Η ανάγκη οι Δήμοι Αγρινίου και Μεσολογγίου να διεκδικήσουν κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών που θα καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Συνείδηση».
Όπως σημειώνεται σε 1.500 ευρώ ανέρχεται το ποσό που χορηγεί ο Δήμος Δράμας , ωστόσο το Υπουργείο δεν δίνει στην Αιτωλοακαρνανία το μάξιμουμ των κινήτρων.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Αρμοδιότητες στην Υγεία η Αυτοδιοίκηση δεν έχει. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές φωνές στην Αυτοδιοίκηση που ζητούν την ευθύνη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η κεντρική Κυβέρνηση δεν έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία.
Όμως, εσχάτως στα πλαίσια των μέτρων για να ενισχυθεί η ελκυστικότητα του ΕΣΥ και να καλυφθούν οι πάμπολλες κενές οργανικές θέσεις γιατρών, το Κράτος έδωσε στην Αυτοδιοίκηση ρόλο επικουρικό.
Ο λόγος για το άρθρο 64 παρ. 4 του νόμου 5129/2024, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και αφορά τα αυξημένα οικονομικά κίνητρα που δίνονται πλέον στους γιατρούς για την κάλυψη των κενών θέσεων.
Η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στο σύνολο των δήμων της χώρας, με εξαίρεση τους δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, να παρέχουν και αυτοί με τη σειρά τους επιπλέον οικονομικά κίνητρα –πέραν αυτών που δίνονται από το Υπουργείο Υγείας- στους γιατρούς για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
Τη διάταξη αυτή ακριβώς τη διάταξη εκμεταλλεύτηκε πρόσφατα ο Δήμος Δράμας, προκειμένου να στελεχωθεί η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου που έχει απομείνει με μόλις ένα γιατρό.
Ο Δήμος Δράμας, λοιπόν, αξιοποιώντας αυτή τη διάταξη δίνει επιπλέον 1.500 ευρώ για τη στέγαση και τη σίτιση των γιατρών, που θα επιλέξουν το νοσοκομείο της Δράμας.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Δράμας, Γιώργο Παπαδόπουλο, το κονδύλι που έχει εγκρίνει ο Δήμος για το σκοπό αυτό ανέρχεται στις 60.000, ενώ θα υπάρξει και συνδρομή της Περιφέρειας, προκειμένου να καλυφθούν κάποιες κενές θέσεις και με επικουρικούς γιατρούς.
Αυτή την προοπτική θα πρέπει να τη δουν και οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας σε σχέση με τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, που τα τελευταία χρόνια, έχουν δει σε αρκετές περιπτώσεις οι προκηρύξεις να αποβαίνουν άγονες, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους γιατρούς. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις άγονες προκηρύξεις για την πολύπαθη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγρινίου, που λειτουργεί με την υπερεφημέρευση των γιατρών που έχουν απομείνει και με μετακινούμενους εντατικολόγους από άλλες περιοχές.
Τουλάχιστον για περιπτώσεις, όπως η ΜΕΘ ή κάποιες κλινικές αιχμής όπως η Παθολογική, η Χειρουργική, η Καρδιολογική, αναλόγως με το που υπάρχουν τα μεγαλύτερα κενά και που το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε νέες προκηρύξεις, οι Δήμοι Αγρινίου και Μεσολογγίου θα πρέπει να κοιτάξουν προς αυτή την κατεύθυνση και να πράξουν κάτι ανάλογο με το Δήμο Δράμας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην Κρήτη η 7η ΥΠΕ έχει βάσει της προαναφερθείσας νομοθετικής διάταξης ζητήσει τη συνδρομή των Δήμων και της Περιφέρειας, να προσθέσουν δηλαδή τον οβολό τους στα έξτρα κίνητρα του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν κενές θέσεις στις δομές υγείας της περιοχής.
Στην Αιτωλοακαρνανία δεν δίνεται το μάξιμουμ των κινήτρων
Μια πτυχή του προβλήματος στηνΑιτωλοακαρνανία είναι πως όταν το καλοκαίρι ψηφίζονταν το νομοσχέδιο για τα έξτρα κίνητρα στους γιατρούς, η Αιτωλοακαρνανία δεν «αναβαθμίστηκε» και παρέμεινε ο χαρακτηρισμός της ως άγονη τύπου «Β» και όχι «Α», όπου τα οικονομικά κίνητρα είναι περισσότερα.
Η Καλαμάτα ωστόσο «αναβαθμίστηκε» και χαρακτηρίζεται πλέον ως άγονη τύπου «Α»… Εξάλλου, μαζί με τα νησιά στην «Α» κατηγορία των άγονων περιοχών έχουν ενταχθεί αρκετές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα ο Πύργος, η Δράμα, η Κοζάνη, η Ξάνθη, η Πτολεμαϊδα, η Σπάρτη, οι Σέρρες, η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, η Φλώρινα, η Άμφισσα και η Καστοριά.
Από τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας διατήρησε τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, στο καθεστώς «άγονα κατηγορίας Β’», που σημειωτέον βρίσκονται από το 1987 (!), αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω οι Δήμοι της περιοχής να κινητοποιηθούν.
Τα κίνητρα στους γιατρούς για να πάνε στις άγονες περιοχές
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.
Επιπλέον στα προηγούμενα μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄ και επιπλέον στα προηγούμενα οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται σε γιατρούς 18 των ειδικοτήτων: εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων,
Έτσι με τη νέα ΚΥΑ:
(α) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες, 7.200 ευρώ.
(β) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια από τις 18 ειδικότητες 4.800 ευρώ.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”