Χαλκιδική: Σταματούν τη συγκομιδή οι ελαιοπαραγωγοί – «Δεν βγαίνει το κόστος» με πτώση 40% στην τιμή

Οι ελαιοπαραγωγοί στη Χαλκιδική βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η φετινή παραγωγή κατέγραψε μείωση έως και 50% σε σχέση με πέρυσι, την ίδια στιγμή που η τιμή της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς σημείωσε πτώση περίπου 40%.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, πέρυσι το προϊόν πωλούνταν στα 1,80 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος οι τιμές διαμορφώνονται μόλις στα 1,10 με 1,20 ευρώ.

Μετά την αφαίρεση των εξόδων, το ποσό που απομένει στους παραγωγούς περιορίζεται σε 80 με 85 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που το κόστος καλλιέργειας υπολογίζεται από τους ίδιους στο 1 έως 1,10 ευρώ, ανάλογα με το κτήμα και την παραγωγή των δέντρων.

Οι ελαιοπαραγωγοί καταγγέλλουν ότι μεταποιητικές μονάδες παραλαμβάνουν το προϊόν χωρίς να έχει προηγουμένως καθοριστεί η τιμή αγοράς, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Παίρνουν τα προϊόντα και μετά μονομερώς βγάζουν τιμές».

Παράλληλα, κάνουν λόγο για ανεξόφλητα ποσά από την περσινή περίοδο, ενώ επισημαίνουν ότι ενώ ορισμένες μονάδες άρχισαν να παραλαμβάνουν ελιές από τις 9 Σεπτεμβρίου, δεν είχαν ανακοινωθεί τιμοκατάλογοι, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην γνωρίζουν εκ των προτέρων σε ποια τιμή θα διαθέσουν το προϊόν τους.

Οι παραγωγοί ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων και αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη Χαλκιδική, αλλά αφορά και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου, όπως υποστηρίζουν, η συγκομιδή έχει σταματήσει.

Πηγή: ERT News