Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η χθεσινή, επτάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπογράμμισε ακόμη περισσότερο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην «προεδρική» πλειοψηφία και την εσωκομματική αντιπολίτευση, οι οποίες φαντάζουν σχεδόν αγεφύρωτες. Δίνοντας και νέα παράταση στην εσωστρέφεια, αφού μεσολαβούν τέσσερις μήνες μέχρι τη διεξαγωγή του κομματικού Συνεδρίου τον Φεβρουάριο, επόμενο πεδιο σύγκρουσης των δύο στρατοπέδων θα αποτελέσει πλέον η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 11-12 Νοέμβρη, μετά το χθεσινό αδιέξοδο.
Ήδη, στην πρώτη -και ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη- συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία περίσσευαν οι υψηλοί τόνοι, οι αιχμές εκατέρωθεν, αλλά και η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, στη σκιά του κειμένου που κατέθεσε εκ των προτέρων η «Ομπρέλα», εγκαλώντας τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη για «υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων θέσεων», αλλά και για «στρατηγική ήττα» στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Παρεμβαίνοντας από την Αμερική μέσω τηλεδιάσκεψης, πιο αναλυτικός εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αφού άνοιξε για πρώτη φορά συνολικά τα χαρτιά του ενώπιον των μελών του καθοδηγητικού οργάνου, παρουσιάζοντας έναν «οδικό χάρτη» με κατάληξη τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου. Προηγουμένως, θα έχουν διεξαχθεί 13 περιφερειακά συνέδρια σε όλη τη χώρα αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο και μέχρι τον Γενάρη του 2024, όπως εισηγήθηκε ο κ. Κασσελάκης, επιχειρώντας φυγή προς τα εμπρός, με πολλαπλά μηνύματα με εσωκομματικούς αποδέκτες.
Θέτοντας ως «στρατηγικό στόχο» τον «σχηματισμό αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πως «το μεγάλο λοιπόν ερώτημα είναι για εμένα πως θα το κάνουμε αυτό: Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλη μας τη σκέψη και την αγωνία. Όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους», με την εσωκομματική αντιπολίτευση να τοποθετείται κριτικά απέναντι σε μια σειρά από επιλογές της νέας ηγεσίας.
Τσακαλώτος: Κρίνεται το «μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»
Το τεταμένο κλίμα, ωστόσο, στην συνεδρίαση αποτυπώθηκε κυρίως στις τοποθετήσεις των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προαναγγέλλει ραγδαίες εξελίξεις, προειδοποιώντας πως «εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες».
«Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, πυροδοτώντας ποικίλους συνειρμούς αναφορικά με την συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής, παρότι προς στιγμήν δεν τίθεται θέμα αποχωρήσεων.
«Ήταν λάθος που ο σύντροφος Αλέξης δεν πήρε θέση»
Σε πιο προσωπικούς τόνους, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε τη στάση του να μην συγχαρεί τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Ότι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;», για να προσθέσει πως «ήταν λάθος που ο σύντροφος Αλέξης δεν πήρε θέση» απέναντι στα όσα ακούστηκαν προεκλογικά περί «υπονόμευσης».
Αχτσιόγλου: Αλλοίωση του πυρήνα της μισθωτής εργασίας
Στην τοποθέτηση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του ΣΕΒ με αιχμή του δόρατος τα εργασιακά στάθηκε η Έφη Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας πως η θέση ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία και την μείωση των ανισοτήτων είναι ανήκουστη. Κατά πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στο πως ερμηνεύεται το αποτέλεσμα, ενώ άσκησε κριτική στην ομιλία του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, όπως και στο «τελεσίγραφο» του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα αναφορικά με την ενότητα και τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Παράλληλα, η κ. Αχτσιογλου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Ισραήλ, αν και επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στην τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη στην ετήσια τακτική συνέλευση στο ΣΕΒ, εκτιμώντας ότι αλλοιώνει τον πυρήνα της μισθωτής εργασίας.
«Θερμό επεισόδιο» Κασσελάκη -Σκουρλέτη
Επικριτικός απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε και ο Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας, κατά πληροφορίες, στον κ. Κασσελάκη πως η τοποθέτηση του στον ΣΕΒ δεν έχει σχέση με καμία εκδοχή της Αριστεράς. «Ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός» φέρεται να είπε ο πρώην Γραμματέας του κόμματος προς τον κ. Κασσελάκη, όταν εκείνος προσπάθησε να τον διακόψει κατά την τοποθέτηση του, ενώ επισήμανε πως η πρόταση για μετάθεση του Συνεδρίου που υπήρξε απόφαση της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής δείχνει πως δεν έχει συνειδητοποιθει η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει τα αίτια της εκλογικής του συντριβής.
«Χορηγός του Μητσοτάκη» ο Πολάκης
Μάλιστα, αργά χθες το βράδυ, σημειώθηκε νέα ένταση στην συνεδρίαση ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη και Ανδρέα Ξανθό, όταν ο κ. Πολακης άσκησε κριτική για ελλιπή ανάδειξη, όπως είπε, της λίστας των εταιριών που χρηματοδοτούνται από το Ταμειο Ανάκαμψης. Τότε, τα στελέχη της «Ομπρέλας» εξοργίστηκαν, σηκώθηκαν όρθιοι και τον διέκοψαν, λέγοντας για το περιστατικό πως «υπήρξε λαϊκή κατακραυγή». Συγκεκριμένα, «υπήρξε μια διαφωνία» και έγινε μια «ανασκόπηση των διαχρονικών τοποθετήσεων του Παύλου» για τις οποίες «κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, από τα πέντε λεπτά που είχαμε, τα τρία απολογούμασταν», όπως είπαν τα στελέχη της «Ομπρέλας» και πως «εξαιτίας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες και τώρα έρχεται εδώ και παριστάνει τον τιμητή», με τον κ. Σκουρλέτη να χαρακτηρίζει μάλιστα τον κ. Πολάκη «χορηγό του κ. Μητσοτάκη».
Επιπλέον, την παραίτηση των Τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν θέση υπέρ υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές που υποστηρίχθηκαν από την ΝΔ ζήτησε, κατά πληροφορίες, ο Πάνος Λάμπρου, «φωτογραφίζοντας» τις βουλεύτριες, Νίνα Κασιμάτη και Έλενα Ακρίτα, ενώ η Αννέτα Καββαδία υποστήριξε πως «It takes two to tango, σε ό,τι αφορα την ενοτητα. Κι αυτη δεν διαφαλιζεται με ρητορική περί “αριστερόμετρων” και “ξινίλας” ή με δημόσιες απειλές απέναντι σε στελέχη, 3 μέρες πριν το β’γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών».
Ραγκούσης: «Για να μην πάθουμε ότι έπαθε το ΠΑΣΟΚ»
«Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο» παρατήρησε από πλευράς του ο Γιάννης Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «πασοκοποιησης», αφού τοποθετήθηκε «για να μην πάθουμε ότι έπαθε το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά, όπου μετά 11 χρόνια ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει εκλογικά», όπως τόνισε.
Ταυτόχρονα, ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε ενστάσεις για την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη από το Κερατσινι αναφορικά με τα 500 νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι μόνον 500 εγγραφές, αλλά 437.000 και 500 ψήφους, (συνολικά 437.500 ψήφους) μέσα σε λίγες μέρες -ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές – φέραμε συλλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι συμβάλλαμε στον σχηματισμό της Προοδευτικής Συμμαχίας το 2019» ανταπάντησε ο κ. Ραγκούσης, καταλήγοντας πως «χωρίς όμως ποτέ να διανοηθούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δεδομένο και μάλιστα ως πρόκληση εναντίον συντρόφων μας οι οποίοι έχουν αναμφίβολα, ακόμη μεγαλύτερη συμβολή στη δημιουργία του μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ, από το 3 στο 33%».
Παππάς: «Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί»
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε» υποστήριξε, κατά την τοποθέτηση του ο Νίκος Παππάς, συμπληρώνοντας πως «υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατʼ ελάχιστο βιαστικές και άδικες». «Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας εμμέσως την νωπή εντολή του κ. Κασσελάκη, καταλήγοντας πως «η διακήρυξή μας προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας. Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης».
Κατόπιν αυτών, σε ψηφοφορία τέθηκε και εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία από τα παρόντα μέλη της Πολιτικης Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η εισήγηση του κ. Κασσελάκη, με το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται 20 υπέρ, 10 κατά και 8 «λευκά». Λευκό ψήφισε, κατά πληροφορίες, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Βλαχάκης, Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Μπίστης, Διονύσης Τεμπονέρας, Σία Αναγνωστόπουλου και η Θεανώ Φωτίου, ενώ «κατά» ψήφισαν κατά πληροφορίες, τα μέλη της «Ομπρέλας» και ο Δημήτρης Τζανακοπουλος. «Υπέρ» ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Νοτοπουλου, που είχαν ψηφίσει «λευκό» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, δεν ψήφισαν οι Γιαννης Ραγκούσης και Στέφανος Τζουμάκας που έκαναν κριτικές τοποθετήσεις κατά τη συνεδρίαση, ενώ δεν ψήφισε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και οι τρεις είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από τη λήξη της.
protothema.gr