Βραχυκύκλωμα στον στρατηγικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό της Κουμουνδούρου προκάλεσε η επίσημη πρώτη χθες της Νέας Αριστεράς στη Βουλή, καθώς η αμηχανία «υποδοχής» της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «11» από τον ΣΥΡΙΖΑ διαχέεται σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή που οι αποχωρήσαντες ανοίγουν το παιχνίδι στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς.
Μετά τις δηκτικές αναρτήσεις του συντονιστή του κοινοβουλευτικού έργου, Παύλου Πολάκη και της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρας Αυγέρη αναφορικά με την ψήφο της Νέας Αριστεράς στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια», η Κουμουνδούρου επέβαλε τώρα «απαγορευτικό» στην από κοινού εμφάνιση βουλευτών και στελεχών της με αυτά της Νέας Αριστεράς, στα τηλεοπτικά πάνελ.
Την σχετική απόφαση γνωστοποίησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN o βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ,Πέτρος Παππάς ζητώντας την «κατανόηση» της κομματικής βάσης, αλλά και του τηλεοπτικού κοινού, όπως και έναν εύλογο χρόνο προσαρμογής στην νέα κατάσταση. «Δεν υπάρχει ακόμη αυτή ενδεχομένως η ψυχολογική ετοιμότητα αντιλαμβάνομαι» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς για την ντιρεκτίβα της Κουμουνδούρου, η οποία μαρτυρά το άγχος της διαχείρισης του «αντίπαλου δέους» της.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, η ατμόσφαιρα περιγράφεται ως εξαιρετικά βαριά και όχι εξαιτίας της Νέας Αριστεράς, αλλά των δημοσκοπήσεων, τα ευρήματα των οποίων προβληματίζουν και τα πιο ψύχραιμα στελέχη. Η διαρκής υποχώρηση της απήχησης του κόμματος αλλά και η αδυναμία μέχρι τώρα του Στέφανου Κασσελάκη να ανατάξει την μεγάλη εικόνα συνιστούν την μόνιμη συζήτηση για τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη στις ιδιωτικές συναντήσεις τους, ζητήματα τα οποία δεν αποκλείεται να θέσουν δημόσια στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το Σαββατοκύριακο.
Προσώρας, συνεδριάζει σήμερα στις 4 το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με αντικείμενο την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου. Στην ατζέντα της συνεδρίασης συμπεριλαμβάνεται τόσο το θέμα του συνεδρίου, όσο και η κατανομή Τομέων ευθύνης, με τις σχετικές «χρεώσεις» να μονοπωλούν τη χθεσινή ημέρα για τους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο καταμερισμός κομματικού έργου συνιστά, την ίδια ώρα, ένα πρόσθετο μέσο αναστροφής του κλίματος ανάμεσα στην ηγετική ομάδα και τα υπόλοιπα στελέχη, αν και η χαμηλή δημοσκοπική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διατηρεί χαμηλές τις θερμοκρασίες στις τάξεις των παλιών στελεχών του.
Παράλληλα, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης γνωστοποίησε πως θα προηγηθούν προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο, παραπέμποντας, ωστόσο, για τις σχετικές αποφάσεις στα κομματικά όργανα, αιφνιδίασε αρκετά στελέχη που εξακολουθούν να δηλώνουν «θεατές των εξελίξεων». Σε αυτή την συνθήκη, αθροίστηκαν χθες και πληροφορίες που θέλουν την συγκρότηση μιας ολιγομελούς Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η οποία θα αριθμεί περίπου 40 μέλη της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής λόγω πίεσης χρόνου, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών της συνεδριακής διαδικασίας.
Φόβος απομόνωσης
Για τους εμπειρότερους πέριξ της Κουμουνδούρου, το συνεδριακό γεγονός θα μπορούσε να προσδώσει πόντους εξωστρέφειας στην αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια στιγμή που οι «ανταγωνιστές» της χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να εκπέμπει εικόνα πολιτικής απομόνωσης. Μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να ανοίγει τη συζήτηση για συμμαχίες και εκτός του χώρου της Αριστεράς με το στόχο να στηρίξει τις Ανεξάρτητες Αρχές που αμφισβητούνται, τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια των πολιτών που είδαμε με τις μεγάλες φυσικές καταστροφές και αυτή να αμφισβητείται» τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος. «Για να τα υπερασπιστούμε όλα αυτά χρειάζονται συμμαχίες. Κοινωνικές συμμαχίες που διευρύνονται πέρα από τις διαφορές στον άξονα Αριστεράς-Δεξιάς, βάσει του άξονα πρόοδος-συντήρηση και αυτό περιλαμβάνει φυσικά και τα πολιτικά κόμματα αλλά ακόμη και βουλευτές της πλειοψηφίας γιατί, τα συμφέροντα της κοινωνίας δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα του Μεγάρου Μαξίμου», κατέληξε.
Χαρίτσης: Προγραμματική συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων
Μετά την αποστροφή του πρώην Υπουργού και Ευκλείδη Τσακαλώτου, ωστόσο, ότι «εγώ υποστηρίζω εδώ και χρόνια κόκκινο, κόκκινο, πράσινο. Ελπίζω σε πολλά θέματα (να συνεργαστούμε)» αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας της Νέας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ένα βήμα παρακάτω προχώρησε χθες από το βήμα της Βουλής, στην επίσημη πρώτη του ως επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, ο Αλέξης Χαρίτσης.
Τοποθετούμενος στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, «απέναντι στην αλαζονεία της κυβέρνησης, θα επιδιώξουμε την προγραμματική συνεννόηση των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για μια ουσιαστική και πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση» τόνισε ο κ. Χαρίτσης και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «ως Νέα Αριστερά, ότι θα είμαστε εδώ, μέσα στη Βουλή αλλά κυρίως μέσα στην κοινωνία για να παλέψουμε με τις ιδέες, το πρόγραμμά μας και τις προτάσεις μας απέναντι στην ηγεμονία της Δεξιάς και τις αντικοινωνικές της πολιτικές και για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».
Με τεχνοκρατικό στυλ, νηφάλιο ύφος, προοδευτικό πρόσημο και θιασώτης μιας «ευρύχωρης και ανοιχτόμυαλης Αριστεράς», όπως περιέγραψε ο ίδιος στην ομιλία του στο Σεράφειο, ο κ. Χαρίτσης αναδεικνύεται τις τελευταίες ώρες στον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της Κουμουνδούρου, καθώς το «asset» της Νέας Αριστεράς, όπως τον περιγράφουν οι κομματικοί σύντροφοί του, νυν και πρώην, αποπνέει «εικόνα αξιοπιστίας», αγχώνοντας ακόμη περισσότερο την αξιωματική αντιπολίτευση, εν αναμονή του επόμενου κύματος των δημοσκοπήσεων. Η παράμετρος «αξιοπιστία», άλλωστε, συνιστά διαρκές ζητούμενο για την Κουμουνδούρου, όπως είχε διαπιστώσει προεκλογικά και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, παρεμβαίνοντας για δεύτερη φορά ανοιχτά χθες, με φόντο τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Κινητικότητα Τσίπρα μέσω Ρώμης
Από την ιταλική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επαφών του για τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε με νόημα πως «το θετικό για τις πολλαπλές μορφές της αριστεράς και των προοδευτικών κομμάτων στη γειτονική Ιταλία είναι ότι τουλάχιστον ασχολούνται περισσότερο με τη Μελόνι, παρά με το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά». «Συζητάνε μεταξύ τους και βρίσκονται μαζί στις ίδιες διαδηλώσεις» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η «μια νέα πληθυντική ταυτότητα για την ευρωπαϊκή αριστερά» διαμορφώθηκε στη Γένοβα και τη Φλωρεντία, απαντώντας ως προς το περιεχόμενο του όρου που έχουν επιλέξει τα στελέχη της «Νέας Αριστεράς».
Η διπλή παρέμβαση, μάλιστα, του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέληγε με μια παράθεση σύγχρονων προκλήσεων για τη διεθνή και ευρωπαϊκή προοδευτική πολιτική, αλλά και με μια αινιγματική αποστροφή, η οποία αναζωπύρωσε ξαφνικά χθες σενάρια ενεργούς συμμετοχής του στην εγχώρια πολιτική σκηνή. «Η παραγωγή πολιτικής σκέψης αλλά και εναλλακτικής πρότασης πάνω στα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας, είναι αυτή που μπορεί να δώσει ξανά την ελπίδα -για να θυμηθώ και τον Γκράμσι- για μια νέα ηγεμονία των προοδευτικών ιδεών, απέναντι στη σημερινή κυριαρχία της δεξιάς» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, ανοίγοντας, κατά ορισμένους, παράθυρο επιστροφής του στην πολιτική δράση μέσα από συνθήκες πολιτικού εργαστηρίου, αν όχι Ινστιτούτου.
protothema.gr