Από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για το διακύβευμα των ευρωεκλογών και το στοίχημα της αριστεράς, αλλά και για τον εκλιπόντα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Για το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για την οικονομία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την πολιτική του διαδρομή μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Απόστολο Μαγγηριάδη.
Στη μόλις δεύτερη δημόσια εμφάνισή του μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο κ. Τσίπρας μίλησε για όλους και για όλα, τονίζοντας ότι δεν έχει παραιτηθεί από την πολιτική.
Σε ό,τι αφορά το διακύβευμα των εκλογών για την Ελλάδα ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι να επανισσοροπήσει το πολιτικό σύστημα. «Δηλαδή να έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα είναι σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση στον επόμενο γύρο και να αξιοποιήσει την ετεροχρονισμένη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Τόνισε, όμως, πως η εικόνα σήμερα είναι πως «ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του, χωρίς αντίπαλο, και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος, να χάσει από τον κανέναν» – σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν εννοεί πως δεν έχει αξιόλογους αντιπάλους.
«Αυτό οφείλει να το αξιοποιήσει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση κι αυτό θα είναι προς όφελος του πολιτικού συστήματος», πρόσθεσε.
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε επίσης πως σε αυτές τις εκλογές κινδυνεύουμε να έχουμε εικόνα φοιτητικών εκλογών, όπου όλοι θα έχουν χάσει και όλοι θα βγαίνουν και θα λένε ότι κέρδισαν. Και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι εκλογές δεν θα είναι εύκολες για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει πρόβλημα, εφόσον καταγράψει πολύ χαμηλό ποσοστό, ανεξάρτητα με τη δυναμική που θα καταγράψουν τα υπόλοιπα κόμματα.
Αντίστοιχα για την Ευρώπη ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού, κάτι που απέδωσε στις αλλεπάλληλες κρίσης της τελευταίας 15ετίας, που έχουν προκαλέσει γενικευμένη ασφάλεια, η οποία με τη σειρά της γεννά φόβο, αλλά και στην υποχώρηση της πολιτικής, με τους πολίτες να μην μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Τόνισε πως η αριστερά πρέπει να επαναπροσεγγίσει τα οράματα και τις αξίες της και κυρίως να αντιμετωπίσει το κρίσιμο αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου, «επαναπατρίζοντας», όπως είπε την ασφάλεια, δίνοντάς της ένα νέο περιεχόμενο. «Δεν μπορούμε να χαρίσουμε την ασφάλεια στην δεξιά», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί νέο περιεχόμενο στην έννοια, η οποία περιλαμβάνει την οικονομική και τη γεωπολιτική ασφάλεια.
Αναφορικά με την οικονομία, σημείωσε πως σε επίπεδο μαρκοοικονομικών είναι θετικά τα μεγέθη, υπογραμμίζοντας πως οι βάσεις γι’ αυτό τέθηκαν στην περίοδο της διακυβέρνησής του. Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη σημαντική μείωση των επενδύσεων, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, την ακρίβεια που, όπως είπε, δεν μπορεί κανείς να λέει πως είναι εισαγόμενη και την κατρακύλα του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Κρίσιμο χαρακτήρισε το ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται στην ελληνική κοινωνία, κάτι που είπε πως δεν είναι βιώσιμο και τόνισε πως το θέμα δεν είναι να μείνουμε, αλλά να γίνουμε Ευρώπη.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία έχει σαφή στρατηγική, κλιμακώνοντας ή αποκλιμακώνοντας την ένταση, ενώ «δεν κάνει ρούπι» από τις θέσεις της. Είπε πως είναι μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη για τους εταίρους της που μπορεί να είναι ανεκτό να είναι στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να έχει σχέσεις με τη Ρωσία ή να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ειρήνευσης, ενώ κατέχει το 50% της Κύπρου. «Το θέμα είναι ποια είναι η δική μας στρατηγική», τόνισε και πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τη δική της θέση στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνδέοντας την προοπτική της Χάγης με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, η οποία, υποστήριξε, δεν κάνει καμία κίνηση για την εξυπηρέτηση των δικών της γεωπολιτικών στόχων.
Ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Όπως είπε, ο εκλιπών είχε εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, οδηγώντας σε πρωτοφανή πράγματα για ευρωπαϊκή δημοκρατία. «Με εκπλήσσει το θάρρος που είχε να πει πράγματα με το όνομά τους. Κι αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η αντίστιξη σε όσα καταγράφει ο Σόιμπλε και σε αυτά που εγχώριοι υποστηρικτές του έλεγαν», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα αξιοπρόσεκτο ελιγμό, μια γενναία για στερέωση της θέσης της Ελλάδας.
Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει επίσης για τη δημόσια παρουσία του, αλλά και για το σύνθημα Rebranding Alexis Tsipras. «Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Παραιτήθηκα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άρα παραιτήθηκα από αυτό που επί 15 χρόνια έκανα με πολύ εντατικούς ρυθμούς στην πρώτη γραμμή. Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική, όμως. Είμαι ενεργός πολιτικά, είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι με τα λάθη και τα σωστά έχουμε μία παρακαταθήκη, πάνω στην οποία πρέπει να αναστοχαστούμε». Σε ό,τι αφορά το σύνθημα είπε πως δεν το υιοθετεί –«δεν είμαστε προϊόντα», σημείωσε- και τόνισε πως «rebranding στις αξίες και στις αρχές που υπηρετώ δεν θα κάνω».
Πηγή: voria.gr