Ξεκίνησαν στο Μεσολόγγι οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Έξοδο, με εθνικό και διεθνές ενδιαφέρον.

Με δύο εκδηλώσεις υψηλού συμβολισμού ξεκίνησαν χθες στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του 1826. Παρών ήταν ο Δήμαρχος Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την πόλη και στην επικείμενη εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Οι χθεσινές εκδηλώσεις τράβηξαν ήδη το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, με το Αθηναϊκό–Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ‑ΜΠΕ) να δημοσιεύει εκτενές αφιέρωμα για την τιμή στον Δημήτριο Μεσθενέα, τον τυπογράφο του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» και των «Ελληνικών Χρονικών». Το αφιέρωμα αναδεικνύει τον ιστορικό ρόλο του Μεσθενέα και τη σημασία των εκδηλώσεων, υπογραμμίζοντας την αναβίωση της ιστορικής μνήμης στο πλαίσιο της διακοσιοστής επετείου.
Αποκαλυπτήρια της στήλης του Δημητρίου Μεσθενέα

Η πρώτη εκδήλωση περιλάμβανε τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης προς τιμήν του Δημητρίου Μεσθενέα, έργο του εικαστικού Ευάγγελου Ρόμπολα, δίπλα στο Μνημείο του φιλέλληνα Ιάκωβου Μάγερ. Το μνημείο τιμά δύο προσωπικότητες που συνέβαλαν στην πνευματική και τυπογραφική παράδοση του Μεσολογγίου.
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος υπογράμμισε τον ρόλο του Μεσθενέα στην ελληνική πνευματική κληρονομιά και στον Τύπο, τονίζοντας τη σύνδεση του Μεσολογγίου με τον πολιτισμό, τον λόγο και την ελευθερία της έκφρασης.
Παρουσίαση της ανατύπωσης του Εθνικού Ύμνου

Η δεύτερη εκδήλωση αφορούσε την ανατύπωση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», πιστή στο πρωτότυπο του 1825. Δημιουργήθηκαν 200 πολυτελή και 1826 χαρτόδετα αντίτυπα, αναφορά στην πρώτη έκδοση και στο έτος της Εξόδου.
Ο Δήμαρχος σημείωσε τον ιστορικό και πολιτιστικό ρόλο της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι η επετειακή ανατύπωση υπενθυμίζει τη διαχρονική σημασία της Ελευθερίας, της Αλήθειας και της Παιδείας.
Επερχόμενη εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Στις 18 Νοεμβρίου 2025, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Η Έξοδος του Μεσολογγίου: Ο Φιλελληνισμός και τα Πρώτα Ίχνη της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και με συμμετοχή των Ευρωβουλευτών Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (EPP), Γιάννη Μανιάτη (S&D) και Νικόλα Φαραντούρη (The Left), παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Λοβέρδου. Ο Δήμαρχος Σπύρος Διαμαντόπουλος θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ βασικός ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής Mark Mazower (Columbia University, ΗΠΑ).
Η εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να δώσει διεθνή διάσταση στους εορτασμούς, προβάλλοντας το Μεσολόγγι και την ιστορική του κληρονομιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

























