Συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση μολύνσεων κορονοϊού στην Ελλάδα, με το δεδομένο που ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς να είναι αυτό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Ιδιαίτερα αυξημένα παρουσιάζονται εδώ και δυο εβδομάδας τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον να έχει συμβάλει στη μεγάλη διασπορά. Το ρεκόρ των 50.000 καθημερινά «απειλείται» από τις νέες μολύνσεις, ενώ αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τους επιστήμονες όσο και την κυβέρνηση, είναι για ακόμα μια φορά οι αντοχές του συστήματος Υγείας.
Το ζητούμενο, πέρα από τα χιλιάδες καθημερινά κρούσματα, είναι το να αντέξει το ΕΣΥ ένα ακόμα κύμα πανδημίας. Μάλιστα, αυτή τη φορά φαίνεται πως το πρόβλημα – πέρα από τις ΜΕΘ που σταθερά απασχολούν – αφορά και απλές κλίνες. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία το προηγούμενο 24ωρο αυξήθηκαν κατά 41% και αν αυτό συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αντιλαμβάνεται κανείς πως σε λίγο τα νοσοκομεία δεν θα έχουν… χιλιοστό χώρου.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έχει ανακοινωθεί τόσο από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, όσο και από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και η επίταξη υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών, με τα πρώτα φύλλα πορείας να επιδίδονται πιθανότατα αύριο, Παρασκευή.
Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε θα δούμε… 0 κρούσματα
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ειδικοί θεωρούν ότι η κορύφωση του κύματος που έφερε η μετάλλαξη Όμικρον θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ενώ το peak δεν θα φέρει 100.000 κρούσματα όπως είχε προβλεφθεί, αλλά χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων.
Η μετάλλαξη Όμικρον υποχωρεί με ρυθμούς της τάξης του 7% είπε το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης κάνοντας λόγο για ένα καλό στοιχείο καθώς, όπως εξήγησε, με τον τρόπο αυτό θα έρθει πιο γρήγορα και η κορύφωση και η αποκλιμάκωση.
«Αυτό σημαίνει ότι η κορύφωση αχνοφαίνεται σε απτό χρονικό διάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί στο διάστημα ανάμεσα στις 20-23 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, η οροφή στον αριθμό των κρουσμάτων «θα είναι όχι στα 65.000 αλλά στις 53.000 κρούσματα μέσο όρο. Θα δούμε μέρες με περισσότερα αλλά δεν θα είναι 80.000 που είχε ειπωθεί νωρίτερα. Αυτό δείχνει ότι τα μέτρα έχουν αρχίσει να δίνουν απόδοση ενώ δείχνει, επίσης, ότι υπάρχει συνειδητοποίηση του κόσμου ότι τα πράγματα είναι σοβαρά».
Μιλώντας για την πορεία των κρουσμάτων στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «θα πέσουμε στα 7.000 γύρω στα μέσα με αρχές Φεβρουαρίου, θα διαρκέσει δηλαδή ένας μήνας μέχρι να φτάσουμε εκεί. Στις 20 Φεβρουαρίου μπορούμε να μειώσουμε ακόμα περισσότερο (σ.σ. τα κρούσματα) με ορισμένες παραδοχές με βασικότερη ότι τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου».
Ερωτηθείς, τέλος, για το πότε θα δούμε το τέλος της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «αν θέλουμε να δούμε μηδέν θα πρέπει να περιμένουμε περίπου στις 20 Απριλίου αλλά τον Μάρτιο θα είμαστε κάτω από 1.000 κρούσματα».