Καρπός ΜεσολόγγιΚαρπός Μεσολόγγι

«Ιερή απάτη» στη Θεσσαλονίκη: Έλεγε πως θα γίνει μητροπολίτης και «τσέπωσε» 1,3 εκατ. ευρώ

Messolonghi Voice
8 λεπτά ανάγνωσης

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την «ιερή κομπίνα» που είχαν στήσει στη Θεσσαλονίκη, ένας 68χρονος αρχιμανδρίτης και ένας 61χρονος στενός του συνεργάτης, πρώην ιερωμένος.

Οι δύο δράστες φέρεται ότι είναι πρωταγωνιστές σε μία απάτη «μαμούθ» καθώς κατάφεραν να αποσπάσουν από πιστούς δωρεές που συνολικά φτάνουν τα 1,3 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στα θύματα τους είναι και επιχειρηματίες που έκαναν δωρεές για την εκλογή του αρχιμανδρίτη στη θέση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση άρχισε να «ξετυλίγεται» τον περασμένο Οκτώβριο, όταν εκλέχθηκε νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο Φιλόθεος, με αποτέλεσμα τα θύματα να αντιληφθούν πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τις δωρεές που ζητούσε ο 68χρονος αρχιμανδρίτης και οι συνεργάτες του.

Η πολυσέλιδη δικογραφία έχει ανατεθεί προς επεξεργασία σε εισαγγελικό λειτουργό και με βάση τις αξιόποινες πράξεις που θα διαπιστώσει ότι τελέστηκαν, θα παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης.

- Advertisement -

Η αστυνομική έρευνα που προηγήθηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διαπράχθηκαν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Σημειώνεται ότι στη δικογραφία που έλαβε στα χέρια του ο εισαγγελέας περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο ακόμη πρόσωπα, 51 και 34 ετών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η δικογραφία περιλαμβάνει καταγγελίες από τουλάχιστον έξι φερόμενα θύματα ενώ το χρονικό διάστημα που τελέστηκαν οι πράξεις είναι σε βάθος 5ετίας και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Στο «φως» πλαστές επιστολές

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιείται για την «ιερή κομπίνα», ο αρχιμανδρίτης και οι συνεργοί του παρουσίαζαν επιστολές σε πιστούς, που έφεραν πλαστές σφραγίδες και διακριτικά ακόμα και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με τις συγκεκριμένες πλαστές επιστολές, ζητούσαν «μαύρα» χρήματα ως δωρεές από πιστούς, με τα οποία, όπως αποκαλύπτεται, έγιναν αγορές πολυτελών σπιτιών και ακριβών αυτοκινήτων.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω επιστολή που έχει δει το φως της δημοσιότητας:

- Advertisement -
epistoli1.jpg
epistoli2.jpg

Τι λένε τα θύματα της απάτης και τι απαντά ο ιερέας

«Μπορεί να είναι και παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο. Εξαπάτησε κόσμο. Από κάποιους έπαιρνε και καλά για να γίνει μητροπολίτης. Πνευματικά του παιδιά και τους αποσπούσε χρήματα ότι και καλά έπρεπε να πληρώσει, να δώσει κάποια χρήματα στην αρχή τα οποία θα τα έπαιρνε πίσω μετά μόλις γινόταν μητροπολίτης για να φανεί ότι έχει δύναμη», είπαν στην εκπομπή «Live News» άτομα από το περιβάλλον ενός εκ των θυμάτων.

Η απάτη πετύχαινε και για 5 ολόκληρα χρόνια συνεχιζόταν, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς του αρχιμανδρίτη να φουσκώνουν και τον τρόπο της ζωής του να αλλάζει.

Το σπίτι που αγόρασε πολυτελέστατο, τα αυτοκίνητα που οδηγούσε στη Θεσσαλονίκη πανάκριβα. Η χλιδάτη ζωή του δεν συμβάδιζε σε καμία περίπτωση με τις μηνιαίες οικονομικές απολαβές του.

- Advertisement -

«Στα υπόλοιπα θύματά του παρουσίασε ένα πλάνο αλλαγής διοίκησης στην εκκλησία και αν δίνανε τώρα κάποια χρήματα μετά θα είχαν ποσοστά. Έλεγε ότι θέλει να κάνει, και καλά, κάποια κεντρική διοίκηση και όποιος τώρα βοηθούσε θα έπαιρνε μερίδιο. Σαν εμπορική συναλλαγή. Υποσχέθηκε ότι θα έπαιρναν ένα κομμάτι από τις προμήθειες της εκκλησίας για να προχωρούν σε πωλήσεις», προσθέτει το περιβάλλον του θύματος. «Είναι πολλά περισσότερα αυτά που έχει τάξει. Γίνεται ακόμα έρευνα και περιμένουμε. Ήταν μέσα στην κρίση με τον κορονοϊό. Ο απλός κόσμος που δεν είχε δουλειά, έψαχνε να βρει και κάτι άλλο να κλείσει το εισόδημά του. Έφτιαχνε και πλαστές επιστολές για να πείσει».

Από την πλευρά του ο 68χρονος ιερέας διαψεύδει τα πάντα. Επιφυλάσσεται, όπως λέει, να δώσει αναλυτικές απαντήσεις όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να φανεί, όπως υποστηρίζει, ότι δεν υπάρχει δική του εμπλοκή στην απάτη.

«Δεν μπορώ να μιλήσω, δεν μου το επιτρέπει ο εισαγγελέας. Αν μου φέρετε ένα χαρτί από την Εισαγγελία που μου δίνει την άδεια, μπορώ να μιλήσω και να σας πω τα πάντα. Δεν φοβάμαι, αν φοβόμουν δεν θα βρισκόμουν στον ναό και δεν θα περιφερόμουν γύρω από αυτόν ώστε να μπορεί να με βλέπει ο κόσμος. Είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης».

Πώς στήθηκε η «ιερή απάτη»

Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες, ο 68χρονος αρχιμανδρίτης, μαζί με τον συνεργάτη του, έπειθαν τα θύματά τους πως ο πρώτος ήταν προ των πυλών για να γίνει μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και με τους κατάλληλους… μοχλούς πίεσης αυτό θα συνέβαινε ακόμη πιο γρήγορα.

Με αυτόν τον σκοπό, ζητούσαν δωρεές από πιστούς και επιχειρηματίες, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση πως οι δωρητές, όχι μόνο θα έπαιρναν πίσω τα χρήματά τους αλλά θα επωφελούνταν κιόλας όταν ο αρχιμανδρίτης θα αναλάμβανε τη θέση του μητροπολίτη, συμμετέχοντας δήθεν στη διαχείριση των αποθεματικών και των ακινήτων της Μητρόπολης, στις προμήθειες, τα συσσίτια κ.ά..

Ακολουθώντας τη ροή των χρημάτων, οι αρχές της Θεσσαλονίκης διαπίστωσαν ότι οι δωρεές μεταφέρονταν σε λογαριασμούς των συνεργών του 68χρονου κληρικού. Μάλιστα μέρος αυτών χρησιμοποιήθηκε για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων και ενός διαμερίσματος.

«Οι δύο πρώτοι εμπλεκόμενοι, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2018 έως και 24 Φεβρουαρίου 2023, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του 68χρονου και την επιρροή που ασκούσε λόγω αυτής, δήλωναν ψευδώς ότι είναι βέβαιη η ανέλιξή του στον χώρο που κινείται και επιδεικνύοντας πλαστές επιστολές που συνέτασσε ο πρώτος, όπου φαίνονταν ως αποστολείς – συντάκτες θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές Υπηρεσίες, απέσπασαν χρηματικά ποσά από έξι ημεδαπούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας κατασχέθηκαν ένα πολυτελές όχημα, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένα εκτυπωτής, φορητές συσκευές αποθήκευσης (usb), βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, χειρόγραφες σημειώσεις και διάφορες επιστολές.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα εξετασθούν από το αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Σε αργία ο ιερέας

Τη δική της απάντηση για την υπόθεση απάτης στη Θεσσαλονίκη, έδωσε η μητρόπολη Θεσσαλονίκης, αναφέροντας πως ο κληρικός έχει τεθεί σε αργία.

«Με αφορμή ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης περί εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν εμπλέκεται και Κληρικός, από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, με εντολή του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Φιλοθέου, έχει αρχίσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους εναντίον του εν θέματι Κληρικού, η προβλεπόμενη από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και τους Νόμους του Κράτους (ν. 5383/1932 (ΦΕΚ Α’ 110): «Περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας») ανακριτική και δικαστική διαδικασία.

Βάσει της ανωτέρω διαδικασίας ο Κληρικός έχει απομακρυνθεί από τον Ιερό Ναό στον οποίον υπηρετούσε, έχει αποστερηθεί της ιδιότητος του εξομολόγου και έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία», δείτε βίντεο.

ΕΠΙΣΥΜΑΝΘΕΙ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Σχολιάστε