Ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας, νέα ρύθμιση για τις ποινικές διώξεις λόγω χρεών προς το Δημόσιο και ευκολότερη προστασία από κατασχέσεις για όσους υπάγονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό φέρνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.
Πρακτικά, η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν δηλώσει τα οχήματά τους σε ακινησία. Από τις 10 Απριλίου 2025 και μετά, δίνεται η δυνατότητα να τα επαναφέρουν προσωρινά σε κυκλοφορία για όσους μήνες επιθυμούν, πληρώνοντας μόνο το αντίστοιχο ποσό των τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή, δεν χρειάζεται πλέον να καταβληθεί ολόκληρο το ετήσιο ποσό.
Η πληρωμή γίνεται «με το μήνα» και επιτρέπεται μόνο μία φορά ανά έτος. Για παράδειγμα, αν κάποιος θελήσει να κυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, θα πληρώσει μόνο τα 3/12 των τελών. Με το που λήξει αυτό το διάστημα, το σύστημα της ΑΑΔΕ θα επαναφέρει αυτόματα το όχημα σε ακινησία, χωρίς νέα αίτηση από τον πολίτη. Έτσι, αποφεύγονται πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης δήλωσης εκ νέου ακινησίας.
Η δυνατότητα θα δίδεται πλέον σε μόνιμη βάση, από 1η Απριλίου κάθε έτους, και όχι με απόφαση που θα βγαίνει κάθε χρόνο. Ειδικά για το 2025, η δυνατότητα ενεργοποιείται από τις 10 Απριλίου.
Η ρύθμιση απαντά και σε πρακτικά ζητήματα που προέκυπταν σε περιπτώσεις θανάτου του ιδιοκτήτη. Οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος ιδιοκτήτη υποχρεούνται να επαναφέρουν το όχημα σε καθεστώς ακινησίας, αλλιώς επιβαρύνονται με διοικητικά πρόστιμα. Ειδικά για το έτος θανάτου και το επόμενο, προβλέπεται ότι δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 10.000 ευρώ, το οποίο ισχύει σε άλλες περιπτώσεις. Επιπλέον, σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας (π.χ. λόγω δέσμευσης από τις Αρχές), οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλλουν τα αναλογικά τέλη εντός 15 ημερών, αλλιώς προβλέπεται πρόστιμο διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δεν επιστρέφονται αναλογικά τέλη που πληρώθηκαν αλλά τελικά δεν έγινε χρήση του οχήματος εντός του ίδιου έτους. Εάν, τέλος, το όχημα μεταβιβαστεί ή εξαχθεί ενώ βρίσκεται σε προσωρινή κυκλοφορία, τότε θεωρείται ότι οφείλονται τα πλήρη τέλη για όλο το έτος.
Περαιτέρω, προτείνεται και η αυτόματη θέση σε ακινησία των οχημάτων αυτών, διότι παρατηρείται αυξημένος όγκος των ιδιοκτητών οχημάτων που έχουν καταβάλλει αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για τα προηγούμενα έτη να θέτουν τα οχήματα τους σε ακινησία εκπρόθεσμα.
Τέλος, έχει παρατηρηθεί, κατά τα προηγούμενα έτη, η πρακτική μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών, οι οποίοι ενώ κατέβαλαν τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιζαν το όχημά τους, δεν υπέβαλαν αίτηση άρσης ακινησίας για τη περίοδο αυτή και κατόπιν αιτούνται την επιστροφή των τελών κυκλοφορίας.
Οι νέες διατάξεις αφορούν όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης (όχι επαγγελματικά) και έρχονται να αντικαταστήσουν το αναχρονιστικό μοντέλο της πλήρους καταβολής τελών, δίνοντας περισσότερη ευελιξία και σαφέστερους κανόνες, τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τη φορολογική διοίκηση.
ΚλείσιμοΗ τροπολογία ρυθμίζει επίσης το ζήτημα της ποινικής μεταχείρισης όσων έχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Όταν ο οφειλέτης έχει εντάξει τις οφειλές του σε ρύθμιση ή ισχύει αναστολή είσπραξης, η ποινική δίωξη αναστέλλεται, ενώ αν η οφειλή εξοφληθεί πλήρως, το ποινικό αδίκημα εξαλείφεται. Εφόσον δεν έχει κινηθεί ακόμη η ποινική διαδικασία, η αρμόδια υπηρεσία δεν προχωρά στην υποβολή αίτησης. Αν η δίωξη έχει ήδη ασκηθεί, αυτή παύει. Αντιθέτως, εάν ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση, η διαδικασία επανεκκινεί. Η διάταξη κλείνει ένα κενό που επέτρεπε να ξεκινά η δίωξη ακόμη και όταν υπήρχε ενεργή ρύθμιση, γεγονός που ερχόταν σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον.
Μία ακόμη σημαντική τροποποίηση γίνεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Μέχρι σήμερα, για να ισχύσει η προστασία από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων κατά τη διάρκεια ρύθμισης, απαιτούνταν οι φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων πέντε ετών να έχουν υποβληθεί εντός τριμήνου από την προθεσμία. Αυτό καταργείται. Πλέον αρκεί να έχουν υποβληθεί πριν την αίτηση, ακόμα και εκπρόθεσμα. Διευκολύνεται έτσι σημαντικά η ένταξη στον εξωδικαστικό και η διατήρηση των προστατευτικών μέτρων, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
Τέλος, η τροπολογία προβλέπει παράταση έως την 1η Δεκεμβρίου 2025 για την υποχρεωτική ηλεκτρονική αποστολή χρηματικών καταλόγων στην ΑΑΔΕ από δημόσιους φορείς μέσω της πλατφόρμας διαλειτουργικότητας, ενώ επιλύεται και το ερμηνευτικό ζήτημα σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ στις βοηθητικές εργασίες διεθνών μεταφορών, με ρητή απαλλαγή των χρεώσεων των διαμεταφορικών εταιρειών προς αεροπορικές εταιρείες από την 1η Ιανουαρίου 2015 και εξής.
protothema.gr