Καρπός ΜεσολόγγιΚαρπός Μεσολόγγι

Ανοίγει η Βουλή για τις παρακολουθήσεις – Συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων

Messolonghi Voice
7 λεπτά ανάγνωσης

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταφέρεται σήμερα, Δευτέρα 22 Αυγούστου, η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, με τα κόμματα να λαμβάνουν θέσεις «μάχης».  

Σήμερα, Δευτέρα, συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων όπου θα καθοριστεί το πότε θα γίνει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση, καθώς και πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών αναμένεται από την ερχόμενη Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ακόμη και πριν από την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ώστε να κληθούν για εξηγήσεις ο τέως διοικητής της ΕΥΠ και οι συναρμόδιοι υπουργοί.

- Advertisement -

Από την πλευρά της, η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών να αφορά τον διορισμό του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να εγκρίνει και η Βουλή τον διορισμό.

Το επόμενο κεφάλαιο που θα απασχολήσει τη Βουλή θα είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των παρακολουθήσεων, όπως είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ και είχε εξαρχής συμφωνήσει η κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο θα τεθεί το «καυτό» ζήτημα της επέκτασης της έρευνας σε βάθος χρόνου -δηλαδή να μην αφορά μόνο την υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά να φθάσει έως το 2012.

O σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος σχολιάζοντας την επιδίωξη αυτή της κυβέρνησης επισήμανε την Κυριακή «όπως εμείς είμαστε συγκεκριμένοι, θέλουμε κάθε κοινοβουλευτική ομάδα με δικό της αίτημα να κάνει το ίδιο. Αν έχουν αντίστοιχα χειροπιαστά αποδεικτικά μέσα, ας τα καταθέσουν, η Βουλή είναι ανοικτή από αύριο».

«Αν για παράδειγμα έρθει η ΚΟ της ΝΔ και μας πει ότι όσο ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη περίοδο υπήρχαν αντίστοιχες πρακτικές ή ότι πρέπει να πάμε ακόμη πιο πίσω στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς και η ΕΥΠ ήταν υπό την πολιτική εποπτεία του κ. Δένδια και του κ. Κικίλια, και υπάρχουν γι’ αυτό χειροπιαστές αποδείξεις, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, πάντοτε υπέρ της Δημοκρατίας και της διαφάνειας», πρόσθεσε.

- Advertisement -

Ο ίδιος υπογράμμισε: «Επιμένουμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας γιατί είναι το μοναδικό όργανο που εποπτεύει την ΕΥΠ κοινοβουλευτικά, την ελέγχει και εγγυάται τη δημοκρατική της λειτουργία. Εμείς θέλουμε μέσα στην Επιτροπή να έρθει η πρώην και η νυν διοίκηση της ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί και να πει αυτήν τη φορά και η κυβέρνηση και η ΕΥΠ όλη την αλήθεια στους βουλευτές μας και κατ’ επέκταση σε όλους τους πολίτες».

Επανέλαβε παράλληλα τα δύο ερωτήματα που εγείρονται επί του θέματος και πρέπει να απαντηθούν θεσμικά: «Πρώτον, τι ακριβώς συμβαίνει με την ομολογημένη παρακολούθηση της ΕΥΠ και ποιος και γιατί θεώρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη “κατάσκοπο” εις βάρος της χώρας. Και, δεύτερον, τι ακριβώς έχει συμβεί με το Predator; Προκύπτει ότι κάποιος αποπειράθηκε -άραγε ποιος;- να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, κατά διαβολική σύμπτωση την ίδια ακριβώς περίοδο που έχει ξεκινήσει και έχει παραταθεί η παρακολούθηση από την ΕΥΠ».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του αλλά και στους νομικούς του συμβούλους Μιχάλη Καλατζόπουλο, Χρήστο Κακλαμάνη και Δημήτρη Μάντζο, που γνωρίζουν τη νομική τεκμηρίωση, να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία που απαιτεί η έρευνα σε συνδυασμό με το Predator, ώστε να κατατεθεί το αίτημα για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει όχι μόνο την «επισύνδεση» του τηλεφώνου του, αλλά και τη χρήση του παράνομου λογισμικού.

- Advertisement -

Δεν αποκλείεται το αίτημα να κατατεθεί τη Δευτέρα το πρωί, κερδίζοντας έτσι το ΠΑΣΟΚ πολιτικό «μομέντουμ», αλλά και αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Έτσι αναμένεται το «πράσινο φως» από τον κ. Ανδρουλάκη για να ξεκινήσει η θεσμική μάχη που θα έχει πολιτικό αντίκτυπο και θα επεκταθεί μέχρι και τις εκλογές.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη σύσκεψη του Εκτελεστικού Γραφείου με τη συμμετοχή του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στις 10:00, υπό τον Αλέξη Τσίπρα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη στάση του κόμματος τόσο ως προς την Εξεταστική Επιτροπή, όσο και για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα πρόσωπα που πρέπει να κληθούν πρώτα και άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών είναι οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Παναγιώτης Κοντολέων και η εισαγγελέας της ΕΥΠ. Σε ό,τι αφορά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για σκληρή σύγκρουση με τον πρωθυπουργό -επιδιώκοντας να «κερδίσει πόντους», δεδομένου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα βρίσκεται την αίθουσα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει μεταξύ άλλων το ερώτημα της μίσθωσης του Predator από την ΕΥΠ, καθώς και το κατά πόσο παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, αξιωματούχοι -πλην των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη. Όπως είναι εύλογο, για τον ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης ευθύνη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ ανήκει στον πρωθυπουργό, κάτι που αναμένεται να τονιστεί δεόντως στη συνεδρίαση της Βουλής.

Η κυβερνητική στάση

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις θεσμικές παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση, με την περαιτέρω θωράκιση και τον αυστηρότερο έλεγχο της ΕΥΠ -πρωτοβουλίες στις οποίες αναφέρθηκε και κατά τη δήλωσή του στον απόηχο της αποκάλυψης της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει προβληματικές πτυχές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ στο παρελθόν, ενώ αναμένεται να βάλει στο «κάδρο» και τις καταγγελίες του ΚΚΕ, καθώς και των Γιάνη Βαρουφάκη και Παναγιώτη Λαφαζάνη για παρακολουθήσεις εις βάρος τους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή θα είναι μόνο μια «θερμή» αρχή, καθώς η πραγματική «μάχη» θα δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών, καθώς και στην Εξεταστική Επιτροπή.

Πηγή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Σχολιάστε