Σε εγρήγορση στο Μαξίμου για την ενεργειακή κρίση: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης

Σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης βρίσκεται η κυβέρνηση, αξιολογώντας διαρκώς τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη διεθνή σκηνή, καθώς η κλιμάκωση της έντασης προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στις αγορές και εκτόξευση των τιμών των καυσίμων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα στήριξης παρατάθηκαν για τον Σεπτέμβριο, ενώ άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο για πρόσθετες παρεμβάσεις, τονίζοντας πως η κυβέρνηση διαθέτει δημοσιονομικές εφεδρείες για το 2026.
«Προφανώς βλέποντας πού πάει το πράγμα και έχοντας εφεδρείες για το 2026, έχουμε τα δημοσιονομικά δεδομένα, ούτως ώστε να δοθεί ό,τι παραπάνω μπορεί να δοθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων, ανάλογα με την πορεία της κρίσης.
«Μας ανησυχούν οι εξελίξεις, τις παρακολουθούμε. Αν συνεχιστεί η κλιμάκωση, η κοινωνία δεν θα μείνει μόνη της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασταύρου.
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για «επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς» στον τομέα της εθνικής ενεργειακής ασφάλειας, ζητώντας παράλληλα αλλαγή της ενεργειακής στρατηγικής και μεγαλύτερη αξιοποίηση των εγχώριων πόρων.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι έχουν παραμεριστεί οι εγχώριοι ενεργειακοί πόροι και ειδικότερα ο λιγνίτης.
«Έχει πάει πίσω όλους τους εγχώριους πόρους, με μανία θέλει να εκτοπίσει τον λιγνίτη 20 χρόνια πριν τις άλλες χώρες», ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος, θέτοντας παράλληλα ζήτημα διαλόγου για την ενεργειακή πολιτική ενόψει της νέας πραγματικότητας.
«Δεν είναι δυνατό να υπάρχει τέτοια κρίση σε δύο χρόνια και να μην ανοίγεις διάλογο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αντιδράσεις καταγράφονται και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την ακρίβεια και το κόστος της ενέργειας να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Από το ΚΚΕ, ο Κωνσταντίνος Βασίλειος Μεταξάς, επέκρινε την κυβερνητική επιχειρηματολογία για την πορεία της οικονομίας, θέτοντας το ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που τελικά επωφελούνται από τους θετικούς οικονομικούς δείκτες.
«Η οικονομία πάει τρένο, λέει η κυβέρνηση. Και έτσι είναι πραγματικά τα στοιχεία, αλλά είναι για ποιους; Είναι για τους μεγάλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης υποστήριξε ότι η ακρίβεια δεν αποτελεί ένα αναπόφευκτο φαινόμενο, αλλά συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει να αντιμετωπίζει την ακρίβεια ως περίπου… φυσική καταστροφή. Όμως δεν είναι. Είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός, αναφέρθηκε στην πίεση που ασκείται στα νοικοκυριά από την άνοδο του κόστους ζωής και ειδικότερα από τις τιμές των καυσίμων.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη φτώχεια του κόσμου. Τα βενζινάδικα έχουν καταντήσει μικρές εφορίες, όπου εκεί ο κόσμος αναστενάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση, πάντως, επαναλαμβάνει ότι διατηρεί εφεδρείες για να μπορεί να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης εφόσον η κατάσταση το απαιτήσει.
Πηγη: ertnews.gr









