Τριχοτομημένος από το δεύτερο εικοσιτετράωρο της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία εμφανίστηκε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς εκδοχές της ενδημικής εσωστρέφειας του κόμματος επέστρεψαν σε διαδοχικές δηλώσεις και τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών στα παραδοσιακά και νέα μέσα.
Το χορό της επιστροφής στα… φίλια πυρά άνοιξε ο Νίκος Φίλης, καθώς ο πρώην υπουργός Παιδείας έβαλε μετωπικά κατά της νέας ηγεσίας, περιγράφοντας πως «δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο ΣτέφανοςΚασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”».
Αποτιμώντας το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης, ο κ. Φίλης παρατήρησε πως «είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή αυτήν, ηττήθηκε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες». «Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και την δύναμη του», κατέληξε ο κ. Φίλης.
Αιχμές, ωστόσο, καταγράφηκαν και με φόντο τις πρώτες αλλαγές της προεδρίας Κασσελάκη, καθώς η τοποθέτηση των Δώρας Αυγέρη και ΓιώργουΤσίπρα σε θέσεις Εκπροσώπου Τύπου και Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αντίστοιχα έγιναν χωρίς προηγουμένως να έχουν ειδοποιηθεί οι προκάτοχοί τους. «Χθες το απόγευμα ενημερώθηκα από ιστοσελίδες για την απόφαση του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, να ορίσει εκπρόσωπο Τύπου την αγαπημένη και αξία συντρόφισσα Δώρα Αυγέρη.
Της εύχομαι ολόψυχα δύναμη και επιτυχία στα νέα της καθήκοντα. Είμαι βέβαιος ότι θα τα πάει εξαιρετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλπάκης, ενώ «χθες, αργά το απόγευμα, ενημερώθηκα από ιστοσελίδες για την απόφαση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ορίσει στην θέση μου νέο Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον σύντροφο Γιώργο Τσίπρα» γνωστοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Η απουσία αστικής ευγένειας, αλλά κυρίως σχετικής απόφασης των ανώτατων κομματικών οργάνων αναφορικά με τα πρόσωπα που αντικαταστάθηκαν προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με στελέχη όπως οι Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Λάμπρου και Αννέτα Καββαδία να καυτηριάζουν τα «νέα ήθη» της Κουμουνδούρου. Χαρακτηριστικά, «το «ξεσκόνισμα» άρχισε από τη διεύρυνση» περιέγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Πάνος Λάμπρου, καίτοι στέλεχος της «Ομπρέλας», για να καταλήξει πως «ασφαλώς δεν περίμενα καμία “γενναιοδωρία” στα “παράσιτα” και τα “βαρίδια” ή κάποια στοιχειώδη δημοκρατική διαδικασία. Αλλά να αρχίσει το ξήλωμα και το ξεσκόνισμα, όπως είχε πει, από στελέχη της διεύρυνσης, ούτε εγώ δεν το περίμενα».
Αμηχανία για τον «υπερσυντονιστή» Πολάκη
Σε αυτό το κλίμα, οι fast track αντικαταστάσεις προκάλεσαν τις πρώτες μουρμούρες στους κομματικούς διαδρόμους, ακόμη και εντός των «προεδρικών», καθώς προκάλεσαν αιφνιδιασμό, χωρίς να αποτελούν, όπως στην περίπτωση της εκπροσώπησης του κόμματος στα ΜΜΕ, προϊόν συλλογικής απόφασης. Ακόμη μεγαλύτερη σκόνη σήκωσε η περίπτωση του νέου ρόλου του Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, ο οποίος προορίζεται για «υπερσυντονιστής» του κοινοβουλευτικού έργου (δηλαδή όλων των ΕΠΕΚΕ του κόμματος στη Βουλή), θέση που με λιγότερο συγκεντρωτισμό κάλυπτε ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Για όσους εμφανίζουν «δυσανεξία» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ζητούμενο έγκειται στην απουσία του κ. Κασσελάκη από την αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή, με τον κ. Πολάκη «να προβάλει ως η βιτρίνα του κόμματος παρότι μέρος της ήττας» στις εθνικές εκλογές, όπως σχολίαζε στο protothema.gr κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Χειρόφρενο στις αλλαγές
Με αυτά τα δεδομένα, ο νέος ένοικος της Κουμουνδούρου τράβηξε προσώρας χειρόφρενο στο πλάνο των αλλαγών του προς αποφυγή και άλλων αυτογκόλ, παρότι χθες είχε έναν εκτενή κύκλο συζητήσεων με κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Νικόλας Φαραντούρης. Τείνοντας χείρα φιλίας στο εσωκομματικό μέτωπο, ο κ. Κασσελάκης γνωστοποίησε την πρόθεσή του χθες να παραμείνει Πρόεδρος της ΚΟ ο Σωκράτης Φάμελλος, «παγώνοντας» τις όποιες άλλες -και πολλές όπως φημολογείται – αλλαγές που δρομολογεί σε Βουλή και κόμμα. Πέρα από την σύνθεση του Προεδρείου της ΚΟ, με το οποίο θα συναντηθεί σήμερα ο κ. Κασσελάκης στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, «ανασχηματισμός» επίκειται και στους Τομεάρχες του κόμματος, όπου δεν αποκλείονται και πολλές καραμπόλες.
Παρά την υπερπροσφορά κομματικών αξιωμάτων και θέσεων, την άρνηση της Έφης Αχτσιόγλου να αναλάβει οποιαδήποτε θέση αυξημένης ευθύνης εισέπραξε χθες ο κ. Κασσελάκης, επιχειρώντας έτσι να ρίξει γέφυρες με την πλευρά της εσωκομματικής αντιπάλου του. Προς το παρόν, η κ. Αχτσιόγλου δεν φέρεται διατεθειμένη να υπηρετήσει στην «πρώτη γραμμή» αλλά μάλλον στα μετόπισθεν, αφού η κόπωση των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων της έχει αφαιρέσει σημαντικά αποθέματα ενέργειας, όπως η ίδια τόνισε στους δημοσιογράφους εξερχόμενη από την συνάντησή της με τον κ. Κασσελάκη. Δεν αποτελεί, όμως, κρυφό το γεγονός ότι οι υποστηρικτές της στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα επιθυμούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω, χωρίς να αμφισβητούν την νέα ηγεσία, αλλά και χωρίς την υποχρέωση να την υπερασπίζονται από θέσεις ευθύνης ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Αγωνία για τις δημοσκοπήσεις
Άλλωστε, αυτό που αναμένουν με ενδιαφέρον εντός, εκτός και επί ταυτά της Κουμουνδούρου είναι οι πρώτες δημοσκοπικές μετρήσεις μετά την επικράτηση Κασσελάκη, προκειμένου να ανιχνευθούν οι προθέσεις του εκλογικού σώματος συνολικά απέναντι στο «φαινόμενο».
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι παραιτήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς με ηχηρό τρόπο έκλεισε πίσω του την πόρτα της Κουμουνδούρου ο Καθηγητής, μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιος Βουλευτής, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, λέγοντας πως τα συνθήματα του Στέφανου Κασσελάκη τα βρίσκουμε και σε ομιλίες ακροδεξιών πολιτικών αρχηγών.
Πόλεμος νεύρων από την «Ομπρέλα»
Στην αντίθετη οδό από αυτήν των παραιτήσεων, ο κ. Κασσελάκης δέχτηκε χθες, κατά πληροφορίες, εισηγήσεις για τη διαγραφή του Νίκου Φίλη, αλλά και άλλες περί παραπομπής του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δηλαδή το Πειθαρχικό, ερμηνεύοντας σχετικά το Καταστατικό. Αν και μια διαγραφή με το «καλημέρα» δεν θα σηματοδοτούσε την εικόνα επανεκκίνησης του κόμματος, η στάση μιας ομάδας εντός της «Ομπρέλας» έχει πλέον προδιαγραφεί, όπως επισημαίνουν πρόσωπα με γνώση των συσχετισμών, και θα κλιμακώνεται, όπως εκτιμούν επίσης, με ορίζοντα το τακτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Το τελευταίο, οδεύει μάλλον προς τις αρχές του 2024, καθώς μια πιο κοντινή ημερομηνία δεν θα εξυπηρετούσε τις συνθήκες της ομαδικής καταλλαγής, για να μπορούν να μπουν τα μαχαίρια στα θηκάρια, όπως αιτήθηκε χθες Νίκος Παππάς.
protothema.gr