«Κύριο χαρακτηριστικό: η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.
Με τον “Καλλικράτη” και κάποιες μεταγενέστερες τροποποιήσεις, η χρηματοδότηση που θεσπίστηκε νομοθετικά, προβλέπει να μοιράζεται στους Δήμους το ποσό που προκύπτει κάθε χρόνο από το 12% του ΦΠΑ, το 20% του φόρου μισθωτών και το 11,7% του ΕΝΦΙΑ, πράγμα που δεν τηρήθηκε ποτέ. Και ενώ θα έπρεπε να έχουν προϋπολογιστεί το 2024 για τους Δήμους 8,3 δις ευρώ, δίδονται μόνο 2,2 δις, δηλαδή 5,9 δις λιγότερα.
Η συστηματική και προκλητική περικοπή της θεσμοθετημένης κρατικής χρηματοδότησης (πάνω από 62%) προς τους Δήμους από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά και οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην τοπική διοίκηση που επιδιώκουν να
επιμερίσουν κρατικές –κοινωνικές αρμοδιότητες σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους για να στηρίξουν την δράση του κεφαλαίου, έχουν δημιουργήσει πλήρη ασφυξία στους Δήμους
Με βάση τους νόμους τους, δόθηκαν πάνω από 200 αρμοδιότητες, με τη διαβεβαίωση ότι θα εξασφαλιζόταν ικανή χρηματοδότηση και εργαζόμενοι, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να φέρουν σε πέρας τις ευθύνες που τους ανέθεσαν οι κυβερνώντες.
Αλλά ταυτόχρονα, απαγορεύτηκαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και τη λειτουργία των Υπηρεσιών, με τεράστιες δυσκολίες.
Το έλλειμμα της χρηματοδότησης αντισταθμίζεται μέσω των ανταποδοτικών τελών, βάζοντας δηλαδή για άλλη μια φορά ο λαός βαθιά το χέρι στην τσέπη,να ξαναπληρώσει αυτά που ήδη έχει πληρώσει.
Η παραπάνω πολιτική αφήνει το αποτύπωμά της και στον οικονομικό προϋπολογισμό του Δήμου μας.
Η αύξηση των δαπανών αφορά έκτακτο προσωπικό. Καμμία πρόβλεψη για νέο μόνιμο προσωπικό, διεκδίκηση μήπως;
Αλλά και ο τρόπος που μοιράζονται τα πενιχρά κονδύλια είναι χαρακτηριστικός.
Από την μία, μείωση της χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές (435 από 546.000) και από την άλλη 30.900 για υποστήριξη λογισμικού και 37.200 για αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου. Οι προγραμματιστές θα κάνουν ουρά για να πάρουν την ανάθεση με τέτοιες τιμές…
37.200 και για σύμβουλο διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας. 37200 και για υποστηρικτικές υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου. 37200 και για λογισμικό στην ΔΕΥΑΜ. Τελικά η Δημοτική αρχή φαίνεται οτι αρέσκεται στο συγκεκριμένο ποσό. 37200 δεν είναι και η ανάθεση για την μέτρηση των υδρομέτρων στις Οινιάδες;
Αλλά ξέχασα, με αυτό το ποσό αποφεύγεται ο σκόπελος του ΚΗΔΗΣ…
Στα ίδια οι δαπάνες για τις επισκευές των σχολικών κτηρίων (που όλοι γνωρίζουμε την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται), μόλις 6.000 για την συντήρηση των παιδικών σταθμών αλλά 28.500 για την κοπή δένδρων στα κοιμητήρια ( μάλλον έχουν γίνει δάσος και δεν το ξέρουμε…)
Ελάχιστες οι δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα, στα ίδια και λιγότερα οι ενισχύσεις των ασθενών ομάδων, παρά την μεγάλη ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Αλλά και 19.000 σε συμβουλευτικές υπηρεσίες προβολής και διαμόρφωσης της εικόνας του Δήμου.
500ευρώ για φύλαξη μουσείων αλλά καμμία αναφορά για την λειτουργία του Μουσείου χαρακτικής Βάσω Κατράκη στο Αιτωλικό, εκτός από την πρόβλεψη για εκπόνηση μελέτης.
Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα παραδείγματα, όλα στο ίδιο μήκος κύματος, αφού ο προϋπολογισμός “αρέσκεται” σε συμβουλευτικές δαπάνες και δαπάνες πληροφορικής.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον Οικονομικό προϋπολογισμό, όπως καταψήφισε και το Τεχνικό πρόγραμμα γιατί είναι μακρυά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα ως προς την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.
Καλούμε το λαό σε οργάνωση και κινητοποίηση απαιτώντας:
- Την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και του τέλους ταφής.
- Άμεση χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου από τον Κρατικό προϋπολογισμό.
- Την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων.
- Να αποδίδεται κατ’ έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο Δήμο μας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Κατάργηση των αναστολών προσλήψεων και διορισμών με τις κατ’ έτος πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, της εκάστοτε Κυβέρνησης.
- Ο δημοτικός φωτισμός να μην περιλαμβάνει ΦΠΑ. Να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο που είναι μέχρι σήμερα.
- Χρηματοδότηση για τις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες για να μην πληρώσει ο λαός επαυξημένα τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων».