Αιτωλοακαρνανία: Ελαιόλαδο: 4,5€ στο χωράφι έως 17€ στο ράφι – Μόνο οι παραγωγοί δεν κερδίζουν όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση“, στην οποία οι ελαιοπαραγωγοί του Αιτωλικού τονίζουν μεταξύ άλλων: «Πέρυσι δεν είχαν αποθέματα τα σουπερ μάρκετ; Το κάνουν για να επωφεληθούν…» Τη στιγμή που η τιμή του λαδιού στον παραγωγό είναι χαμηλή, η τιμή στα ράφια των σούπερ – μάρκετ παραμένει υψηλή
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Παρά το γεγονός ότι η τιμή του ελαιολάδου στο παραγωγό παραμένει χαμηλή, οι καταναλωτές συνεχίζουν να το προμηθεύονται ακριβά.
Από την πλευρά τους οι αγρότες αποδίδουν αυτή τη δραματική πτώση σε κερδοσκοπικές πρακτικές, που στοχεύουν να διατηρήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας σοβαρά εμπόδια στη βιωσιμότητα της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί ελαιοπαραγωγοί επιλέγουν να αποθηκεύσουν το λάδι τους είτε στις δεξαμενές των ελαιουργείων, είτε στις ιδιωτικές τους αποθήκες, ελπίζοντας σε μια πιθανή άνοδο των τιμών. Πάντως, οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες, καθώς οι ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά απίθανο η τιμή του παραγωγού να ανέβει σημαντικά.
Μάλιστα, η άποψη των ελαιοπαραγωγών είναι ότι δυστυχώς δύσκολα θα μειωθεί η τιμή στο ράφι και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού, Φώτης Ακρίδας, μιλώντας στη «Σ» τεκμηριώνει την άποψη αυτή!
Συγκεκριμένα ο κ. Ακρίδας μιλώντας στη «Σ» σημείωσε: «οι τιμές είναι χαμηλές, καθώς το λάδι έφτασε και πάλι στα 4 ευρώ. Συγκεκριμένα όταν κάποιος θέλει να αφήσει το λάδι του στο ελαιοτριβείο για να το πουλήσει, το ελαιοτριβείο θα το κρατήσει με 4,20 ευρώ, ενώ αν θελήσει κάποιος να αγοράσει λάδι από το ελαιοτριβείο θα το βρει με 7 ευρώ.
Το ζήτημα είναι πως φτάνει στα σουπερ μάρκετ και είναι πανάκριβο. Γι’ αυτό διερωτόμαστε και εμείς. Από την στιγμή που το λάδι αγοράζεται 4 ευρώ με 4,50 ευρώ, γιατί στο ράφι να έχει 12 ή 13 ευρώ ή και παραπάνω;
Επικαλούνται ότι είναι περσινής σοδειάς το λάδι και πως πρέπει να πουληθούν τα λάδια που είναι αγορασμένα. Βέβαια, όταν είχε ανεβεί η τιμή του λαδιού στο ελαιοτριβείο ακριβώς την επόμενη ημέρα ανέβηκε και στο σουπερ μάρκετ. Δεν διέθεταν αποθέματα; Φυσικά και είχαν, αλλά προσπαθούν να ωφεληθούν.
Δεν πιστεύουμε πως η τιμή του λαδιού θα υποχωρήσει στα σουπερ μάρκετ, εκτός και υποχωρήσει μέχρι 1 ευρώ ή 1,50 ευρώ. Μεγαλύτερη μείωση στην τιμή του λαδιού δεν θα υπάρξει στο ράφι, διότι η «ψαλίδα» είναι μεγάλη. Επίσης, σε μεταγενέστερο χρόνο μπορεί να προμηθευτούν και πάλι λάδι τα σουπερ μάρκετ για τα ράφια τους και τότε θα επικαλεστούν ότι το αγόρασαν ακριβά, αλλά τις μεγάλες ποσότητες λαδιού θα τις προμηθευτούν μεταξύ 4 ευρώ και 4,5 ευρώ.
Πόσο θα αντέξουν οι παραγωγοί να το έχουν αποθηκευμένο το λάδι τους; Κάποια στιγμή θα πρέπει να το πουλήσουν και τώρα που κρατάνε το λάδι αποθηκευμένο πόσο μπορούν να κερδίσουν παραπάνω; 1 ευρώ; Μπορεί, αλλά περισσότερα δεν μπορούν να κερδίσουν.
Από την πλευρά μας οι παραγωγοί δεν λέμε ότι το λάδι πρέπει να «φεύγει» 10 ευρώ από τον παραγωγό, δεν θα μπορεί να καταναλωθεί, θα είναι πολύ ακριβό. Θα μπορούσε όμως να «φεύγει» από το παραγωγό σε αξιοπρεπή τιμή, στα 5,5 ευρώ με 6 ευρώ και να φτάνει στο ράφι στα 10 ευρώ, όχι παραπάνω.
Ωστόσο, δεν είμαστε αρμόδιοι για να τα κρίνουμε αυτά, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν όλες τις φάσεις. Σε ποια τιμή δηλαδή πωλήθηκε από τον παραγωγό, πόσο πωλήθηκε από τον έμπορο και σε ποια τιμή το προμηθεύτηκε ο καταναλωτής».
«Οι παραγωγοί δεν ρισκάρουν να πουλήσουν χωρίς παραστατικό»
Παράλληλα ο κ. Ακρίδας σχολίασε και το ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτό με την πώληση τενεκέδων λαδιού και το πρόστιμο, κάτι που διαψεύστηκε μεν από την κυβέρνηση, ωστόσο δημιούργησε αρκετό «θόρυβο».
Επί του θέματος ο κ. Ακρίδας σημείωσε: «Δεν πρόκειται να μπει πρόστιμο σε κάποιον που έχει λ.χ. στο αυτοκίνητό του ένα ή δύο τενεκέδες λάδι. Ο σχετικός νόμος υπάρχει από το 2017, αλλά για πολιτικούς λόγους κάποιοι το «ανέδειξαν» πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι θα έπρεπε και με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που θα ήταν σωστός.
Δεν πρέπει να γίνονται πολιτικά παιχνίδια για τέτοια ζητήματα. Δεν γίνεται να εκμεταλλευόμαστε τη δυσκολία κάποιου για να έχει λάδι στο σπίτι του. Κοροϊδεύουν γενικότερα και μας κοροϊδεύουν. Για να πουλήσει κανείς ελαιόλαδο πρέπει υποχρεωτικά να κόψει παραστατικό. Πως θα γίνει η πώληση; Ακόμη και απόδειξη λιανικής πώλησης μπορεί να κόψει κάποιος, αν θέλει να πουλήσει τενεκέ λάδι.
Οι τρόποι υπάρχουν, αλλά πρέπει όλοι να τους εφαρμόζουμε. Υπάρχουν κάποιοι που το ρισκάρουν, αλλά οι ελαιοπαραγωγοί δεν το ρισκάρουν να πουλήσουν 3 ή 4 δοχεία λάδι χωρίς παραστατικό, γιατί το πρόστιμο που θα δεχθούν θα είναι μεγαλύτερο από το κέρδος τους.
Επικαλούνται επίσης ότι προσπαθούν να προφυλάξουν τους καταναλωτές από λάδια που εισέρχονται στην χώρα μας από αλλού και είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Ο παραγωγός δεν θα διακινήσει ποτέ λάδι παράνομο και ακατάλληλο, γιατί τον καταναλωτή δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις σε καμία περίπτωση και αν το κάνεις μια φορά, θα σου επιστρέψει το λάδι και θα τον χάσεις από πελάτη για πάντα.
Συνεπώς, οι παραγωγοί διαθέτουν καλής ποιότητας λάδι και αυτό αποδεικνύεται από την όλη διαδικασία. Ζητάμε να πουλάμε τενεκέ λάδι, αλλά όπως πρέπει. Βέβαια, αξίζει να τονίσουμε πως ο κόσμος πλέον δεν αγοράζει λάδι, όπως στο παρελθόν. Προμηθεύεται πολύ μικρές ποσότητες, διότι δεν υπάρχουν χρήματα.
Παλαιότερα αγόραζαν λάδι για να δώσουν στα παιδιά τους, κάτι που πλέον έχει πάψει να υπάρχει. Επίσης, καλό είναι οι καταναλωτές να γνωρίζουν πως η πώληση τενεκέ δεν είναι εύκολη διαδικασία, διότι χρειάζεται τυποποίηση και όχι μόνο.
Συνεπώς, θα έπρεπε να διαμαρτυρόμαστε για ζητήματα ουσίας και να διασταυρώνουμε όσα ακούμε από κάποιον επαγγελματία του κλάδου».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”