Ένα τρίωρο σε χωρίζει περίπου από την «Ιερή Πόλη» της Ελλάδας. Ταυτισμένο κυρίως με τον Αγώνα του 1821, τη συγκλονιστική Έξοδο και τον Κήπο των Ηρώων να σε περιμένει στην καρδιά του, το Μεσολόγγι θα σε εκπλήξει ευχάριστα στην πρώτη μεταξύ σας συνάντηση με τις μοναδικές εμπειρίες οικοτουρισμού και εναλλακτικού τουρισμού που ξετυλίγει σε ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο -κάποιες φορές απόκοσμο και κάποιες άλλες εκπληκτικά ποιητικό.


Οικοπεριηγήσεις και outdoor δραστηριότητες με σεβασμό στη φύση και τους ανθρώπους
Καταφύγιο για τους φυσιολάτρες, τους φαν των outdoor δραστηριοτήτων και τους φίλους της ήπιας (έως ανύπαρκτης) τουριστικής ανάπτυξης, το Μεσολόγγι, εντελώς επίπεδο, είναι τόπος ιδανικός για περπάτημα, βολτούλες και ποδηλατάδες πλάι στη μεγαλύτερη ενιαία λιμνοθάλασσα της χώρας. Αποδεικνύεται, ακόμη, η χαρά των bird watchers, αλλά και των φωτογράφων, Instagrammers και TikTokers, καθώς 280 είδη πουλιών συναντιούνται στον υγροβιότοπο -εντάξει, το χειμώνα τα υπέροχα μεγάλα φλαμίνγκο κλέβουν την παράσταση, κάθε φορά που ανοίγουν τα φαντασμαγορικά, φούξια φτερά τους.

Η λιμνοθάλασσα προσφέρεται για μοναδικές βιωματικές εμπειρίες γνωριμίας με τη ζωή και την καθημερινότητα των ντόπιων ψαράδων και αλυκάριων, μέσα από γαλήνιες βαρκάδες με γαΐτες και πριάρια (πλεούμενα χωρίς καρίνα που κινούνται στα ρηχά) τα που καταλήγουν στις χαρακτηριστικές πελάδες (τα σπιτάκια των ψαράδων που στέκονται πάνω σε πασσάλους μέσα στο νερό).


Ακόμη δίνει ευκαιρίες για μοναδικές διαδρομές περιμετρικά της ή προς Θολή και Παλιοπόταμο σε εξωπραγματικά μοναχικές εκτάσεις χέρσας ή γόνιμης γης και νερών: μόνο σμήνη πουλιών και ελευθέρα ζώα (άλογα, αγελάδες, γουρουνάκια), συναντάς εδώ κι εκεί να ζουν αμέριμνα στα βοσκοτόπια και την υδάτινη φύση.
Κράτα λίγο χρόνο για το Αρχαιολογικό και δύο ακόμη μουσεία
Το Μεσολόγγι και το κοντινό Αιτωλικό φιλοξενούν δυο σημαντικά για διαφορετικούς λόγους μουσεία: το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου και το Μουσείο Χαρακτικής Βάσως Κατράκη. Αξίζει να τα επισκεφτείς.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου: Στεγάζεται σε επιβλητικό, διατηρητέο κτίριο της δεκαετίας του 1880 με νεοκλασικά χαρακτηριστικά. Λειτούργησε αρχικά ως δημοτικό παρθεναγωγείο και σχολείο -οι ντόπιοι ακόμη αναφέρονται στο χώρο λέγοντας «το σχολείο». Η έκθεση απλώνεται σε 2 ορόφους και 7 αίθουσες και περιλαμβάνει πάνω από 1.300 ευρήματα της Αιτωλοακαρνανίας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Έχει γίνει εκπληκτική δουλειά με εντελώς φρέσκια ματιά για να μπορέσει να στηθεί όλος αυτό ο ευάλωτος θησαυρός σε ένα χώρο που δεν προοριζόταν για μουσείο. Ανάμεσα στα εκθέματα θα δεις και δύο εξαιρετικά σπάνιους χάλκινους λέβητες (1950-900 π.Χ.) που βρέθηκαν σε τάφο καλυμμένοι με υφάσματα, από τα οποία διασώζονται τμήματα (!) που αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες για το πολύ μακρινό μας παρελθόν. Το πλέον εντυπωσιακό, ωστόσο, από τα εκθέματα είναι οι δύο μαρμάρινες κεφαλές κολοσσιαίων λατρευτικών αγαλμάτων (άνω των 3 μέτρων) που βρέθηκαν στο ρωμαϊκό ναό του Άκτιου Απόλλωνα και ενώ αρχικά εκτιμήθηκε ότι το ένα αποδίδει την Άρτεμη, σήμερα θεωρούνται και τα δύο αγάλματα του Απόλλωνα. Πληροφορίες εδώ

Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη. Αφιερωμένο στη σπουδαία Ελληνίδα χαράκτρια (1914-1988), το Μουσείο φιλοξενεί προσχέδια και εκατοντάδες έργα (ακόμη και βότσαλα που ζωγράφιζε εξορισμένη) από όλη την καλλιτεχνική της διαδρομή, εργαλεία χαρακτικής και αρκετές μήτρες από ξύλο και πέτρα (ψαμμίτη σύμφωνα με τους ειδικούς) που κληροδότησε η ίδια στη γενέτειρά της. Η Βάσω Κατράκη, διεθνώς αναγνωρισμένη και βραβευμένη για τη συχνά πρωτοπόρα τεχνική της και το ιδιαίτερο βλέμμα της, γεννήθηκε στο Αιτωλικό, το νησάκι της Λιμνοθάλασσας -μια σημερινή «γκαζιά» από το Μεσολόγγι. Σε κάποια έργα της θα δεις να ζωντανεύουν εικόνες από την πάλαι ποτέ καθημερινότητα του νησιού: τη γειτονιά των ψαράδων, τις μάνες με τα παιδιά στην αγκαλιά, τους άντρες με τα δίχτυα και τις απόχες, αλλά και τις ελιές ή τους αραμπάδες. ΕΑΜίτισσα στην Κατοχή και εξόριστη στη Γυάρο με την επιβολή της Χούντας, την τέχνη της χαρακτήρισε θεματικά η έγνοια για το κοινωνικό ζήτημα που τη συνόδευε πάντα, η ενσυναίσθηση του αγώνα, του πόνου αλλά και της ελπίδας των ανθρώπων και η αγάπη της για τις γυναίκες. Είσοδος ελεύθερη, Τ 2632 023269.

Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου. Κοντά στην Τουρλίδα, στεγάζεται σε ιστορικό κτίριο του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, που αρχικά λειτούργησε ως χώρος διαμονής των αλυκάριων, των εργάτων δηλαδή των αλυκών. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη και εγκαταλείφθηκε, μέχρι που το 2020, οπότε μετατράπηκε στο πρώτο Μουσείο Αλατιού της χώρας. Εδώ θα γνωρίσεις την ιστορία των αλυκών και το μόχθο των ανθρώπων τους, θα δεις πολύχρωμους κρυστάλλους αλατιού από όλο τον κόσμο, θα μάθεις τις 14.000 χρήσεις του αλατιού και θα θαυμάσεις μια συλλογή 1.500 αλατιέρων από το 1800 έως σήμερα. Περισσότερα εδώ.

Τοπικές γεύσεις: Αυγοτάραχα, παστά και ούζο από τοπική, υπεραιωνόβια ποτοποιία
Η μεσολογγίτικη γαστρονομική κουλτούρα έχει μια πλευρά απόλυτα δεμένη με τις ψαριές της λιμνοθάλασσας και τις γεύσεις της αλμύρας. Δοκίμασε το φημισμένο αυγοτάραχο Μεσολογγίου στα ψαράδικα ή τα εστιατόρια, το μόνο ελληνικό ΠΟΠ αλίευμα, που παράγεται από τα αυγά του θηλυκού κέφαλου (μπάφα). Απόλαυσε φρέσκο ψάρι στις παραδοσιακές ταβέρνες, σε τοπικές τεχνικές όπως τα πετάλια (φρέσκα ψάρια ανοιγμένα στα δύο που αλατίστηκαν, έμειναν κάποιες ώρες σε σκιερό μέρος και ψήθηκαν), τα παστά (ολόφρεσκα ψάρια, που έμειναν στο αλάτι, καθαρίστηκαν, φιλεταρίστηκαν και σερβίρονται ωμά με ελαιόλαδο) και ψητά χέλια. Πάρε μαζί σου φεύγοντας αφρίνα, τους κορυφαίους φυσικούς και ανεπεξέργαστους κρυστάλλους αλατιού, που απογειώνουν γευστικά και την πιο μέτρια καλοκαιρινή ντομάτα. Οι μεζέδες της λιμνοθάλασσας θέλουν βεβαία το ουζάκι τους. Δοκίμασε το τοπικό ούζο Τρικενέ, ευκολόπιοτο, μυρωδάτο και καθόλου βαρύ, αγαπημένο των ντόπιων, με ιστορία από το 1901. Η οικογενειακή ποτοποιία του Μεσολογγίου σήμερα βρίσκεται στα χέρια της δεύτερης και τρίτης γενιάς, στην καρδιά της παλιάς πολύς, στο χώρο όπου βρισκόταν πάντα. Ένας πανέμορφος vintage χώρος, όπου κυριαρχεί το φωτεινό πετρόλ των παλιών βαρελιών, ο μαρμάρινος πάγκος τού τότε και η μυρωδιά από τον γλυκάνισο. Κάνε στάση οπωσδήποτε, θα σε καλοδεχτούν και θα σε ταξιδέψουν στο χρόνο. Δες αναλυτικό οδηγό για φαγητό-ποτό στο Μεσολόγγι και το Αιτωλικό πατώντας εδώ.


Follow the Locals, λοιπόν, για να γίνει το ταξιδάκι …ταξιδάρα
Συνοψίζοντας: Αν ψάχνεις προσιτό προορισμό αλώβητο από την τουριστικοποίηση, ιδανικό για οικοτουρισμό, πολιτισικές και ιστορικές διαδρομές και χαλάρωση με ξεχωριστές τοπικές γεύσεις, το Μεσολόγγι περιμένει να το ανακαλύψεις. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις, είναι να ακολουθήσεις τους ντόπιους. Αναζήτησε το Messolonghi by Locals, ό,τι καλύτερο μπορεί να σου προκύψει σε οργανωμένο, βιωματικό τουρισμό. Πρόκειται για ομάδα Μεσολογγιτών και Μεσολογγιτισσών διαφορετικών γνωστικών πεδίων με πολλή όρεξη και ουσιαστική αγάπη για τον τόπο τους, το φυσικό τοπίο, την ιστορία και τον πολιτισμό του. Εκπροσωπούν την πιο ανοιχτόκαρδη και traveler-friendly τάση στο ταξίδι εμπειρίας. Διοργανώνουν δραστηριότητες που εμπλέκουν ευρύτερα μέλη της τοπικής κοινωνίας και απλώνονται σε όλα τα αξιόλογα πεδία: φύση, ιστορία, πολιτισμός, λιμναία ζωή, γαστρονομία. Δες τις δράσεις τους πατώντας εδώ και επικοινώνησε μαζί τους για ένα ταξιδάκι που θα εξελιχθεί σε ταξιδάρα.
Διανυκτερεύοντας στο Μεσολόγγι
Το Μεσολόγγι δεν έχει ιδιαίτερη ξενοδοχειακή υποδομή, βρίσκεις όμως καθαρά δωμάτια με φιλόξενους ιδιοκτήτες και basic ή πιο αναβαθμισμένες ανέσεις, ανάλογα τι ψάχνεις. Ενδεικτικά:
Cosy Loft. Τρυπωμένο σε στενοσόκακο, εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα, έχει την ιδανική τοποθεσία για να κινείσαι με τα πόδια στο ιστορικό κέντρο της πόλης και σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως ο Κήπος των Ηρώων ή το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο. Παυλάτων, Μεσολόγγι, Τ 6978001956
Sea Lake. Όμορφη διακόσμηση, άνετοι χώροι, μεγάλες βεράντες, το αγαπούν πολύ και οι οικογένειες. Περισσότερα: sealakeview.com
Socrates Organic Village – Wild Olive. Δωμάτια και μπανγκαλόου μέσα σε βιολογικό αγρόκτημα και καταπράσινους λόφους στην περιοχή Αγριλιά λίγα λεπτά έξω από το Μεσολόγγι. Περισσότερα: socratesorganicvillage.gr
enthos.gr