Καρπός ΜεσολόγγιΚαρπός Μεσολόγγι

Ανασχηματισμός: Η έκπληξη της τελευταίας στιγμής, οι φευγάτοι, τα κενά και οι αμετακίνητοι

Messolonghi Voice
5 λεπτά ανάγνωσης

Το τελικό σχήμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη το οποίο θα προκύψει λίγο πριν τις ανακοινώσεις του ανασχηματισμού παραδοσιακά διαμορφώνεται μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία.

Το newsbomb.gr έχει ενημερώσει για όλα τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει καθώς και για τις πληροφορίες που υπάρχουν. Στη λογική αυτή, μία έκπληξη της τελευταίας στιγμής αλλάζει τα δεδομένα.

Η έκπληξη με τον Γιώργο Φλωρίδη

Το όνομα του νυν υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη δεν είχε εμπλακεί μέχρι σήμερα σε σενάρια, ωστόσο όλα άλλαξαν μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Εκείνο που επισημαίνουν, έμπειροι παρατηρητές, είναι μία συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού ο οποίος έκανε λόγο για «πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πιστεύω ότι πρέπει να μεταβολίσουν θετικά αυτό το κλίμα δυσπιστίας και θυμού το οποίο υπάρχει στην ελληνική κοινωνία».

Την παραπάνω αναφορά εξέλαβαν πολλοί ως μήνυμα για αλλαγή στην πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης, συνδυάζοντας την με τη φράση του νυν υπουργού προς όσους έλεγαν για μπάζωμα ότι είναι «για τα μπάζα» η οποία αποδείχθηκε τελείως ατυχής και «αδειάστηκε» από τις εξελίξεις με τη συγκρότηση Προανακριτικής.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης υπάρχει η σκέψη για υπερκομματικό πρόσωπο, υψηλού κύρους από τον πανεπιστημιακό χώρο.

Οι φευγάτοι και τα κενά

Στην παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης, υπάρχουν υπουργοί που είτε θα αποχωρήσουν είτε θα αναλάβουν άλλα χαρτοφυλάκια. Και στις δύο περιπτώσεις δημιουργούνται κενά που πρέπει να καλυφθούν.

Όλες οι πληροφορίες συντείνουν στη μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το γεγονός αυτό αφήνει κενή τη θέση του «τσάρου» της Οικονομίας, με το διακύβευμα να είναι η διατήρηση του καλού οικονομικού κλίματος, της πορείας των εσόδων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Στη λογική αυτή, ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για αναβάθμιση είναι εκείνο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση. Το μεγάλο πλεονέκτημά του, θεωρείται η γνώση όλων των θεμάτων του συγκεκριμένου υπουργείου και φυσικά η εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό του. Για τη θέση του κ. Παπαθανάση δε, έχει πέσει ως πρόταση, η μετακίνηση στελέχους του πρωθυπουργικού γραφείου με γνώση οικονομικών.

Ένα ακόμα κενό που συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την αποχώρηση του Θεόδωρου Σκυλακάκη να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προκλήσεις για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είναι μεγάλες ειδικά μετά τη πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις οικοδομικές άδειες ενώ απαιτείται εξοικείωση με πολεοδομικά ζητήματα.

Ένας υπουργός που θεωρείται οριακά σίγουρο ότι θα αποχωρήσει είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Οι «μετοχές» του νυν υπουργού βρίσκονται σε μεγάλη πτώση με το κυριότερο που του χρεώνουν να είναι οι καθυστερήσεις στους σιδηροδρόμους και γενικότερη ολιγωρία σε κομβικά έργα υποδομών. Για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχει προταθεί η σκέψη για αξιοποίηση στρατιωτικού, με το πλεονέκτημα να θεωρείται η πειθαρχία στην εκτέλεση έργων και την τήρηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

- Advertisement -

Στους φευγάτους συγκαταλέγεται και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, για τον οποίον είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο για να συνεχίσει εκεί την πολιτική του διαδρομή.

Οι αμετακίνητοι

Ανάμεσα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπάρχουν και υπουργοί που θεωρούνται αμετακίνητοι. Αμετακίνητος θεωρείται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρά τα περί του αντιθέτου σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα είναι στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 18 Μαρτίου στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εξοπλιστικά ενώ μετά τη συζήτηση έχει προαναγγελθεί ότι θα εξειδικεύσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος που δεν είναι εύκολο να συζητηθούν δημόσια. Στους σίγουρους εντάσσεται και ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τη μάχη απέναντι στην ακρίβεια να βρίσκεται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας,

- Advertisement -
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Σχολιάστε