Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης σε Πολωνό τουρίστα για υπαίθριο μπάρμπεκιου που προκάλεσε πυρκαγιά

Ένας 40χρονος Πολωνός τουρίστας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια.
Η υπόθεση αφορά υπαίθριο μπάρμπεκιου που άναψε ο ίδιος στην περιοχή της Επανομής, με αποτέλεσμα να καούν συνολικά 39 τετραγωνικά μέτρα ξηρής χορτοκάλυψης.
Για την κατάσβεση της φωτιάς χρειάστηκε να κινητοποιηθεί και να επιχειρήσει στο σημείο η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός κατά τη διάρκεια της απολογίας του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δε με νοιάζει αν καταδικαστώ».
Στην απολογία του υποστήριξε πως δεν περίμενε ότι θα προκληθεί κάτι κακό και ότι αγνοούσε την απαγόρευση του υπαίθριου ψησίματος.
Ισχυρίστηκε επίσης πως αντιλήφθηκε τη φωτιά, ωστόσο δεν επιχείρησε ο ίδιος να την σβήσει, καθώς, όπως είπε, η θάλασσα βρισκόταν σε κοντινή απόσταση και ο αέρας έσπρωχνε τις φλόγες προς τα εκεί.
«Δεν έσβησα εγώ τη φωτιά αλλά ήρθε όχημα της πυροσβεστικής. Δεν καταλάβαινα τον κίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στα 5 με 6 μέτρα ήταν η θάλασσα.
Παράλληλα, επικαλέστηκε το γεγονός ότι βρισκόταν στην Ελλάδα μόλις μία εβδομάδα, δεν παρακολουθούσε τηλεόραση και δεν γνώριζε την έξαρση των πυρκαγιών στη χώρα.
Ο ίδιος παραδέχθηκε επίσης ότι δεν διέθετε πυροσβεστήρα μαζί του κατά τη στιγμή του συμβάντος.
Η δικαστική απόφαση περιλάμβανε αναστολή της ποινής για τρία χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι ο 40χρονος δεν θα εκτίσει άμεσα την ποινή του, εφόσον δεν υποπέσει σε νέο αδίκημα.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικινδυνότητας που ενέχει το άναμμα φωτιάς σε υπαίθριους χώρους, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
Πηγή: protothema.gr









