Καββαδάς από Αμφιλοχία: «Εντός Οκτωβρίου η ενίσχυση για τις ζωοτροφές» – Πρωτιά για την Αιτωλοακαρνανία στις εκμεταλλεύσεις


Τη στήριξη των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τις επιζωοτίες ανέδειξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάσης Καββαδάς
, εγκαινιάζοντας την 3η Αγροτική Έκθεση AGRE AMFI στην Αμφιλοχία.

Ο κ. Καββαδάς μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά, τονίζοντας τη σημασία της διοργάνωσης για την περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα σε τρία χρόνια η AGRE AMFI έχει εξελιχθεί σε θεσμό για την ευρύτερη περιοχή.

Η έκθεση φέρνει κοντά παραγωγούς, κτηνοτρόφους, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις της μεταποίησης και της αγροδιατροφής.

Παράλληλα, δίνει χώρο τόσο στην παράδοση όσο και στις νέες τεχνολογίες, γι’ αυτό και το Υπουργείο τη στηρίζει με την αιγίδα του.

Ο Υφυπουργός συνεχάρη τον Δήμο Αμφιλοχίας, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, τους διοργανωτές και τους εκθέτες.

«Πίσω από κάθε περίπτερο βρίσκεται ένας παραγωγός, μια οικογένεια, μια μικρή επιχείρηση: άνθρωποι που επέλεξαν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο περίπτερο με τα περίτεχνα εκθέματα από το πορσάνικο μαχαίρι από τον Πόρο Λευκάδας.

Η τέχνη κατασκευής του, με ιστορία πάνω από 300 χρόνια, εντάχθηκε το 2020 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται στην πρώτη θέση πανελλαδικά τόσο σε αριθμό αιγοπροβάτων όσο και σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο νομός διαθέτει περισσότερα από 1 εκατ. ζώα και πάνω από 7.600 ενεργές μονάδες.

Μόνο στην Αμφιλοχία λειτουργούν περίπου 1.150 εκτροφές, με 150.000 αιγοπρόβατα και πολλές εκτροφές βοοειδών.

«Αυτό σημαίνει εισόδημα για χιλιάδες οικογένειες, ζωντανά χωριά και μια ολόκληρη αλυσίδα γύρω από το γάλα, το κρέας και το τυρί», ανέφερε ο κ. Καββαδάς.

Στην περιοχή θανατώθηκαν 1.045 αιγοπρόβατα λόγω των επιζωοτιών, σύμφωνα με τον Υφυπουργό.

Έχουν αποζημιωθεί 8 κτηνοτρόφοι με 128.550 ευρώ, ενώ έχουν πληρωθεί ακόμη 2.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές για την απώλεια εισοδήματος.

Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι από τις 8 Σεπτεμβρίου δεν έχει καταγραφεί νέο κρούσμα.

Έχει ήδη υπογραφεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η πίστωση των 53.773.000 ευρώ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων σε ολόκληρη τη χώρα.

«Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η ΚΥΑ και οι δικαιούχοι θα πληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο», τόνισε.

Για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και με την έγκριση των κτηνιατρικών αρχών.

«Η ανασύσταση δεν αρκεί να αντικαταστήσει τα ζώα που χάθηκαν. Πρέπει να οδηγήσει σε σύγχρονες, αδειοδοτημένες μονάδες που τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται συνολικό Σχέδιο Ανάταξης της Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Στο προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 εντάχθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία 62.740 δικαιούχοι, με προϋπολογισμό σχεδόν 491 εκατ. ευρώ.

Στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ εγκρίθηκαν για τον Δήμο Αμφιλοχίας δύο έργα αγροτικής οδοποιίας συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

Στον νομό συνεχίζονται τέσσερα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα προϋπολογισμού 8,7 εκατ. ευρώ.

Μέσα στον Οκτώβριο ανοίγει επίσης πρόσκληση 2,2 εκατ. ευρώ για μικρά αρδευτικά έργα.

Παράλληλα, τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, ύψους 263,5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούν τον εκσυγχρονισμό γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Χρηματοδοτούν επίσης την εξοικονόμηση νερού, την ενεργειακή αναβάθμιση και τις νέες τεχνολογίες.

Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 6 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται στις 20 Ιανουαρίου 2027.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στα τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ και μπορεί να κινητοποιήσει επενδύσεις 365 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το Ταμείο Εγγυοδοσίας Αγροδιατροφικού Τομέα, με εγγύηση έως 70% του δανείου και επιδότηση επιτοκίου έως 4% για 4 χρόνια.

Ακολουθεί το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ΙΙ και, για πρώτη φορά, ένα διακριτό χρηματοδοτικό εργαλείο για τους νέους γεωργούς.

Στην Αιτωλοακαρνανία έχουν ενταχθεί 10 Ομάδες Παραγωγών με ενίσχυση περίπου 2,1 εκατ. ευρώ.

Μέσω του LEADER διατίθενται στον νομό πόροι άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υφυπουργός στους νέους, σημειώνοντας ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα 2.289 νέοι γεωργοί του νομού έλαβαν 40,1 εκατ. ευρώ.

Στη νέα περίοδο έχουν ήδη υποβληθεί 505 αιτήσεις ύψους 19 εκατ. ευρώ.

ΔιαφήμισηΑυγοτάραχο Στέφος - Botargo Stefos, Μεσολόγγι