Καρπός ΜεσολόγγιΚαρπός Μεσολόγγι

Θεία Λειτουργία και κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη για τις Εορτές Εξόδου (Φωτορεπορτάζ)

Messolonghi Voice
3 λεπτά ανάγνωσης

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών ιερούργησε την Κυριακή Ε’ Νηστειών, 29 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατόπιν κανονικής αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Νεκτάριος Καρσιώτης, ο Πρωτοπρ. Δημήτριος Νίκου, ο Πρωτοπρ. Βασίλειος Χρυσόπουλος και ο Διάκονος Ιωάννης Καρπασινός.

Πασιόπουλος ΑΕΒΕ

ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

Εμπόριο εμφιαλωμένων νερών & βιοτεχνία παγοκύβων

📞 697 488 8881

✉️ j.pasiopoulos@gmail.com

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν τα μέλη του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Η Ιερά Πόλις» και πλήθος Αιτωλοακαρνάνων που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Κατά την ομιλία ο Σεβασμιώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα, στον Καθεδρικό Ναό της πρωτευούσης, όπου χτυπά η καρδιά της Εκκλησίας της Ελλάδος, τελέσαμε την Θεία Λειτουργία, το μυστήριο της ενότητας και της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι η μνήμη των πεσόντων ηρώων συνδέεται με την Ευχαριστία της Εκκλησίας. Διότι η Θεία Λειτουργία είναι η υπέρβαση του θανάτου, η νίκη της ζωής επί της φθοράς. Εκεί όπου ο άρτος και ο οίνος μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα Χριστού, εκεί όπου ο άνθρωπος κοινωνεί της αιωνιότητος κι εκεί όπου βρίσκουν οι ήρωες του Μεσολογγίου, την δικαίωση της θυσίας τους.

Μνημονεύουμε σήμερα τους πεσόντες ήρωες, όχι ως νεκρούς, αλλά ως ζώντες εν Κυρίω. Και συγχρόνως στρέφουμε το βλέμμα μας σε εμάς τους ίδιους, που καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι της παρακαταθήκης τους. Διότι η μνήμη δεν είναι απλή ανάμνηση• είναι ευθύνη. Είναι πρόσκληση για συνέχιση του αγώνα, όχι πλέον με όπλα, αλλά με την καλλιέργεια της ενότητας, της αγάπης και της αλληλεγγύης.Η ενότητα υπήρξε πάντοτε το ζητούμενο και η δύναμη του Έθνους μας. Στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας, όταν οι Έλληνες στάθηκαν ενωμένοι, κατόρθωσαν να υπερβούν κάθε δυσκολία και να μεγαλουργήσουν. Όταν όμως διχάστηκαν, γνώρισαν οδυνηρές συνέπειες. Το μήνυμα του Μεσολογγίου είναι σαφές: μόνο ενωμένοι μπορούμε να διαφυλάξουμε την ελευθερία μας, την ταυτότητά μας, την πνευματική μας κληρονομιά.
Η σημερινή σύναξη στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών αποτελεί ζωντανή μαρτυρία αυτής της ενότητας. Εκκλησία και Πολιτεία, ποιμένες και λαός, ενωμένοι σε μία κοινή προσευχή και μία κοινή μνήμη. Εδώ, στον ιερό αυτό χώρο, συναντώνται το παρελθόν με το παρόν, η θυσία με την ευθύνη, η μνήμη με την ελπίδα».

- Advertisement -

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η πανηγυρική και επίσημη Δοξολογία για την συμπλήρωση διακοσίων ετών από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δικηγόρος κ. Ιωάννης Αλετράς.

Ακολούθως, άπαντες, εν πομπή κατευθύνθηκαν προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου για την κατάθεση στεφάνων, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης», υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Δημήτρη Τσιάντα και με την συνοδεία τιμητικού αγήματος του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη–Συμιός» και μελών Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές.

IMG-b0a38a1e16716d2efc2ff36dbfdc60a5-V
IMG-c721b84bd6f7aacceede56c37adaf40d-V
IMG-52531fd4a80891470cdb984de6bdcb48-V
IMG-e3f656664aa7a8eb3501a9f342f711af-V
IMG-5cd955d76f54647fab8fe3bf2ab80c6e-V
IMG-a0d373f478026fcc7c954cdc42dc3d6b-V

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Σχολιάστε