Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αγρινίου, κατά την έναρξη της δίκης για τη δολοφονία του 31χρονου Μπάμπη Κούτσικου. Πρώτη μάρτυρας ήταν η μητέρα του θύματος, η οποία λύγισε ενώπιον της Έδρας, περιγράφοντας τον γιο της ως έναν ήρεμο και ευαίσθητο άνθρωπο, ο οποίος, όπως είπε, έπεσε θύμα εκμετάλλευσης από άτομα του στενού του κύκλου.
Η ίδια κατέθεσε ότι, λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει ξανά για την Ιταλία –όπου εργαζόταν τα τελευταία χρόνια– ο Μπάμπης τής είχε αποκαλύψει ότι είχε δανείσει το ποσό των 17.000 ευρώ σε έναν κρεοπώλη με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις και πήγαιναν μαζί για κυνήγι. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα προορίζονταν για έναν γνωστό του κατηγορούμενου επιχειρηματία, και υπήρχε η προσδοκία πως θα τα έπαιρναν πίσω από κοινού.
Η μητέρα του τόνισε ότι ο γιος της δεν συνήθιζε να μοιράζεται εύκολα προσωπικά θέματα, ωστόσο διατηρούσε στενή σχέση τόσο μαζί της όσο και με τη μία από τις δύο αδελφές του, τη Χριστίνα. Τη νύχτα που χάθηκε, δεν είχε αναφέρει κάτι για προγραμματισμένο ραντεβού. Όταν άρχισε να τον αναζητά, πληροφορήθηκε από φίλους του πως είχε βρεθεί με τον συγκεκριμένο κρεοπώλη.
Όταν η μητέρα του προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κατηγορούμενο για να μάθει αν γνωρίζει πού βρίσκεται ο γιος της, εκείνος της είπε ότι τον είχε αφήσει στον κόμβο του ΤΕΙ για να συναντήσει κάποιον άλλον για κυνήγι. Στη συνέχεια, αρνήθηκε να δώσει επιπλέον πληροφορίες και σταμάτησε να απαντά στις κλήσεις της. Στο δικαστήριο, όταν τον αντιμετώπισε και τον κατηγόρησε ανοιχτά, εκείνος περιορίστηκε να πει: «λες ψέματα», προκαλώντας αναστάτωση στην αίθουσα.
Ακολούθησε η κατάθεση της αδελφής του Μπάμπη, Χριστίνας Κούτσικου, η οποία επιβεβαίωσε πως ο αδελφός της τής μιλούσε για αρκετά ζητήματα, όμως είχε αποκρύψει το ποσό του δανείου, γνωρίζοντας ότι δεν θα συμφωνούσε με μια τέτοια απόφαση. Περιέγραψε έναν άνθρωπο εργατικό, που είχε χτίσει μια σταθερή ζωή στην Ιταλία και ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση.
Μαρτυρία φίλου του από την Ιταλία ανέφερε ότι ο Μπάμπης είχε εκμυστηρευτεί πως περίμενε να του επιστραφούν 7.000 ευρώ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, χωρίς όμως να κατονομάσει ποιος τού τα χρωστούσε.
Από την πλευρά της υπεράσπισης επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί το οικονομικό κίνητρο, με τον ισχυρισμό ότι το θύμα δεν είχε τη δυνατότητα να διαθέσει τόσο μεγάλο ποσό. Προσκομίστηκε μάλιστα χειρόγραφο σημειωματάριο, στο οποίο αναφερόταν δάνειο μόλις 3.000 ευρώ. Η Χριστίνα, ωστόσο, διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο τετράδιο ήταν παλιό και ότι ο αδελφός της πιθανόν είχε στραφεί σε ηλεκτρονικές σημειώσεις στο κινητό του – συσκευή που δεν έχει εντοπιστεί έως σήμερα, όπως και η καραμπίνα που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στο έγκλημα.
Η μητέρα του Μπάμπη κατέρρευσε στο τέλος της κατάθεσής της, μην αντέχοντας τη συναισθηματική πίεση. Το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί την Παρασκευή με καταθέσεις από αστυνομικούς και άλλους μάρτυρες. Η οικογένεια συνεχίζει να ζητά απαντήσεις για όλα τα αναπάντητα ερωτήματα: την τύχη του κινητού, του όπλου, των χρημάτων – και πάνω απ’ όλα, το τι πραγματικά οδήγησε στη δολοφονία του Μπάμπη Κούτσικου.