Σωτήριες για την παραγωγή ελαιολάδου στην Αχαΐα φαίνεται πως είναι οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, καθώς οι ελαιοκαλλιεργητές έβλεπαν για μήνες την ανομβρία να απειλεί τη σοδειά τους ακόμα και με ολική καταστροφή.
Η εικόνα των ελαιόδενδρων μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν απελπιστική, με καρπούς αφυδατωμένους λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των ρεκόρ που κατέγραψαν οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ειδικά στη Δυτική Ελλάδα που βρέθηκε στο «μάτι» του καύσωνα.
«Μετά τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου όμως, η εικόνα είναι πιο αισιόδοξη για την φετινή παραγωγή και αν ο καιρός συνεχίσει έτσι και τον Οκτώβριο, με ήπιες βροχές και δροσιά, τότε θα οδηγηθούμε σε μια καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά» είπε στην «Πελοπόννησο» ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Δυτική Αχαΐα Νίκος Πανίτσας.
Πάντως, όσο ανθεκτικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα ελαιόδεντρα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον ίδιο τον καρπό και την ελαιοπεριεκτικότητά του, μέχρι τη στιγμή που αυτός θα περάσει στη φάση της ελαιοποίησης. Παράλληλα, οι τιμές έχουν υποχωρήσει.
Από την έρευνα της «Π» προκύπτει ότι το ελαιόλαδο διατίθεται αυτή την περίοδο από τα ελαιοτριβεία σε προσιτά επίπεδα, γύρω στα 5-7 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητά του. Και οι προοπτικές όμως για την νέα σοδειά, κάπου εκεί συγκλίνουν.
Πηγή: pelop.gr