Την Τρίτη 2 Απριλίου 2025, 10:00 -12:00, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, βιωματική επιμορφωτική ημερίδα για την ευαισθητοποίηση στον αυτισμό που διοργάνωσε το σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον κο Ρισβά Αθανάσιο – Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και την κα Αγοραστού Κέλλυ – Αν. Προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας. Την εκδήλωση υποστήριξε η Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) του σχολείου που αποτελείται από την κα Παναγιωτοπούλου Γεωργία – Διευθύντρια, την κα Σκαρμούτσου Αθηνά – εκπαιδευτικό Ειδικής αγωγής, τον κο Σιατή Ανδρέα – Ψυχολόγο, και την κα Βαμβακά Ιωάννα – Κοινωνική Λειτουργό.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κο Κατσαρό Κωνσταντίνο Σύμβουλο Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου μας, τον κο Σκαρμούτσο Τάσο εκπρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη κου Μαυρομάτη και τον κο Χαμπεσή από το ΚΕΔΑΣΥ για την παρουσία τους.

Επίσης ευχαριστούμε τον κο Αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Μαυρομάτη για την διάθεση της αίθουσας και τον κο Μάκη Κωνσταντινίδη για την υποστήριξη της εκδήλωσης.
Ο Σύμβουλος κος Ρισβάς Αθανάσιος, η κα Αγοραστού Κέλλυ και ο κος Σιατής Ανδρέας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, συντόνισαν την εκδήλωση και ήταν οι βασικοί ομιλητές και καθοδηγητές των μαθητών.

Στόχοι της παρουσίασης ήταν:
- Να κατανοήσουν οι μαθητές τι είναι ο αυτισμός.
- Να βιώσουν έστω και λίγο πώς αισθάνεται ένα άτομο με αυτισμό.
- Να αναγνωρίσουν τρόπους συμπερίληψης και αποδοχής.
Αρχικά έγιναν ερωτήσεις προβληματισμού και προβλήθηκε διαφάνεια με γνωστές προσωπικότητες που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα.
Ακολούθησε σύντομο βίντεο με απλές στρατηγικές συμπερίληψης.
Ομάδα εθελοντών μαθητών έπαιξαν παιχνίδια ρόλων και έγινε προσπάθεια για να καταλάβουν τη σημασία της συμπερίληψης και της ενσυναίσθησης και ότι ένα μικρό βήμα, όπως το να καλέσουμε κάποιον σε ένα παιχνίδι, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητά του! Να μάθουν ότι οι ξαφνικές αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολες για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και ότι με κατανόηση και μικρές προσαρμογές, μπορούμε να κάνουμε το περιβάλλον πιο φιλικό και υποστηρικτικό! Να σκεφτούν πρακτικές αλλαγές που μπορούν να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους, ώστε όλοι να νιώθουν αποδεκτοί και σεβαστοί!
Μέσα από πληθώρα σεναρίων που παρουσιάστηκαν στα σχετικά βίντεο, βίωσαν τον τρόπο που τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού αντιλαμβάνονται τον κόσμο και το εξωτερικό περιβάλλον.

Στο τέλος ζητήθηκε από εθελοντές μαθητές, να δημιουργήσουν ομάδες, να γράψουν σε χαρτόνια και μετά να πουν δυνατά στους υπόλοιπους μαθητές μια φράση – ένα μήνυμα που θα ήθελαν να δώσουν.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που πήραν μέρος στις βιωματικές δράσεις, τους συγχαίρουμε για την ευαισθησία που έδειξαν και τα αισιόδοξα μηνύματα που έστειλαν για ένα συμπεριληπτικό σχολείο το οποίο χωράει όλα τα παιδιά.
Μετά την ημερίδα έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση στο Σύλλογο Διδασκόντων για θέματα που αφορούν την ειδική αγωγή, την συμπερίληψη και τα τμήματα ΖΕΠ του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε πολύ τον Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Λευκάδας κο Ρισβά Αθανάσιο για την πραγματοποίηση της βιωματικής εκδήλωσης, η οποία μας έδωσε την ευκαιρία να «αγγίξουμε» την καθημερινότητα των παιδιών με αυτισμό. Ευχαριστούμε για τη μοναδική ευκαιρία να «ακούσουμε» τα παιδιά με αυτισμό μέσα από τα βίντεο που παρουσιάστηκαν και να σκεφτούμε ότι η συμπερίληψη δεν είναι ιδέα – είναι πράξη.







