Μια σημαντική άσκηση ετοιμότητας στα πλαίσια της Ευρωπαικής εβδομάδας ασφάλειας(19-23 Μαΐου) πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η εταιρεία Γέφυρα Α.Ε. πάνω στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, με αντικείμενο την προσομοίωση κατάσβεσης πυρκαγιάς σε ηλεκτρικό όχημα.
Η άσκηση διεξήχθη στο πλαίσιο της διαρκούς εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού της εταιρείας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική υπηρεσία Ναυπάκτου,την τροχαία αυτοκινητοδρόμων και άλλους εμπλεκόμενους φορείς και έρχεται ως συνέχεια της Εταιρείας της δράσης που ανέπτυξε σε συνεργασία με την τροχαία Ναυπάκτου με τη διανομή κρανών σε δικυκλιστές στην πόλη της Ναυπάκτου
Το σενάριο προέβλεπε εκδήλωση πυρκαγιάς σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο εντός του οδοστρώματος της γέφυρας. Η πρόκληση τέτοιου περιστατικού είναι ιδιαίτερη λόγω της φύσης των μπαταριών ιόντων λιθίου, που απαιτούν εξειδικευμένη προσέγγιση κατά την κατάσβεση,αλλά και των συνθηκών που επικρατούν σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό οδόστρωμα,όπως αυτό της Γέφυρας.
Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκε η Πύροκουβέρτα (Fire Blanket for EVs), ένα ειδικό μέσο καταστολής που καλύπτει πλήρως το όχημα και περιορίζει τη θερμότητα και την εξάπλωση των φλογών, χωρίς την άμεση χρήση νερού ή αφρού. Η κουβέρτα αυτή θεωρείται μια από τις πιο σύγχρονες και ασφαλείς μεθόδους για την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε ηλεκτρικά οχήματα.
Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με τα στελέχη της Εταιρείας και της Πυροσβεστικής να συνεργάζονται άψογα και να επιδεικνύουν υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και συντονισμού. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, της διαχείρισης της γέφυρας καθώς και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.
“Προσπαθούμε μέσα από τέτοιες δράσεις να καλλιεργούμε και να εμπεδώνουμε μια κουλτούρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και το προσωπικό” επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Πάνος Λούκας.“Με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους Ελληνικούς δρόμους,αντιμετωπίζουμε σενάρια φωτιάς σε αυτά τα οχήματα με τη χρήση κατάλληλων μέσων πυρόσβεσης όπως της Πυροκουβέρτας,εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα όταν και όποτε αυτά χρειαστούν”
Τέτοιες δράσεις είναι απαραίτητες για την διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα σε σημεία υψηλής κρισιμότητας όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, που αποτελεί βασική πύλη σύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας με την Πελοπόννησο.






