία, αλλά και στις ομάδες συμφερόντων που επιχειρούν να εκπροσωπήσουν, χωρίς να λείπουν οι προσωπικές αναφορές και τα ψήγματα αυτοκριτικής. Παράλληλα, εξελίχθηκε μια άτυπη διελκυστίνδα ανάμεσα στο «κόμμα των δομών» της κ. Αχτσιόγλου και το «κόμμα των μελών» του κ. Παππά, ενώ στην τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη απάντησε ο συνυποψήφιός του, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπεραμυνόμενος του ρόλου του κόμματος. Το γάντι σήκωσε ακόμη η Έφη Αχτσιόγλου αναφορικά με τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα, τη στιγμή που η ίδια υπερασπίστηκε ανοιχτά τον κ. Κασσελάκη για τα «ομοφοβικά παραληρήματα» που δέχτηκε, εισπράττοντας το δημόσιο «ευχαριστώ» του τελευταίου.
Αχτσιόγλου: Στρατηγικά πεδία και κυβερνησιμότητα
Ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων, τη σκυτάλη έλαβε πρώτη (με αλφαβητική σειρά) η υποψήφια Πρόεδρος του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, σε μια απόπειρα να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την κυβερνητική πρόταση, το σχήμα λειτουργίας, αλλά και το δυνητικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ στην νέα φάση. Η ίδια επανέλαβε τη στόχευση για ένα «κόμμα των δομών» που θα λειτουργούν ως ιμάντες μεταξύ κορυφής και βάσης, προσδιόρισε 4 πεδία στρατηγικής δράσης και εμφανώς συγκινημένη απάντησε στις αιτιάσεις των αντιπάλων της, λέγοντας πως «καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή εν τέλει προσπάθεια να με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις στο κόμμα μας, ως φωνή του «συστήματος» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση. Γιατί πίστεψα και πιστεύω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ότι έχει έρθει η ώρα για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», επικαλούμενη σε πολλά σημεία της τοποθέτησής της, τον Αλέξη Τσίπρα. Εξακοντίζοντας βέλη προς την κυβέρνηση, η δυστοπία της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα, υποστήριξε, ξορκίζοντας την «Ελλάδα των μηδενικών προσδοκιών». Ακόμη, η κ. Αχτσιόγλου υπερασπίστηκε τον Στέφανο Κασσελάκη δημόσια ως προς τα ομοφοβικά σχόλια που δέχεται, λέγοντας πως θα βρουν μπροστά τους τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα σώμα, υπερασπιζόμενη την δικαιωματική παράδοση του χώρου.
Κασσελάκης: Απεύθυνση στην «κληρονομιά Τσίπρα»
Την παρθενική του εμφάνιση σε ένα αμιγώς κομματικό κοινό έκανε σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού προηγουμένως εξασφάλισε την έγκριση της υποψηφιότητάς του, καταθέτοντας τις απαραίτητες 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Με στόχο την προβολή του ως συνεχιστής του Αλέξη Τσίπρα και απευθυνόμενος «αδιαμεσολάβητα» στη βάση, ο κ. Κασσελάκης τόνισε από βήματος πως «η «πρώτη φορά Αριστερά» έκανε το πρώτο βήμα. Συναντήθηκε με την Ιστορία, χτυπήθηκε λυσσαλέα, λαβώθηκε. Η «νέα φορά» Αριστερά είναι στις δικές μας πλάτες. Και αυτή τη φορά δε θα ηττηθεί. Θα νικήσει». Αν και λίγο αγχωμένος αρχικά, ο κ. Κασσελάκης δεν στερήθηκε αιχμών, λέγοντας με νόημα πως «υπάρχει μόνο ο δρόμος της νίκης. Της αυτοδύναμης νίκης. Ο Αλέξης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο, μιλώντας για κυβέρνηση της Αριστεράς, όταν όλοι γελάγανε. Ίσως ούτε κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το πίστευαν», ενώ «την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει. Ως άλλοθι και ως πραγματικότητα» υποστήριξε, σημειώνοντας πως «αν θέλετε να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλές λιμάνι της αριστερής καθαρότητας, μάλλον δεν είμαι η κατάλληλη υποψηφιότητα».
Ο ίδιος ευχαρίστησε την Έφη Αχτσιόγλου για την υποστήριξή της απέναντι στα ομοφοβικά σχόλια που δέχεται, ενώ επέμεινε ότι «ότι εγώ θα είμαι εδώ για να κάνω πράξη όσα δεν έγιναν από τον Αλέξη. Όσα δεν τον άφησαν. Όχι για να αποκαθηλώσω τον Αλέξη» μνημονεύοντας τον απερχόμενο Πρόεδρο του κόμματος μόνο με το μικρό του όνομα.
Παππάς: Στη λογική της «παράταξης της νίκης»
Τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως «σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη» περιέγραψε με τη σειρά του ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Παππάς, επιμένοντας στην παραταξιακή λογική που θα ακουμπά όλο το προοδευτικό φάσμα. «Οι έννοιες αριστερά, κέντρο και δεξιά δεν είναι έννοιες κενές. Είναι έννοιες που συγκροτούν ταυτότητες και νοηματοδοτούν ιστορικές διαδρομές και στρατηγικές για το μέλλον. Αν κάποιος θα ήθελε μια κοινωνία, ένα εκλογικό σώμα χωρίς πολιτικούς προσδιορισμούς, αυτός σίγουρα δεν είναι η παράταξη μας. Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα «αριστερά- δεξιά» ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει» ανέφερε ο κ. Παππάς και απάντησε στην θέση της κ. Αχτσιόγλου για ένα «κόμμα των δομών», με την ανάγκη ενός «κόμματος των μελών», λέγοντας πως «το κόμμα μας έχει ανάγκη σήμερα ένα τεράστιο κύμα δημοκρατίας και συμμετοχής που θα έχει επί της ουσίας επανιδρυτικά χαρακτηριστικά του κόμματος των μελών», ενώ ξεκίνησε την ομιλία του από την παραίτηση και την συνεισφορά του Αλέξη Τσίπρα.
Τζουμάκας: Αυτοκριτική και προοδευτική πολιτική
Στοιχεία πολιτικής ανάλυσης της τρέχουσας διεθνούς και εγχώριας πολιτικής συγκυρίας, ενείχε η τοποθέτηση του υποψηφίου Προέδρου, Στέφανου Τζουμάκα, λέγοντας ο ίδιος πως «χρειάζεται μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση που να δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες και βεβαιότητες για εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών».
Ακόμη, «η συντόμευση της «βάρδιας της ΝΔ» είναι δική μας υπόθεση σε συνεργασία και σε συμπόρευση με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση. Οι μηχανισμοί των μειοψηφικών αντιλήψεων και των δικτύων ηττήθηκαν και ανήκουν στο παρελθόν» επισήμανε ο κ. Τζουμάκας, παρατηρώντας σε κάθε περίπτωση πως «αν ήμασταν σωστοί, ο Μητσοτάκης θα ήταν στην αντιπολίτευσης». «Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε ηγεσία Νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας» σημείωσε, κάνοντας λόγο, τέλος, για «πολιτική ηγεσία και όχι απλώς πολιτικό συνδικαλισμό συγκέντρωσης αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας».
Τσακαλώτος: Με το βλέμμα στο 2026 και στον… Κασσελάκη
Στο…2026 τοποθέτησε από πλευράς του την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς υποστήριξε πως «εγώ δεν πιστεύω ότι θα ανακάμψουμε με μια δύο εντυπωσιακές κινήσεις», ενώ ξεκαθάρισε ότι θα είναι στο πρόγραμμα κάποια στοιχεία που θα σας αρέσουν και κάποια που δεν θα σας αρέσουν, απευθυνόμενος προς το κομματικό ακροατήριο. «Εμείς δεν μπορούμε να λέμε ναι σε όλους», γιατί «γιατί εμείς πρέπει να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας», συμπλήρωσε. «Εάν δεν δίνεις τις ιδεολογικές μάχες, δεν μπορείς να γίνεις ηγεμονικός», συνέχισε. Διαφορετικά, όλες οι πολιτικές που προτείνεις, θα ενσωματώνονται στον κυρίαρχο λόγο, όπως είπε, ενώ αποκρυστάλλωσε τις θέσεις του για το ντιμπέιτ, αλλά και τη διεύρυνση του κόμματος. Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι «ο Ευκλείδης δεν θέλει πολύ τη διεύρυνση», «μετά τις εκλογές του 2019 εγώ είπα σε εκείνη την ΚΕ ότι πρέπει να γίνει η διεύρυνση αλλά είπα ότι δεν μπορεί να γίνει μόνο από πάνω, αλλά έκανα συγκεκριμένες προτάσεις» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος και ταυτόχρονα σήκωσε το γάντι απέναντι στον κ. Κασσελάκη. «Εγώ θα δίνω λόγο και στο συνέδριο, και στην Κεντρική Επιτροπή» περιέγραψε σε περίπτωση εκλογής του, συμπληρώνοντας πως «μακριά από εμάς άνθρωποι που μιλάνε από το λαό κατευθείαν και δεν δίνουν λόγο πουθενά». «Αυτό από εμένα μην το περιμένετε και αν θέλετε μην με ψηφίσετε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, καταλήγοντας πως «είτε κερδίσω, είτε δεν κερδίσω, θα προσπαθήσω να είμαι μέρος μιας συλλογικής ηγεσίας».
protothema.gr