Άτομο από το στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν διαφώνησε ευθέως μαζί του για τις αποτυχίες, που υφίσταται ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, γράφει ανήμερα των γενεθλίων του Ρώσου ηγέτη, η εφημερίδα «The Washington Post».
Όπως αναφέρει το newsit.gr, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας σε μια από τις καθιερωμένες ενημερώσεις τους, ενημέρωσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζό Μπάιντεν για τις λεπτομέρειες των διαφωνιών και για το όνομα του ατόμου που διαφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω άτομο μετέφερε στον Ρώσο πρόεδρο τις επιφυλάξεις που υπάρχουν σε σχέση με την οργάνωση της επιχείρησης, την αναποτελεσματική διοίκηση και τα λάθη που έκαναν οι στρατιωτικοί διοικητές. Ιδιαίτερα, όπως πιστεύουν οι πηγές στην αμερικανική κατασκοπεία, οι άνθρωποι από το περιβάλλον του Πούτιν δεν είναι ικανοποιημένοι με τις απώλειες που έχει η Ρωσία και τα μεγάλα λάθη στη λειτουργία του υπουργείου Άμυνας που αποκάλυψε ο πόλεμος.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, περιστατικά με άτομα από τον «άμεσο περίγυρο» του Πούτιν που να διαφώνησαν ευθέως μαζί του νωρίτερα δεν είχαν γίνει γνωστά.
Οι νέες πληροφορίες των υπηρεσιών κατασκοπείας σε συνδυασμό με πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων επισήμων, υποδηλώνουν την ύπαρξη διαφωνιών στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας, γράφει η εφημερίδα, έχοντας προφανώς υπ’ όψιν την κριτική που άσκησαν δημόσια στο υπουργείο Άμυνας άτομα που θεωρούνται ότι πρόσκεινται στον Πούτιν όπως ο (τσετσένος ηγέτης) Ραμζάν Καντίροφ και ο (ιδρυτής της παραστρατιωτικής οργνάσης Vagner) Γιεβγκένι Πριγκόζιν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας για το άτομο από το στενό περιβάλλον του Πούτιν, στο οποίο «ευθέως προκάλεσε τον Πούτιν» «απολύτως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε την ύπαρξη «διαφωνιών εργασίας» στην ρωσική ηγεσία , λέγοντας ότι τέτοιες διαφωνίες δεν είναι ένδειξη διάσπασης.
Τι τελευταίες εβδομάδες οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο επιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις , στην περιοχή του Χαρκόβου (εν συνεχεία η επίθεση συνεχίσθηκε στις περιοχές Σεβεροντονέτσκ και Λουχάνσκ) όπως επίσης και στην Χερσώνα. Σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη επίθεση ο Πούτιν ανακοίνωσε στην Ρωσία τη λεγόμενη «μερική επιστράτευση», ενώ η ρωσικές αρχές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκλήρωσαν τυπικά τις διαδικασίες προσάρτησης των υπό κατοχή ουκρανικών εδαφών.