Σε μεγάλους μπελάδες η Apple – Μήνυση από την κυβέρνηση Μπάιντεν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε μήνυση κατά της Apple, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία έχει δημιουργήσει μονοπώλιο στην αγορά smartphone σε βάρος των καταναλωτών, των προγραμματιστών και των ανταγωνιστών κατασκευαστών τηλεφώνων.

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι οι αθέμιτες πρακτικές της Apple εκτείνονται πέρα από τις επιχειρήσεις iPhone και Apple Watch, επικαλούμενες τις διαφημίσεις, το πρόγραμμα περιήγησης, το FaceTime και τις ειδήσεις της Apple.

«Κάθε βήμα στην πορεία συμπεριφοράς της Apple δημιούργησε και ενίσχυε το μονοπώλιο των smartphone της», λέει η αγωγή, που κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και 16 γενικούς εισαγγελείς στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ.

Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν πάνω από 2% κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι για να κρατήσει τους καταναλωτές να αγοράζουν iPhone, η Apple κινήθηκε για να μπλοκάρει τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ πλατφορμών, περιόρισε τη συμβατότητα πορτοφολιού και smartwatch τρίτων και διέκοψε τα προγράμματα εκτός του App Store και τις υπηρεσίες ροής cloud.

Η πρόκληση αντιπροσωπεύει σημαντικό κίνδυνο για το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple. Η εταιρεία λέει ότι η συμμόρφωση με τους κανονισμούς κοστίζει στην εταιρεία χρήματα, θα μπορούσε να την αποτρέψει από την εισαγωγή νέων προϊόντων ή υπηρεσιών και θα μπορούσε να βλάψει τη ζήτηση των πελατών.

Η μήνυση θα μπορούσε να αναγκάσει την Apple να κάνει αλλαγές σε ορισμένες από τα πιο πολύτιμα προϊόντα της: το iPhone, στο οποίο η Apple ανέφερε πωλήσεις άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, το Apple Watch, μέρος της επιχείρησης φορητών συσκευών αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας και την κερδοφόρα γραμμή υπηρεσιών της, οποία κατέγραψε έσοδα 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Εάν αφεθεί χωρίς αμφισβήτηση, η Apple θα συνεχίσει μόνο να ενισχύει το μονοπώλιο της για smartphone», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Merrick Garland στην ανακοίνωση. Η Apple ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διαφωνεί με την υπόθεση της αγωγής και ότι θα κινηθεί νομικά.

«Αυτή η αγωγή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές από τις οποίες διέπονται τα προϊόντα της Apple σε έντονα ανταγωνιστικές αγορές. Εάν η αγωγή είναι επιτυχής, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε το είδος της τεχνολογίας που περιμένουν οι άνθρωποι από την Apple – όπου το υλικό, το λογισμικό και οι υπηρεσίες διασταυρώνονται», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple στο CNBC.

Η μήνυση ακολουθεί χρόνια ερευνών για τις επιχειρηματικές πρακτικές της Apple και δύο προηγούμενες υποθέσεις του DOJ κατά της Apple: Μία για τις τιμές ηλεκτρονικών βιβλίων και μία άλλη για ισχυρισμούς ότι συνεργάστηκε με άλλες εταιρείες τεχνολογίας για να μειώσει τους μισθούς. «Αυτή η συμπεριφορά έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει τη μονοπωλιακή ισχύ της Apple ενώ ταυτόχρονα αποσπά όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα», ανέφερε η καταγγελία.

Πηγή: newsbomb.gr

Visited 8 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση