ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας μοιράζονται τις επτά έδρες του νομού – Το θρίλερ με τους Σπαρτιάτες και το στοίχημα των νέων κομμάτων Τσίπρα, Σαμαρά και Καρυστιανού.
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας οι πολιτικές ισορροπίες φαίνεται να αναδιαμορφώνονται, με το παζλ των επτά εδρών να μοιράζεται σήμερα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα, με βάση τον μέσο όρο των ποσοστών που καταγράφουν οι 13 δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις εταιρείες Alco, GPO (δύο έρευνες), Interview (δύο έρευνες), Opinion Poll, Marc, Metron Analysis, MRB, Palmos Analysis, Prorata, Pulse και Real Poll, αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα στη Βουλή θα έμπαιναν οκτώ κόμματα.
Ο μέσος όρος των ποσοστών τους είναι: Νέα Δημοκρατία 29,0%, ΠΑΣΟΚ 14,0%, Ελληνική Λύση 10,8%, Πλεύση Ελευθερίας 9,6%, ΚΚΕ 8,5%, ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, Φωνή Λογικής 4,2% και ΜέΡΑ25 3,6%. Σε έδρες αυτό σημαίνει: 120 για τη ΝΔ, 44 για το ΠΑΣΟΚ, 34 για την Ελληνική Λύση, 31 για την Πλεύση Ελευθερίας, 27 για το ΚΚΕ, 20 για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13 για τη Φωνή Λογικής και 11 για το ΜέΡΑ25.
Στην Αιτωλοακαρνανία ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε τρεις έδρες, ενώ από μία θα εξασφάλιζαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά, η Πλεύση Ελευθερίας θα έπαιρνε έδρα στην περιφέρεια. Αντίθετα, η Ελληνική Λύση –παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται τρίτο κόμμα πανελλαδικά– δεν θα κατάφερνε να εκλέξει βουλευτή στο νομό, όπως επίσης ούτε η Φωνή Λογικής ούτε το ΜέΡΑ25.
Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει τι θα συμβεί με την έδρα των Σπαρτιατών, αλλά και αν η ΝΔ θα κρατήσει και στις επόμενες κάλπες την «τριπλή εκπροσώπηση» της ή αν μία έδρα θα περάσει στα μικρότερα κόμματα.
Όλα τα παραπάνω βασίζονται στην παρούσα διάταξη του πολιτικού σκηνικού. Ωστόσο, αν τα δυνητικά κόμματα που φέρονται να ετοιμάζουν οι Τσίπρας, Σαμαράς ή Καρυστινού μετατραπούν σε πραγματικά πολιτικά σχήματα, τότε οι ισορροπίες είναι