Καρπός ΜεσολόγγιΚαρπός Μεσολόγγι

Θ.Μαυρομάτης:η εποχή που η Αιτωλοακαρνανία ήταν “κομπάρσος” έχει περάσει ανεπιστρεπτί

Messolonghi Voice
4 λεπτά ανάγνωσης

“Οι υποδομές και τα Δίκτυα είναι τα δύο κύρια προαπαιτούμενα προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη”,τόνισε από το βήμα του 3ου Αναπτυξιακού συνεδρίου Αιτωλ/νίας που διεξάγεται στη Ναύπακτο,ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών και έργων δυτικής Ελλάδας Θανάσης Μαυρομάτης.

Ο κ.Μαυρομάτης δήλωσε υπερήφανος για την παρούσα Περιφερειακή αρχή αφού μέσα σε λίγους μήνες θητείας έχει καταφέρει μόνο για τον τομέα της δικής του αρμοδιότητας να εξασφαλίσει χρήματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρών.

Για την τριετία και μόνο για την π.ε.Αιτωλνίας έχουν εξασφαλιστεί 72.8 εκατομμυρία ευρώ για έργα που ήδη έχουν υπογραφεί ή υλοποιούνται.

Και αν συνυπολογιστούν τα έργα από συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαικά προγράμματα,τότε η Αιτωλ/νία ξεπερνά τα 200 εκατ.ευρώ ήδη.Η εποχή είναι μια εποχή προκλήσεων και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις πρέπει να είνα προσεκτικές και με σεβασμό σ΄αυτό.

- Advertisement -

Η Ναυπακτία διαθέτει δύο μεγάλους ποταμούς.Το Μόρνο και τον Εύηνο.Μέσα στην επόμενη περίοδο εγκαθίσταται εργολάβος εντός του Μόρνου,ενώ ήδη στον Εύηνο εκτελούνται εργασίες,ενώ προετοιμάζεται μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην περιφέρεια με την παλιά ΜΟΜΑ ώστε να συνδράμουν κι αυτοί.

Ο κ.Μαυρομάτης αναφέρθηκε στο ποσό που ήδη ανακοίνωσε χθες από το βήμα και ο Περιφερειάρχης για την αποκατάσταση του δρόμου στην Ποκίστα ως συνέπεια του περάσματος της ΜΗΔΕΙΑΣ από την περιοχή μας με ένα ποσό της τάξης των 800.000 ευρώ επί συνόλω 10.000.000 ως ενίσχυση του νομού από το υπουργείο.

Οι παρεμβάσεις στα οικοσυστήματα των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού τα περασμένα χρόνια έχουν φέρει την κατάστασή τους σε οριακό σημείο.Οι παραθεριστές αποφεύγουν τα σημεία αυτά,η αλιευτική παραγωγή μειώνεται.Με 22 εκατομμύρια ευρώ παρεμβαίνουμε σε αυτά τα οικοσυστήματα και με τη συνδρομή του ΥΠΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού.

Έχουν εξασφαλιστεί 200.000 ευρώ για την υλοποίηση επιστημονικής έρευνας που θα αποτυπώσει με ακρίβει το σύνολο του συστήματος των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσσιμαχίας αλλά και των γύρω περιοχών,ώστε να αποτυπωθεί με έγκυρο επιστημονικό τρόπο η η ακριβής εικόνα του υδραυλικού συστήματος,αποτελώντας ουσιαστικά έναν “μπούσουλα” για τις υπηρεσίες ώστε να παρεμβαίνουν προστατευτικά στις περιοχές αυτές.Με δεδομένο την αύξηση της θερμοκρασιακής τιμής,η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων,αποτελεί στοίχημα.Και για να το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα,η γνώση θα είναι η δύναμή μας.Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο παραλίμνιος δρόμος του Παναιτωλίου.

Σε μία χορτασμένη από λόγια Αιτωλ/νία τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε με σχέδιο και μέθοδο και φέρνουμε πολυπόθητα έργα.

- Advertisement -

Και μερικά απ αυτά είναι η νέα πύλη εισόδου στα βόρεια του νομού στη Γράμμενη Οξυά που αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της περιοχής.Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Αστακού σε συνεργασία με το δήμο Ξηρομέρου,η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αμφιλοχίας σε συνεργασία με τον εκεί δήμο,η δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών στη Βόνιτσα που θα βάζει στο χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού την περιοχή,η συνεργασία με το δήμο Ναυπακτίας για την διασύνδεση του Κρυονερίου με την Καβουρότρυπα ώστε να καταστεί εστία ανάπτυξης για την περιοχή,προχωρά η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού στο οδικό δίκτυο προυπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ,αλλά και η ασφαλής πρόσβαση σε σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

ΠΗΓΗ: https://www.nafpaktianews.gr/%ce%b8-%ce%bc%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%cf%84%cf%89%ce%bb-%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%ae%cf%84%ce%b1/

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Σχολιάστε