Καρπός ΜεσολόγγιΚαρπός Μεσολόγγι

Ο Σαλμάς δείχνει το Μαξίμου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – «Ξεκλειδώνει» το… μαύρο κουτί της Ν.Δ

Messolonghi Voice
67 λεπτά ανάγνωσης

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο Law and Order, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής και πρώην υπουργός της Ν.Δ., Μάριος Σαλμάς, ανοίγει το «μαύρο κουτί» του κυβερνώντος κόμματος και εκτοξεύει βαρύτατες κατηγορίες για σκάνδαλα, διαπλοκή και εσωκομματικές μεθοδεύσεις.

Καταγγέλλει απευθείας το Μαξίμου για συγκάλυψη στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε γνώση και κάλυπτε τα όσα συνέβαιναν. Μιλά για ένα επιτελικό κράτος που δεν λογοδοτεί, για κουμπαριές, καρτέλ, σιγή από βουλευτές υπό τον φόβο διαγραφών και για διαγωνισμούς «κομμένους και ραμμένους».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μάριου Σαλμά στο Lawandorder.gr:

L&O: Σε μία περίοδο έντονων κοινωνικών και πολιτικών προκλήσεων, ο ουσιαστικός δημόσιος διάλογος αποτελεί προτεραιότητα. Με αυτή τη φιλοσοφία, εγκαινιάζουμε σήμερα έναν νέο κύκλο τηλεοπτικών συνεντεύξεων, με προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα.

L&O:  Η περίοδος που διανύουμε δεν σηκώνει μεγάλους προλόγους, γι’ αυτό θα μπω κατευθείαν στο θέμα των ημερών, στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δηλώσατε πριν λίγες ημέρες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε καθώς «όλα περνούν από το Μαξίμου»…

- Advertisement -

Θεωρείτε πως υπήρξε πολιτική ανοχή ή οργανωμένη πολιτική γραμμή πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις;

Σαλμάς: Είναι δεδομένο ότι όταν ένας πρωθυπουργός αλλάζει πέντε υπουργούς Γεωργίας σε πέντε χρόνια και με τη σειρά τους οι υπουργοί με εντολή του Μαξίμου, γιατί έτσι λειτουργεί το επιτελικό κράτος, αλλάζουν έξι διοικητές στον ΟΠΕΚΕΠΕ σημαίνει πρόβλημα. Αν μεν ο πρωθυπουργός όριζε καλούς υπουργούς και καλούς διοικητές, τότε πρέπει να εξηγήσει – που δεν το έχει κάνει ακόμη παρότι το έχω ζητήσει – γιατί τους άλλαζε! Αν όριζε κακούς υπουργούς Γεωργίας και κακούς διοικητές, τότε δικαιολογεί ότι τους άλλαξε. Αλλά αυτό σημαίνει τρομακτικά κακό management. Άλλαξε έξι στα πέντε χρόνια.

Όταν κάνεις τόσο συχνές αλλαγές και δεν αφήνεις τους διοικητές να μάθουν το αντικείμενο, έχω την αίσθηση ότι το κάνεις όταν δεν θέλουν να το μάθουν. Επομένως όταν το μαθαίνουν, και είχαμε παραδείγματα όπως του κου Βάρρα και άλλων προέδρων και αντιπροέδρων που είπαν «υπάρχει κακοδιαχείριση και πρέπει να την ψάξουμε», εκεί λοιπόν ο πρωθυπουργός δεν στάθηκε πάνω αλλά άλλαξε τους διοικητές. Και όχι μόνο τους άλλαξε, όταν άρχισαν να μιλούν κιόλας, τον κο Βάρρα τον πήρε στο γραφείο του μετακλητό. Δηλαδή, ο κος Βάρρας που ως πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2019, όταν τον έδιωξε ο κ. Βορίδης, είπε «εγώ ερευνούσα κακοδιαχείριση» και τον πήρε αμέσως ο πρωθυπουργός, δεν τον ρώτησε ένα απόγευμα στον καφέ «τι ήταν αυτή η κακοδιαχείριση που βρήκες» για να τη διορθώσουμε.

Προφανώς και τον ρώτησε, απλά δεν ήθελε να τη διορθώσει. Ή δεν μπορούσε. Ή δεν μπορούσε. Εγώ δεν θα το απαντήσω το ερώτημα. Στη μία περίπτωση είναι εν γνώση τέλεση όλων των αδικημάτων, στη δεύτερη περίπτωση είναι ανικανότητα. Αν υπάρχει και κάτι τρίτο να μου το πείτε εσείς…

L&O: Πριν τη διαγραφή σας είχατε μιλήσει για τις αγροτικές επιδοτήσεις, είχατε προειδοποιήσει για το καράβι που στρίβει και πώς πρέπει να στρίψει. Όταν ήσασταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αυτές τις αλλαγές στο Υπουργείο πώς τις βλέπατε, σας προβληματίζαν από τότε;

- Advertisement -

Σαλμάς: Ξέρετε, στις αρχές για να είμαι απόλυτα εικρινής ήταν η περίοδος του κορονοϊού το 2020. Επί δύο χρόνια μέχρι το 2022 η ατζέντα ήταν διαφορετική, άλλαξε η παγκόσμια οικονομία! Αυτό που μας απασχολούσε ήταν πώς θα ελέγξουμε αυτή την πανδημία να μην πεθαίνει ο κόσμος. Δικαιολογούνταν όλα. Δηλαδή τι δικαιολογούταν, οι απευθείας αναθέσεις για μεγάλα ποσά, εκατομμυρίων, με τρεις προσφορές λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Τελείωσε η υπόθεση αυτή του κορονοϊού το 2022 και μετά από έναν χρόνο πήγαμε σε εκλογές. Εκεί λοιπόν έτυχαν τα Τέμπη, οπότε πάλι επί τρεις-τέσσερις μήνες επισκιάστηκε η καθημερινότητα.

Μετά τις εκλογές του 2023 μπήκαμε σε μια νέα περίοδο. Εκεί άρχισαν να φαίνονται όλες οι αδυναμίες της διακυβέρνησης, δηλαδή, η νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο που διευκόλυνε επί κορονοϊού τις απευθείας αναθέσεις έγινε κανόνας του κράτους.

- Advertisement -

Το κράτος πλήρωνε τις προμήθειες που ήθελε να αγοράσει και τα αγαθά σε πολλαπλάσια τιμή με απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς και εισέπρατε όταν έδιδε υπηρεσίες που ενδιαφερόταν οι προμηθευτές πολύ περισσότερα χρήματα.

Συνεπώς εκτιμώ ότι μετά το 2023 ήταν η περίοδος -μέχρι σήμερα- που φάνηκε όλη η αδυναμία διακυβέρνησης του σημερινού Πρωθυπουργού.

L&O: Φεύγω από το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και πάω σε ένα άλλο θέμα που θίξατε πρόσφατα, στο τουρκολιβυκό μνημόνιο! Θεωρείτε ότι θα το βρούμε μπροστά μας; Χάθηκε σημαντικός χρόνος στην περίοδο 23-25 κατά την οποία η κυβέρνηση δεν έκανε καμία συνάντηση με τη Λιβύη;

Σαλμάς: Χαίρομαι για την ερώτηση… Πριν από δέκα μέρες έκανα μια επίκαιρη ερώτηση όπου ήρθε και την απάντησε ο κύριος Γεραπετρίτης, ο υπουργός των Eξωτερικών στη Βουλή.

Ένα πράγμα τον ρώτησα! «Πείτε μου τι κάνατε από το 2023 ως υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός όταν αναλάβαμε τον Ιούλιο του 2023 την κυβέρνηση ξανά; Πόσες φορές» του είπα «συναντήθηκες με την ηγεσία της Δυτικής και της Ανατολικής Λιβύης»;

Μου απάντησε «καμία»! 

Του είπα «πόσες ο πρωθυπουργός», μου απάντησε «καμία»…

Συνεπώς, εδώ δεν έχουμε να κρίνουμε τα θετικά και αρνητικά μιας πολιτικής. Εδώ έχουμε ανυπαρξία διπλωματίας. Συνεπώς, είναι πρωτόγνωρο αυτό, λυπάμαι πραγματικά, γιατί έτσι όπως έχουμε φτάσει σήμερα, το τουρκολιβικό μνημόνιο βεβαίως είναι εθνική γραμμή να θεωρούμε ότι δεν έχει ισχύ και δεν θα της σπάσω εγώ την εθνική γραμμή, ούτε στη δική σας συνέντευξη, ούτε δημόσια ποτέ, στην πράξη όμως παράγει αποτελέσματα διότι ήδη έχουν παραγγείλει σεισμικές μελέτες και είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι στη μέση γραμμή. Θα μπορούσε να μην είναι και να έχουμε περιπέτειες.

Σημασία έχει ότι μια χώρα όπως είναι η Λιβύη που ο ηγέτης της Δυτικής Λιβύης με τον ηγέτη της Ανατολικής Λιβύης δεν μιλάνε, είναι στα μαχαίρια, είναι εχθρικά διακείμενοι ο ένας τον άλλον και όταν η Τουρκία τα έχει βρει με την ηγεσία της Δυτικής Λιβύης και εμείς είχαμε καλές σχέσεις με τον Χαφτάρ  που είχε κάθε λόγο και αυτός να έχει καλές σχέσεις με χώρα ανταγωνιστή της Τουρκίας, που υποστήριζε τα συμφέροντα της Δυτικής Λιβύης, κατορθώσαμε δύο χρόνια να μην έχουμε συναντηθεί ποτέ και να αφήσουμε και τον Χαφτάρ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα να επίκειται έγκριση και από τη Βουλή της Δυτικής Λιβύης του τουρκολιβικού Μνημονίου.

Δηλαδή ρίξαμε και τον Χαφτάρ στα χέρια της Τουρκίας. Αυτό δεν είναι πολιτική, δεν είναι διπλωματία και εν πάση περιπτώσει να πω και κάτι που είναι πιο τρομακτικό, που έχει να κάνει με την προχθεσινή επίσκεψη του κυρίου Πλεύρη σε μια αποστολή…

Όταν ο κύριος Χαφτάρ τους έδιωξε και όταν στην ερώτηση ο κύριος Γεραπετρίτης μου απάντησε ότι «θα πάω την επόμενη Κυριακή», δηλαδή το θυμήθηκε και θα πήγαινε την Κυριακή που μας πέρασε… Που πήγε και είδαμε βίντεο που εγώ νόμιζα ότι είναι από αυτά της τεχνητής νοημοσύνης, ότι δεν είναι πραγματικό, και είχα μια επιφύλαξη που του έλεγε «αγκαλιά», τον αγκάλιαζε, ενώ ο κύριος Χαφτάρ ήταν αγέρωχος και του έλεγε «σε παρακαλώ, ένα στην Ελλάδα».

Με συγχωρείτε, δεν είμαι περήφανος για αυτή την πολιτική ηγεσία, ούτε του Υπουργείου Εξωτερικών, ούτε της χώρας.

L&O: Όταν ακούσατε ότι έδιωξε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους από τη Βεγγάζη πώς νιώσατε;

Σαλμάς: Αναμενόμενο! Όταν έχεις μια στρατηγική εξωτερικής πολιτικής η οποία είναι λανθασμένη σε όλα τα επίπεδα. Και η αλήθεια είναι ότι όσοι έκαναν κριτική ότι η πολιτική κατευνασμού στα εξωτερικά δεν οδηγεί πουθενά -ειδικά με την Τουρκία- πράγματι δεν οδήγησε πουθενά, μόνο ήττες είχαμε.

Εγώ σας θυμίζω την Αγία Σοφιά, σας θυμίζω την Παναγία Σουμελά που δεν άφηνε να γίνει λειτουργία, σας θυμίζω όποτε ήθελε έβγαινε το Όρουτς Ρέις και έκανε σεισμικές έρευνες στη μέση κατάμεσα του Αιγαίου, σας θυμίζω το καλώδιο στην Κάσο που ακυρώθηκε, δηλαδή δεν μπορείς να κάνεις ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο, δηλαδή απώλεσε το δικαίωμα η χώρα μας να μπορέσει να ποντήσει ένα καλώδιο στο Αιγαίο.

Άρα είναι de facto υποχωρήσεις τρομακτικές και ενώ στην πρώτη θητεία του Πρωθυπουργού αυτά όλα ήταν καλυμμένα και για να λέμε από την αλήθεια θεωρούσαμε ότι ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, γιατί η καλή σχέση που είχε με τους Δημοκρατικούς και η κακή σχέση που είχε ο κύριος Ερντογάν δημιουργούσε ένα πλεονέκτημα.

Δηλαδή είχαμε εμείς παραγγείλει τα F35, είχαμε αναβαθμίσει εξοπλιστικά τη χώρα και εν πάση περιπτώσει γεωστρατηγικά με τις ΗΠΑ ήμασταν με θετικό πρόσημο.

Τώρα όμως όταν έκανε ένα τρομακτικό λάθος ο Πρωθυπουργός που τα βάλε με τον Τραμπ… Θα μου επιτρέψετε δεν το συνηθίζω αλλά επειδή ήρθατε στο γραφείο μου θα σας πω κάτι που είναι εντυπωσιακό!

Δείτε μόνο αυτό (ηχητικό απόσπασπα απο Βουλή). Όταν ο Πρωθυπουργός μιλάει αρνητικά για τον… τραμπισμό υπάρχει μία στο εκατομμύριο ο Τραμπ όσο είναι πρόεδρος των ΗΠΑ να του ρίξει μία ματιά;

Είναι καταδικασμένος να είναι από πίσω στην πλάτη του, να μιλάει μόνος του, μήπως και προκαλέσει μία ματιά από τον πρόεδρο. Σήμερα λοιπόν η παραμονή του Πρωθυπουργού πρέπει να σας πω ότι κάνει κακό γιατί δεν μπορεί να έχει καλή σχέση με τον ηγέτη της μεγαλύτερης υπερδύναμης του πλανήτη.

Εξάλλου δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ… Με την Αλβανία, είναι μια γειτονική χώρα, εκατομμύρια άνθρωποι από την Αλβανία έχουν έρθει στην Ελλάδα έχουν εργαστεί, έχουν σπουδάσει τα παιδιά τους στα σχολεία τα ελληνικά, έχουν αποκτήσει φιλικές σχέσεις και οικονομικές με τη χώρα. Πολλοί έχουν πάρει και υπηκότητα. Και δεν έχει πιει έναν καφέ με τον πρόεδρο Ράμα… Δεν έχει πιει έναν καφέ. Αυτό δεν λέγεται διπλωματία.

Το ίδιο με τα Σκόπια. Στην Ουκρανία, ποτέ δεν κατάλαβα και δεν το λέω εκ των υστέρων, όταν ήταν κομματική πειθαρχία να είμαστε όλοι παρόντες στη Βουλή στη διαδικτυακή ομιλία του πρόεδρου της Ουκρανίας του κ. Ζελένσκι. Εγώ δεν είχα πάει. Και δεν είχα πάει συνειδητά γιατί δεν ήθελα να ακούσω έναν άνθρωπο που με τις πράξεις του κατέστρεψε τη χώρα του. 

Επομένως, αυτή η υπερβολική φιλοουκρανική θέση που συγκρουστήκαμε και σπάσαμε όλες τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία παρεπιπτόντως Ρωσία υποχώρησε από τη Συρία και βρίσκεται στη Λιβύη για να κάνετε και τους συνειρμούς, που πλέον έχει εχθρικά αισθήματα απέναντί μας γιατί εκτεθήκαμε πάρα πολύ. Το να στέλνουμε εμείς όπλα περισσότερο από άλλες χώρες στην Ουκρανία, ποτέ δεν το κατάλαβα.

Και αποδεικνύεται με την εξέλιξη των πραγμάτων και την πολιτική που ασκεί ο πρόεδρος Τράμπ με τον πρόεδρο Πούτιν, ότι ήταν λανθασμένη κι αυτή.

L&O: Μου έχετε ανοίξει πολλά θέματα και θα σας πάω στον Πρωθυπουργό πρώτα. Θεωρείτε ότι τη λέξη τραμπισμός την είπε γιατί πίστευε ότι δεν θα βγει ο Τράμπ; Γιατί θεωρείτε ότι προχώρησε αυτό το ατόπημα;

Σαλμάς: Γιατί κάμια φορά οι άνθρωποι που θέλουν να είναι ηγέτες αποκαλύπτονται όταν δεν είναι ηγέτες, μη προβλέποντας και μη επιφυλάσσομενοι για το τι μέλλει γεννέσθαι. Δεν επιτρέπεται όταν είσαι πρωθυπουργός να παρεμβαίνεις στα εσωτερικά άλλης χώρας και να μιλάς αρνητικά για ένα φαινόμενο που δημιούργησε ένας πρώην πρόεδρος της Αμερικής, ο οποίος δυστυχώς για τον σημερινό μας πρωθυπουργό είναι ξανά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι απλό. Επομένως ήταν από τα σοβαρά λάθη του σημερινού πρωθυπουργού.

L&O: Γυρνάω λίγο στην Τουρκία… Μιλήσατε για πολιτική κατευνασμού. Αυτή από ό,τι βλέπουμε δεν πιάνει όταν έχουμε απέναντι μας τους Τούρκους. Ποια θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη τακτική να τους αντιμετωπίσουμε, στον διπλωματικό πλαίσιο;

Σαλμάς: Είναι ωραία ερώτηση γιατί η θεωρία είναι εύκολη αλλά η πράξη είναι δύσκολη. Γι’ αυτό και απέφυγα επί μακρόν να κάνω κριτική στα εξωτερικά θέματα. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα οποία ήταν οικονομικά αδύναμη μετά την κρίση. Η Τουρκία αντίθετα πέρασε την κρίση της το 2000 κοντά με το ΔΝΤ που βγήκε. Είχε το πλεονέκτημα ότι είχε έναν ηγέτη για πολλά χρόνια, ο οποίος είναι πολύ καλός στη διπλωματία. Επιδίωξε στρατηγική και πολεμικής βιομηχανίας αναβάθμιση της χώρας του. Κατέστη πολύ δυνατή παραγωγός αμυντικών εξοπλιστικών συστημάτων και με το δικό του τρόπο μπορούσε και έκανε μια διεθνή πολιτική ακροβασία.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα όμως, όσο προσπαθούσαμε να χτίσουμε το brand name μετά την οικονομική κρίση που θυμάστε το δημοσίευμα της Bild με το δάχτυλο με την «Αφροδίτη της Μήλου» που έλεγε ότι οι Έλληνες κλέβουν τις επιδοτήσεις και τα λεφτά που δανειστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια και φτάσαμε στη χρεοκοπία και θέλουμε να μας διασώσουν οι άλλοι. 

Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια το πολιτικό σύστημα μετά το 2010 για να ξαναχτίσουμε το brand και να ξαναβγάλουμε την Ελλάδα από τα όρια της χρεοκοπίας, να καταστεί οικονομικά ισχυρή και αυτοδύναμη χώρα, παρά το μεγάλο χρέος και σιγά σιγά να κάνουμε και αμυντική αναβάθμιση και δεύτερον να ακολουθήσεις μια διπλωματική πολιτική η οποία να φέρνει αποτελέσματα.

Η διπλωματία κρίνεται από το αποτέλεσμα. Αυτό που κάνει η σημερινή κυβέρνηση εκτός από το να μην κάνουμε αναχαιτίσεις έφερε κάποιο αποτέλεσμα; Όχι.

Το ερώτημα είναι λοιπόν γιατί θα έπρεπε η Τουρκία να μην κάνει παραβιάσεις του εναερίου χώρου; Γιατί προφανώς κάτι αντάλλαξε η διπλωματία η ελληνική χωρίς να το ξέρουμε. Αλλιώς δεν είχε κανένα λόγο να μην κάνει τις παραβιάσεις.

Προφανώς πήρε κάποιο αντάλλαγμα. Γι’ αυτό και ποτέ δεν μάθαμε τι συζητάει η διπλωματία στηn πολιτική του κατευνασμού. Ποτέ δεν μας είπε ο κύριος Γεραπετρίτης, τι συζητάει η Ελλάδα με την Τουρκία σε αυτές τις συνομιλίες που κάνουν.

Και μέχρι σήμερα, μετά από έξι χρόνια της σημερινής κυβέρνησης, ποτέ κανείς δεν κατάλαβε τι συζητούσαν. Και προφανώς τίποτα. Διότι όλες οι πράξεις, η Τουρκία κάνει την πολιτική της «Μεγάλης Πατρίδας».

Στη Συρία έκανε αυτό που έκανε. Στη Λιβύη έκανε αυτό που έκανε. Επομένως οι Ευρωπαίοι τη σέβονται -δυστυχώς- πιο πολύ και απ’ τη χώρα μας.

L&O: Φωνάζει και παίρνει πράγματα.

Σαλμάς: Δεν εισακούγεται ο Πρωθυπουργός. Ξέρετε γιατί; Γιατί όταν έχεις μία τις υποκλοπές, μία τα Τέμπη, μία τώρα των ΟΠΕΚΕΠΕ, και άλλες τόσες υποθέσεις που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας και ερευνά…

Έχετε την εντύπωση, σε αυτό το μικρόκοσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι οι Μελόνι, ο Μακρόν, ο Στάρμερ, αυτοί όλοι δεν ξέρουν, δεν ακούνε, δεν μαθαίνουν. Άρα δηλαδή, όταν έχεις έναν Πρωθυπουργό που διαβάζουν ότι όλα αυτά τα στελέχη σου έκλεβαν τις επιδοτήσεις της Ευρώπης, σε σέβονται;

Πώς να καθίσεις στο τραπέζι αύριο, σε ένα Συμβούλιο Αρχηγών κρατών και να σε σεβαστούν; Όταν είσαι στη χώρα σου δακτυλοδεικτούμενος ότι έχεις μια διακυβέρνηση που υποθάλπτει τη διαπλοκή και τη διαφθορά;

Επομένως, όλα αυτά που σας είπα και για να απαντήσω και στην ερώτησή σας, για να πεις ότι κάνω σοβαρή διπλωματία, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι ένας αξιοσέβαστος Πρωθυπουργός, που θα τον σεβονται, που θα κερδίσει την εκτίμηση, που θα ξέρουνε ότι τη χώρα του την πήρε και την θωράκισε και της έδωσε ρόλο και αξία.

Για να μην έχουμε αυτόν τον μικρομεγαλισμό, μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα που λέγαμε πριν 2-3 χρόνια είναι σημείο αναφοράς στη Μεσόγειο και σημείο σταθερότητος.

Όπως βλέπετε από τις διεθνείς εξελίξεις, δεν έχει αυτόν τον ρόλο για εμάς, ούτε οι ΗΠΑ αλλά δυστυχώς ούτε και οι Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες συναλλάσσονται με την Τουρκία. Υπογράφουν αμοιβαίες αμυντικές συμφωνίες αψηφώντας να βάλουν όρους και κανόνες για την Ελλάδα γιατί δεν τους έχουμε πείσει ότι εμείς δεν είμαστε πρόβλημα, ότι αυτό έπρεπε να το κάνουν για την αρχή αλληλεγγύης που είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και να έχεις μια γενικότερη στρατηγική.

Επομένως, για να έχεις καλή διπλωματία όταν είσαι μικρή χώρα και έχεις δίπλα σου μια μεγαλύτερη χώρα και στρατιωτικά πιο ισχυρή και που είναι και αναθεωρητική και θέλεις να μπορέσεις να σταθείς και να έχεις αποτελέσματα πρέπει να είσαι ηγέτης. Από τη στιγμή που δεν είχαμε αποτελέσματα, εξ΄ορισμού ο Πρωθυπουργός πέρασε κάτω από τον πήχη σε αυτό το πλάνο.

L&O: Θα έπρεπε να παραιτηθεί ο κ. Μητσοτάκης;

Σαλμάς: Προσέξτε… Είναι πολλά τα σκάνδαλα και απ’ ό,τι διαβάζω έρχονται κι άλλα… Η Ελλάδα ταλαιπωρήθηκε από τους ΟΠΕΚΕΠΕ, από τα πακέτα Ντελόρ, από τα ΜΟΠ που τα έπαιρναν και τα κλέβανε και δεν τα κάνανε πραγματικές επενδύσεις. Πήραμε 36 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν εξαφανιστεί.

Πού έφτασε στην κοινωνία; Να κάνουμε ψηφιακά, ψηφιακά, ψηφιακά… Να κάνουμε δωρεάν χειρουργία, να δίνουμε πράγματα προς κατανάλωση. Τίποτα για πραγματικές επενδύσεις. Γι’ αυτό έχεις μια οικονομία που έχεις μια εικονική ανάπτυξη 2,2% που το 1,5% βασίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση και το 0,5% είναι υποτιθέμενες επενδύσεις που στην πράξη είναι εξαγορές ή τουρισμός, real estate. Δεν υπάρχει πραγματική ανάπτυξη!

Δεν έχουμε τις startup επιχειρήσεις… Γιατί ποιος θα τις κάνει τις startup επιχειρήσεις;

Τα νέα παιδιά, οι πετυχημένοι Έλληνες του εξωτερικού που κάναμε αμάν να ξαναφτιάξουμε το brand της Ελλάδος και τους περιμέναμε να κάνουμε το regain brain και τώρα έχετε την εντύπωση ότι θα έρθει κανένας στην Ελλάδα αυτή, που όλα τα ΜΜΕ στις χώρες όπου ζουν και εργάζονται μιλούνε για μια χώρα που εξακολουθεί να κλέβει τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Άρα δηλαδή, η μεγαλύτερη ζημιά δεν είναι τα 450 δισεκατομμύρια που θα πληρώσει ο ελληνικός λόγος όπως κυνικά είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Εύκολα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα αυτά τα σκάνδαλα κύριε Κορωναίε, είναι ότι έχει ξαναχαλάσει το brand της χώρας. Αυτό που πηγαίναμε να φτιάξουμε. Αυτό είναι δύσκολο να φτιάξεις, το brand μιας χώρας.

Και στον Πρωθυπουργό δεν θα του συγχωρέσω όλα αυτά, για αυτόν τον λόγο. Γιατί σε όλα αυτά με το επιτελικό κράτος ήταν υπό την ευθύνη του. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος…

L&O: Επιστρέφω στη διπλωματία λίγο και θα σας ρωτήσω για ένα θέμα που πέρασε κάπως τα ψηλά στη χώρα μας και αφορά τη Μονή Σινά. Ποιο είναι το σχόλιό σας, πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;

Σαλμάς: Όταν δεν σε σέβονται, δηλαδή όταν ο πρόεδρος Σίσι με τον οποίον είχαμε άριστες σχέσεις, ο πρώην ΥΠΕΞ είχε συναντηθεί πάμπολες φορές. Όταν βλέπει ότι έχει μια χώρα που συνομιλεί, που δεν μπορεί να προστατεύσει όχι μόνο τα 12 μίλια της, αλλά περνάνε οι Τούρκοι μέσα από το Αιγαίο, κάνουν μνημόνια, καθορίζουν ΑΟΖ με τη Λιβύη και σου λέει «εδώ δεν βγάζω άκρη». Και εκτιμώ ότι υποσυνείδητα αλλά και ενσυνείδητα σιγά σιγά αποστασιοποιούνται.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση για τη Μονή Σινά. Γιατί όσο και ανεξάρτητη να είναι η δικαιοσύνη σε μια χώρα σαν την Αίγυπτο, σε τόσο σοβαρές υποθέσεις, έχω την εκτίμηση, δεν έχω γνώση, η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να αποφασίζει για θέματα που έχουν επίπτωση στην εξωτερική πολιτική μιας χώρας. Συνεπώς, εντάσσεται σε όλα αυτά που σας είπα.

L&O: Κύριε Σαλμά, η άποψη σας για τον κύριο Γεραπετρίτη ποια είναι; Πώς είδατε τον Ιούνιο του 2023 τη μετακίνηση του κ. Δένδια και την έλευση του κ. Γεραπετρίτη στο YΠΕΞ;

Σαλμάς: Ο κύριος Δένδιας ήταν πιο καλός από τον κύριο Γεραπετρίτη…

L&O: Τι είδε ο κ. Μητσοτάκης και αποφάσισε ότι πρέπει να μπει ο κ. Γεραπετρίτης σε αυτό το χαρτοφυλάκιο; Ενώ τα πήγαινε πολύ καλά ο κ. Δένδιας και στη συνείδηση του κόσμου.

Σαλμάς: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι και να σας το πω ίσως για πρώτη φορά. Ο κόσμος νομίζει ότι ο Πρωθυπουργός βάζει τους υπουργούς, ο συγκεκριμένος, με ποιος είναι ο καλύτερος και ποιος είναι αποτελεσματικός. Δεν ισχύει αυτό. Έχω την αίσθηση αλλά και γνώση ότι ο Πρωθυπουργός καθόριζε τους υπουργούς με βάση άλλα κριτήρια. 

Δηλαδή μπορεί ένας υπουργός να ήταν κουμπάρος αυτού που είχε το σύστημα υποκλοπών ο οποίος ήταν κι αυτός κουμπάρος του άλλου στο Μαξίμου και προκειμένου να έχουμε μια σχέση, είχαμε αυτόν.

Η επιλογή επόμενη μπορεί να ήταν στο Yγείας που κι αυτός μπορεί να ήταν κουμπάρος με κάποιον άλλον ή ο άλλος στα ψηφιακά να ήταν κι αυτός κουμπάρος με κάποιον άλλον. Έχω την αίσθηση ότι το μεγάλο πρόβλημα που καλύφθηκε στην αρχή ήταν ότι η επιλογή των υπουργών δεν γινόταν με αξιοκρατία και δεν έχει να κάνει με αυτό που λένε ήρθαν από το ΠΑΣΟΚ καμιά δωδεκαριά… Όλοι έχουν άλλο χαρακτηριστικό.

Είναι πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό. Είναι απλό. Επομένως, μην προσπαθείτε να εξηγήσετε γιατί έδιωξε έναν υπουργό και τον άλλαξε.

Αν ρωτήσετε δέκα πολίτες «έπρεπε να τον αλλάξει τον κ. Δένδια»;, θα σας πουν όχι. 

L&O: Θεωρείτε τον φοβήθηκε;

Σαλμάς: Δεν το ξέρω. Εγώ δεν μπορώ να κάνω ανάλυση και να σου πω και κάτι άλλο. Δεν με ενδιαφέρει η ανάλυση, να αναλύσουμε άλλο τον Πρωθυπουργό. Με ενδιαφέρει ό,τι κάνει ο Πρωθυπουργός και έχει επίπτωση στη χώρα.

Ο ίδιος δεν είναι κάτι που με απασχολεί. Με ενδιαφέρει οι αποφάσεις του τι επίπτωση έχουν στη χώρα και στην κοινωνία και στους πολίτες.

L&O: Άρα για τον κύριο Γεραπετρίτη η άποψή σας;

Σαλμάς: Δεν είναι καλός υπουργός Εξωτερικών. Είναι καθαρό αυτό. Θα μπορούσα να σας πω μετά από αυτά που σας προείπα ότι είναι καλός;

Αν σας έλεγα ότι είναι καλός, τότε ποιος θα ήταν ο κακός; Καλός ΥΠΕΞ θα ήταν αυτός που θα συνέχιζε να εμποδίζει την ψήφιση από την Ανατολική Λιβύη του τουρκολιβικού Μνημονίου. Καλή κυβέρνηση θα ήταν αυτή που θα το είχε προλάβει το 2019. Δεν το προλάβαμε. 

Καλή κυβέρνηση θα ήταν αυτή που θα είχε Φροντίσει να έχει άριστη σχέση με τον στρατάρχη Χαφτάρ. Να μην τους διώχνει όταν πηγαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης εκεί. 

Να μην σκοτώνεται η αποστολή ελληνική όταν πήγαν πριν 3-4 χρόνια και σκοτώθηκαν τα παιδιά που είχαν πάει στη στρατιωτική αποστολή.

L&O: Για να κλείσουμε το φάκελο Διπλωματία και Εξωτερική Πολιτική. Για το Μεταναστευτικό τι βλέπετε; Θεωρείτε ότι οι κινήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα είναι εντάξει ή θα γίνουν με καθυστέρηση;

Σαλμάς: Είσαι έξι χρόνια πρωθυπουργός και ξαφνικά στον έκτο χρόνο ανακαλύπτεις ότι όποιος έρχεται θα τον κρατάω σε κλειστή δομή. Δηλαδή δεν ξανάγινε αυτό; Είναι καινούριο; Και με πάση περιπτώσει τώρα, για να μην χάνουμε και την αίσθηση της σοβαρότητάς μας, υπουργός μετανάστευσης ποιος είναι; Ο κ. Πλεύρης.

Τον έβαλε επειδή είχε συμφωνήσει με αυτά που πίστευε; Ήταν ένας σκληρός ακροδεξιός ο κ. Πλευρης. Και έλεγε «θα τους πετάξω στη θάλασσα».

Όταν λες θα τους πετάξω στη θάλασσα και ο προκάτοχός του ο κ. Βορίδης ήταν εξίσου σκληρός. Ήταν κι αυτός ένας σκληρός που πέρασε από την άκρα δεξιά. Άρα τους έβαλε προφανώς για να ασκήσουν αυτά που πίστευαν, τη σκληρή πολιτική, η οποία τώρα είναι ανεφάρμοστη. 

Άρα εδώ ζούμε ιδέες, θεωρίες που ήταν να λέμε στον κόσμο άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Και στην πράξη όταν έρχεσαι να κάνεις την πολιτική σου δεν κάνεις τίποτα.

Και να σας πω και κάτι άλλο. Εμείς διαφωνούσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήμασταν μαζί στη θεωρία ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Είπαμε ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Σωστά; Φύλαξέ τα.

Ή έχεις σύνορα και τα φυλάς ή δεν έχεις. Διότι το να έχω σύνορα και να μην τα φυλάω, τι είναι αυτό; Δηλαδή βγήκε ένας πρωθυπουργός σήμερα και ανακοίνωσε μέτρα την ώρα που φτάνανε εδώ καραβιές. Δυο, τρεις, πέντε χιλιάδες την τελευταία εβδομάδα. Και έκανε και κριτική σήμερα στη Βουλή ότι η αριστερά είχε πει ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα. Μα εμείς που λέγαμε ότι έχουμε γιατί δεν τα φυλάμε;

Τι συμπεραίνουμε… Ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε με τη σημερινή κυβέρνηση τα σύνορά μας τα θαλάσσια.

Μου είναι αδιάφορο αν είναι πέντε φρεγάτες, δύο αντιτορπιλικά και πέντε πολεμικά πλοία και ελικόπτερα να φυλάξουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι όποιος θέλει μπαίνει. Τελειώσαμε.

Μια παρέα διακινητών μπαίνουν άφοβα και ξεφορτώνουν μέσα στην τουριστική περίοδο. Στο λιμάνι, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, σε όλη την Κρήτη. Και λέμε τώρα θα τους πάμε σε κλειστές δομές.

Πού πήγαν οι άνθρωποι αυτοί; Ήρθαν στην Αττική όλοι και θα έρθουν στην Αττική όλοι. Ξέρετε κανέναν που ήρθε από το Σουδάν, έφτασε στην Αττική και θα ξαναπάει στο Σουδάν;

Ακούσατε ποτέ να απελάσσουμε να τους γυρίσουμε πίσω; Ή φυλάςτα σύνορα και δεν μπαίνει κανένας. βρες τον τρόπο, ή τους απελαύνεις, τους πας πίσω. Παίρνεις ένα καράβι το επόμενο και τους πας πάλι στη Λιβύη από εκεί που ξεκίνησαν. Διότι τώρα είναι χιλιάδες ακόμη που περιμένουν στα λιμάνια της Λιβύης να έρθουν.

Τι να κάνουμε τώρα. Αφού δεν είχες καλή διπλωματία με τη Λιβύη να προλάβεις να μην σου έρθουνε σε σένα…

Είσαι αιχμάλωτος, μια στην Τουρκία που σου αφήνουν εκεί πέρα οι διακινητές με κλείσιμο ματιού από τον Ερντογάν και είσαι μια αιχμάλωτος της Λιβύης να σου αφήνουνε τους μετανάστες. Και εσύ τι κάνεις τώρα; Λέμε θα τους βάλουμε σε κλειστές δομές και δεν θα εξετάσουμε το άσυλο. Συγκινηθήκαμε.

L&O: Άρα λέτε ότι όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση δεν αλλάζει κάτι;

Σαλμάς: Μα είναι δυνατόν. Θα δείτε τις εικόνες σε λίγες μέρες. Στις κλειστές δομές χωρίς τουαλέτες. Με τα παιδάκια κάτω. Και θα είναι τόσο κακή η εικόνα της χώρας από όλο αυτό που δεν θα μπορείς να το διαχειριστείς πάλι. Επομένως θεωρώ ότι δεν αποδίδει αυτό που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

L&O: Πώς βλέπετε την έλλειψη ισχυρής αντιπολιτεύσεις στη χώρα μας; Πολύς κόσμος πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στην κυβέρνηση γιατί δεν υπάρχει κάποιος αντάξιός του να τον διαδεχθεί. 

Σαλμάς: Όχι, όχι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στην κυβέρνηση γιατί πήρε μια δεύτερη ευκαιρία από τους πολίτες. Το 41% ήταν μια δεύτερη ευκαιρία. Δεν ήταν άνθρωποι που ήταν ευχαριστημένοι. Σας το λέω.

Γιατί οι μετρήσεις, αν θυμάστε, μετά τα Τέμπη ήταν στο 28%. Του δώσαν μια δεύτερη ευκαιρία. Τη δικαιούνταν. Οι επιλογές εναλλακτικές που είχε δεν είχαν πείσει τον κόσμο και γι’ αυτό βρίσκεται στην εξουσία. 

Τώρα, όταν έχεις δισεκατομμύρια να μοιράσεις και μάλιστα όπως θες και όπου θες, όταν έχεις και τη δυνατότητα να φτιάχνεις νόμους και αποφάσεις για να ξαναμοιράζεις τα λεφτά όπου θες και όπως θες, τότε αυτή η ισχύ σου η οικονομική δημιουργεί αυτόματα μια εξάρτηση μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου και του συνόλου του mediaκου, πρέπει να σας πω των μεγάλων καναλιών, όταν παίρνουν χρήματα κατά καιρούς από το κράτος εκατομμύρια, όταν με διαφημίσεις κρατικών εταιρεών ή φιλικών εταιρειών προς την κυβέρνηση που ουσιαστικά τα χρηματοδοτούν για να ζουν, έχει δημιουργηθεί μια έλλειψη ελευθεροτυπίας, έλλειψη ελεύθερης γνώμης.

Θα σας πω ότι έχω να βγω σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό από τη μέρα της διαγραφής μου και επειδή έχω χειρουργήσει πολλούς δημοσιογράφους που έχουν εκπομπές, μου λένε όλοι ότι είναι εντολή του Μαξίμου. Είναι δημοκρατία αυτό. Αυτό είναι δημοκρατία;

Μόνο δημοκρατία δεν είναι. Μόνο δημοκρατία δεν είναι. Και εν πάση περιπτώσει θα σας πω και το εξής:

Στην ΕΡΤ που την υπό την ευθύνη του πρωθυπουργός, ήταν και αυτό μέρος του επιτελικού κράτους του νομοσχεδίου. Προσέξτε, ο πρωθυπουργός πήρε υπό την ευθύνη του την ΕΡΤ. Γιατί την πήρε; Την πήρε για να μπορεί να ελέγχει απόλυτα την κρατική ενημέρωση.

Αυτό είναι δημοκρατία; Είναι αυτό που θέλει η γενιά των παιδιών; Αυτό ζητάει από την καινούργια Ελλάδα; Αυτό ζητάει από μια πολιτική ηγεσία; 

Τι είναι, για να πάρουμε την νεολαία; Να φοράμε ένα σκουφάκι από αυτά τα γούνινα και να βγαίνουμε στο TikTok προεκλογικά για να γελάνε τα παιδιά μήπως και να μας ψηφίσουνε; Αυτό θέλει η νεολαία; Δεν θέλει αυτό.

L&O: Άρα το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί όπως βλέπουμε;

Σαλμάς: Προσέξτε. Λειτουργεί πολύ καλά. Είναι μεγάλη κουβέντα. Θα σας πω κάτι πάλι για πρώτη φορά που δεν το ξέρει ο κόσμος. Δεν το έχει καταλάβει. Τι ήταν το επιτελικό κράτος;

Ήταν ο πρώτος νόμος που ψηφίσαμε το 2019. Τι έλεγε; 

Παίρνει αυξημένες αρμοδιότητες το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός με την Προεδρία του Πρωθυπουργού και, προσέξτε, καταργούνται, καταργήθηκαν το 2019, ο θεσμός του Γενικού Επιθερητή Δημόσιας Διοίκησης που έκανε σημαντική δουλειά που προσέφευγαν άνθρωποι για να βρουν το δίκαιο τους και που ερευνούσε όλες τις περιπτώσεις κακοδιαχείρησης της δημόσιας διοίκησης.

Κατήργησε, λοιπόν, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κατήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, καταργήθηκε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας, καταργήθηκε το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, καταργήθηκε το Σώμα Επιθεωρητών και Ελέγχου Μεταφορών,  καταργήθηκε η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης Της Διαφθοράς…

Γιατί όλα αυτά με το που ήρθαμε στην κυβέρνηση; Για να φτιαχτεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας! Βαρύγδουπος τίτλος… Που θα τα ελέγχει όλα αυτά!

Και πώς θα ήταν αυτή η Αρχή Διαφάνειας; Με ένα ανεξάρτητο ανοιχτό διαγωνισμό όπου θα πήγαινε ο διοικητής αυτής της Αρχής! 

Μάλιστα, δύο χρόνια μετά το 21 έγινε ο διαγωνισμός και πήγε ο κύριος Μπίνης. Έμεινε ένα χρόνο, παραιτήθηκε… Πήγε σε μια Αρχή, πριν προλάβει να τη στήσει, παραιτήθηκε. Την Αρχή που υποκαθιστούσε όλα αυτά που σας είπα.

Και ενώ έπρεπε να γίνει η επόμενη προκήρυξη με ανοιχτό διαγωνισμό, για να πάρουμε τον καλύτερο για να ξαναπάει σε αυτή τη σημαντική θέση που αντικαθιστά όλες αυτές τις άλλες Αρχές που καταργήθηκαν, προσωρινά παραμένει η αναπληρώτερη διοικήτρια μέχρι σήμερα, τρία χρόνια, δεν έγινε ποτέ ο διαγωνισμός Τι καταλαβαίνετε;

L&O: Εσείς θα μου πείτε…

Σαλμάς: Ντρέπομαι…

L&O: Ως lawandorder.gr δεν θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω και για την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη. Τι γνώμη έχετε για την ελληνική δικαιοσύνη;

Σαλμάς: Εξαίρετοι δικαστές, με βαθιά γνώση και κρίση όταν κρίνουν υποθέσεις των πολιτών… Όταν κρίνουν υποθέσεις των πολιτικών δεν έχω την αίσθηση ότι αποδίδεται το δίκαιο. Γι’ αυτό και όλες οι μεγάλες υποθέσεις και όλα τα σκάνδαλα κουκουλώθηκαν, παραγράφηκαν. Δεν δικαιούμαι λοιπόν στο όνομα των πολιτών που μας ακούν, να τους πω ότι η δικαιοσύνη στα επίπεδα τα υψηλά  που κρίνουν τις πολιτικές υποθέσεις τα κάνουν καλά.

L&O: Άρα έχουμε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη; Γιατί γίνεται αυτό;

Σαλμάς: Προσέξτε πώς γίνεται η παρέμβαση. Εγώ σας είπα το αποτέλεσμα. Όλως τυχαίως καθάρισαν όλες οι υποθέσεις. Πλην του Τσοχατζόπουλου και ο Παπαντωνίου μετά και αυτός καθάρισε.

Φτιάξαμε την εισαγγελία Καταπολέμησης Εγκλημάτων της Διαφθοράς όπου όλες οι υποθέσεις των πολιτικών πάνε εκεί…

Αυτή η εισαγγελία είχε εισαγγελείς που συνδέονταν συγγενικά με πολιτικά πρόσωπα.

 Άρα είναι πιο εύκολο ένας πολιτικός αρχηγός σε ένα πολιτικό σύστημα να επηρεάσει ποιος θα πάει σε αυτή στην κρίσιμη εισαγγελία για να μπορούν όλες οι υποθέσεις να ελέγχονται από την εισαγγελία.

Θα μπορούσε κάλλιστα να καταργηθεί, πιστέψτε με, για να μπορεί κάθε υπόθεση του κάθε πολιτικού να πηγαίνει να χρεώνεται τυχαία στον οποιοδήποτε πρωτοδίκη για να κάνει την έρευνα και να πηγαίνει στον οποιοδήποτε εισαγγελέα.

Σε συνδυασμό τώρα με το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο καθορίζει και αποφασίζει για τους Ανώτατους Δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων, τους πρόεδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αυτό δημιουργεί μία εξάρτηση με τα υψηλά κλιμάκια με την πολιτική ηγεσία.

Είδαμε τελευταία ότι άλλο αποφάσισε και πρότεινε η Βουλή, άλλο αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Στο τέλος, δηλαδή, το Υπουργικό Συμβούλιο κάνει ό,τι θέλει.

Αυτή η σχέση, λοιπόν, η καθήλωση της Δικαιοσύνης σε ανώτατα επίπεδα κάτω από την πολιτική επηρεάζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Και προσθέστε πάνω σε αυτό ότι οι ανεξάρτητες Αρχές δεν είναι και τόσο Ανεξάρτητες… Διότι επιλέγονται -με αυξημένη βέβαια πλειοψηφία- από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι με αυτή την οριακή ενισχυμένη πλειοψηφία έχουμε ανεξάρτητες Αρχές που κάνουν πραγματικό έλεγχο. Και υπάρχουν πολλές που κάνουν, όταν υποδεικνύουν τα λάθη της κυβέρνησης αυτά δεν υιοθετούνται και δεν δεσμεύεται η κυβέρνηση να διορθωθεί.

Σας θυμίζω, το έχω πει και άλλες φορές, την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων όπου σωστά κάνουν τη δουλειά τους, 67% από αυτούς που προσφεύγουν ότι αδικήθηκαν από ένα διαγωνισμό του ελληνικού δημοσίου, δικαιώθηκαν. Που σημαίνει ότι το σύνολο ήταν φωτογραφικοί διαγωνισμοί που φωτογράφιζαν κάποιους ανταγωνιστές τους και το κατέγραψε η Αρχή. Και που το κατέγραψε τι έγινε; Συγκινήθηκε κανείς; Κανένας…

L&O: Φεύγω από τη δικαιοσύνη και πάω στην ασφάλεια… Οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι υπάρχει έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας στη χώρα μας. Ασπάζεστε αυτή την άποψη; Πώς κρίνετε το έργο του κ. Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

Σαλμάς: Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι τα αστυνομικά τμήματα, αν μιλήσεις με τους αστυνομικούς Διοικητές θα σου πουν ότι δεν έχουν προσωπικό… Δηλαδή υπήρχαν αστυνομικά τμήματα στην Ανατολική Αττική που είχαν 7-8 άτομα, που δεν βγαίναν οι βάρδιας, που είχαν ένα μόνο περιπολικό.

Αυτό δεν ευνόησε το αίσθημα της ασφάλειας, της τάξης… Η αλήθεια είναι πάλι ότι έχουμε χιλιάδες αστυνομικούς αποσπασμένους σε θέσεις που δεν θα έπρεπε να είναι…

Έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν θεσμικά σημαντικές θέσεις και βλέπετε έχουν απεσπασμένους αστυνομικούς.

Όταν αφαιρέσεις από το σύστημα πέντε χιλιάδες αστυνομικούς για να φυλάνε 300 τον Πρωθυπουργό, 200 εδώ, 500 εκεί, στη συνέχεια καταλαβαίνει κανείς ότι έχεις έλλειψη δυναμικού και αν το συνδυάσεις με τους πραγματικά χαμηλούς μισθούς, και εγώ δεν μιλάω ποτέ οικονομικά για να μην θεωρηθώ ότι λαϊκίζω, οι μισθοί των αστυνομικών είναι πολύ χαμηλοί.

Διότι έπαιρναν 1.100 ευρώ και ο πληθωρισμός δεν ήταν αυτός και μπορούσαν να τα βγάζουν λίγο πέρα. ‘Οταν τώρα, λοιπόν, έχεις αθριστικά πληθωρισμό πάνω από 20% στα 4-5 τελευταία χρόνια, καταλαβαίνετε ότι η αγοραστική δύναμη αυτών των 1.100 ευρώ έχει εξαφανιστεί. Αφήστε τον πληθωρισμό, στην πραγματικότητα έχει διπλασιαστεί το σούπερ μάρκετ, έχει διπλασιαστεί το ενοίκειο, έχει διπλασιαστεί το ρεύμα, έχει διπλασιαστεί το νερό, όλα!

Το να δίνεις τώρα 60 ευρώ και να το αναγγέλεις ότι «στηρίζω τα σώματα ασφαλείας», νομίζω ότι είναι κοροϊδία.

L&O: Αυτό το εκλαμβάνουν ως κοροϊδία και οι ίδιοι οι ένστολοι και νιώθουν απογυμνωμένοι από τη στιγμή που δεν τους βοηθάει το ίδιο το Υπουργείο να παράξουν έργο…

Σαλμάς: Τι έχουμε δει τώρα τελευταία με τις μεγάλες υποθέσεις… Έχουμε δει ότι υπήρχε η Greek Mafia, υπήρχαν άνθρωποι που ήταν στη μαφία της νύχτας.

Είδαμε τουρκική μαφία, είδαμε ό,τι λογής μαφίας να υπάρχουν. Δεν τους έπιασε ποτέ η αστυνομία, δηλαδή ξεκαθάρισαν τους λογαριασμούς μόνοι τους. Δηλαδή αν δεν είχε καθαρίσει ο ένας τον άλλον στη μαφία, η Ελληνική Αστυνομία δεν θα έπαιρνε χαμπάρι τίποτα.

Πριν καθαρίσει ο ένας τον άλλον για υποθέσεις της νύχτας, δύσκολες υποθέσεις, πού ήταν η αστυνομία να τους πιάσει; Συνεπώς θεωρώ ότι ούτε σ’αυτόν τον τομέα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι η χώρα δημιουργεί αυτή την ασφάλεια στους πολίτες…

L&O: Πάω σε ένα άλλο σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την ερημοποίηση της υπαίθρου σε συνδυασμό με το δημογραφικό! Πώς βλέπετε την κατάσταση να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια;

Σαλμάς: Τώρα χτυπήσατε ένα αδύναμο σημείο. Ήταν ο λόγος που είχα αποφασίσει να αλλάξω στρατηγική αυτή την τετραετία. Όταν προεκλογικά -το έχω ξαναπεί-στις περιοδίες μου στα χωριά είδα ότι τα χωριά τέλειωσαν.

Κάθε φορά που πήγαινα σε εκλογές τα χωριά ήταν χειρότερα. Δηλαδή έβλεπες χωριά που είχαν 14 καφενεία, 800 κατοίκους και φτάσανε να έχουν ένα καφενείο και να έχουν 200 κατοίκους και αυτό σημαίνει ότι σε προβολή δεκαετίας… τέλειωσε το έργο.

Τι παριστάνουμε; Ήρθαν όλοι οι άνθρωποι στην Αθήνα, η ύπαιθρος που είχαν τα χωράφια τους, είχαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν να καλλιεργούν, υπήρχε από τις προηγούμενες δεκαετίες μια προσπάθεια να ξανααναζωγονηθεί η ύπαιθρος, αλλά τώρα;

Τι ύπαιθρος να στηριχθεί όταν εδώ τα… έπαιρναν οι κουμπάροι και οι παρέες τα εκατομμύρια και ο κόσμος κάτω, τα νέα παιδιά που πήγαιναν να κάνουν καλλιέργειες και να έχουν πρόβατα δεν μπορούσαν να στηριχθούν. Με αυτό το πλιάτσικο τι επένδυση να κάνεις στην ύπαιθρο;

Εδώ ήρθε μέσα στο Πάσχα και έφερε προεδρικό διάταγμα για να κάνει τα οικόπεδα των ανθρώπων που ζούσαν στους οικισμούς κάτω από 2.000 χωράφια.

Φωνάξαμε κι εγώ ήμουνα από αυτούς που έκανα επίκαιρη ερώτηση και είπα ότι είναι λάθος και αναγκάστηκε και το διόρθωσε. Αλλά δεν έχει σημασία τι διόρθωσε. Σημασία έχει τι είχε στο μυαλό του ο πρωθυπουργός… Για να καταλάβετε πόσο δεν έχει καθόλου ευαισθησία, βάλτε εσείς το ανάποδο για το πόσο ερημοποιείται η ύπαιθρος. Και όχι μόνο αυτό, έφεραν και funds για να δώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή τώρα θα παίρνουν τους αγρότες που χρωστάνουν στον ΟΓΑ τα funds.

Δεν μπορώ να σας πω ότι η ύπαιθρος έχει στηριχθεί… Εδώ βλέπουμε, παίρνω παράδειγμα την Αιτωλοκαρνανία. Νομός τεράστιος με πέντε λίμνες, τρία ποτάμια… Δεν έχει έξι χρόνια γίνει ένα αρδευτικό έργο. ΥΔΩΡ 2.0 και… κολοκύθια… 

Τίποτα, δεν έχει γίνει ένα αρδευτικό έργο. Ποια ύπαιθρος να στηριχθεί; Εδώ λοιπόν πρέπει να σας πω ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία θα κάνει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκέντρωσης της χώρας. Είναι ένα μεγάλο project. Δεν μπορεί κύριε Κορωναίο, όποιο παιδί δουλεύει σε νοσοκομείο της Αθήνας, έρχεται και μας ζητάει αν μπορεί να πάει στην επαρχία.

Όλοι οι αστυνομικοί που είναι οι περισσότεροι στην Αθήνα περιμένουν στη λίστα πότε θα έρθει η σειρά τους να πάνε στην επαρχία.

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να πάνε στα σπίτια τους, στα χωριά τους και η κυβέρνηση δεν τους αφήνει.

Και όχι μόνο δεν τους αφήνει! Φρόντισε με την πολιτική για τη Golden Visa που την είχε στην Αθήνα με 250.000. Ήρθαν πήραν τα σπίτια οι Λιβανέζοι, οι Ισραηλίτες και οι Τούρκοι και τα ενοίκια πολλαπλασιάστηκαν. Και έχουν εγκλωβιστεί οι άνθρωποι στην Αθήνα, όλα τα νέα παιδιά, τα ζευγάρια που να μην μπορούν να πληρώσουν 700 ευρώ ενοίκιο για το σπίτι τους όταν παίρνουν το ζευγαράκι 1.500-2.000 και δεν μπορούν να φύγουν να πάνε στην επαρχία.

Γιατί; Γιατι δεν είναι ηγέτης ο Μητσοτάκης… Είναι καθαρό αυτό που σας λέω! Δεν έχει πρόγραμμα καθόλου για να μπορέσεις να ξαναστηρίξεις την ύπαιθρο. Είναι απλό. Δεν υπάρχει πιο απλό. Είναι άλλο να διαχειρίζεσαι και να φτιάχνεις δύο υποφάσεις και δύο νόμους και είναι άλλο να φτιάχνεις ένα μεγάλο project πώς θα ξαναστήσεις κάτι το οποίο θα αλλάξει το ρου της ιστορίας στη χώρα. Είναι απλό!

L&O: Λέτε ότι δεν υπάρχει αυτό το όραμα…

Σαλμάς: Δεν το λέω… Νομίζω ότι δεν το λέει κανένας, ούτε ο Πρωθυπουργός! Eίναι από τα πράγματα που αν τον αν έχει όραμα, θα σας πει όχι. Αν κάνει λάθος και σας πει έχω και του πείτε ποιο είναι, δεν θα ξέρει τι να σας πει!

L&O: Κυβερνητικό σχέδιο για το δημογραφικό υπάρχει;

Σαλμάς: Μηδέν! Τι δημογραφικό σχέδιο Το αποτέλεσμα… Κύριε Κορωναίο, όταν είσαι κυβέρνηση έχεις αποτέλεσμα. Έχεις πράξη και αποτέλεσμα. Δηλαδή τι σημαίνει πράξη και αποτέλεσμα. Σημαίνει ότι έχω περισσότερες γεννήσεις από τους θανάτους το 24, το 23, το 22, το 21; Όχι.

Φθίνει ο πληθυσμός; Φθίνει. Τελεία… Έχεις έξι χρόνια στην κυβέρνηση. Και οι ευθύνες -ξαναλέω- στο επιτελικό κράτος είναι κεντρικές. Δεν είναι ότι φταίει η υπουργός Οικογένειας. Διότι εδώ έχουμε το εξής μοντέλο. Θέλουμε συγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου με το επιτελικό κράτος και αποκέντρωση των ευθυνών. Δεν γίνεται αυτό. Ή το ένα ή το άλλο.

L&O: Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για φωτογραφικές προκηρύξεις και απευθείας αναθέσεις σε διαγωνισμούς του Δημοσίου! Πιστεύετε ότι υπάρχει διαφάνεια ή έχει χαθεί ο έλεγχος σε αυτό τον τομέα;

Σαλμάς: Η επόμενη ερώτηση… Είναι ερώτηση που το κάνατε τώρα για να τονίσετε και να εκθέσετε τον Πρωθυπουργό… Δεν κάνει! Αυτό είναι αυταπόδειχτο τώρα. Δεν έχει απάντηση αυτό!

L&O: Η αισχροκέρδεια ελέγχεται; Πάω σε επόμενη ερώτηση…

Σαλμάς: Όχι βέβαια. Τι να ελέγχεται η αισχροκέρδεια; Δεν ακούσατε τον Πρωθυπουργό που απορεί για τα ουρανοκατέβατα κέρδη των μεγάλων εταιρειών, των τραπεζών, των σούπερ μάρκετ, των ενεργειακών εταιρειών, των πετρελαϊκών, των διυλιστήριων;

Τι σημαίνει ουρανοκατέβατα κέρδη; Έρχονται από τον ουρανό; Έχετε δει τίποτα κέρδη να έρχονται από τον ουρανό; Όσοι δουλεύουμε, βλέπω τον κάμεραμαν που είναι εδώ, τα παιδιά όλοι, δουλεύουν μέχρι αυτή την ώρα!

Είναι αργά το βράδυ που τη γράφουμε. Όλοι δουλεύουν. Ξέρουν ότι κέρδος από τον ουρανό δεν έρχεται. Πρέπει να δουλέψεις, να γράψεις ώρες εργασίας.

Όταν λες λοιπόν ως Πρωθυπουργός «oυρανοκατέβατα κέρδη», είναι τα κέρδη που δεν έρχονται από τον ουρανό, έρχονται από τις τσέπες των πολιτών. Οι οποίοι πληρώνουμε πιο ακριβά με την ανοχή της κυβέρνησης -στην καλύτερη περίπτωση- αλλά με τη ρύθμιση της κυβέρνησης που είναι η πραγματικότητα και στη χειρότερη περίπτωση για να μπορούν να κερδίζουν οι μεγάλοι παίκτες.

Γι’ αυτό είχα πει στον Πρωθυπουργό στην ΚΟ «εσύ είσαι με τους λίγους, εγώ είμαι τους πολλούς.  Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συμπορευτούμε»… Απλά! Αν θέλεις να μοχλεύσεις στα ουρανοκατέβατα κέρδη αλλάζεις το κανονιστικό πλαίσιο που λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τη ΔΕΗ της λες να έχει και ένα κοινωνικό πρόσωπο από τη στιγμή που έχεις μετοχές στο ελληνικό δημόσιο για να μην παίρνει τα υπερκέρδη και τα κάνει ψυγεία στον Κωτσόβολο και πουλάει ψυγεία!

Είναι απλό! Τη βάζεις να κάνει εποπτεία και να λειτουργεί ρυθμιστικά!

Η αγορά για να λειτουργήσει σε μια ελεύθερη οικονομία θέλει εποπτεία και ρύθμιση. Και τα δύο επί Μητσοτάκη λείπουν. Ούτε εποπτεία έχεις, Ούτε ρύθμιση αγοράς, ούτε ανταγωνισμό δεν έχεις. Δεν έχεις ανταγωνισμό…

L&O: Με καλύψατε! Μου δώσατε πάσα με την κοινοβουλευτική ομάδα να σας ρωτήσω το εξής. Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τη διαγραφή σας από τον πρωθυπουργό και θέλω να σας ρωτήσω τη σκέψη σας. Θα σας ρωτούσα αν το μετανιώσατε, αλλά είμαι σίγουρος ότι την κριτική που ασκήσατε θα την ασκούσατε ξανά και ξανά.

Σαλμάς: Ίσως είναι από τις πιο καλές πράξεις που έκανα στη ζωή μου και είναι πολύ πιθανό να πάω στον παράδεισο!

L&O: Αισθάνεστε δικαιωμένος με την επιλογή αυτή; 

Σαλμάς: Ο κόσμος μου το λέει κάθε μέρα! Επιτρέψτε μου να κάνω μια αναφορά… Ο κόσμος μου το λέει κάθε μέρα όπου με βρίσκει. Και δικαιώθηκα. Του είπα για τις διατραπεζικές χρεώσεις που ήταν αυξημένες. Του είπα για την κερδοφορία των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια που υπογράψαμε με τους άλλους βουλευτές και ενοχλήθηκε, δεν έκανε τίποτα. Δεν είχα δίκιο;

Λοιπόν, του είπα για την ακρίβεια, του είπα κάτι που δεν λέει όλος ο κόσμος. Του είπα για την ενέργεια, το Χρηματιστήριο της Ενέργειας που είναι πανάκριβη. Ππου ο κ. Χατζηδάκης υποτίθεται μας έλεγε το 2020 οτι θα φτιάξει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τέτοιον τρόπο θα λειτουργεί για να πέσει η τιμή του ρεύματος. Και τριπλασιάστηκε.

Είναι σαν αυτό που είχε κάνει όταν ήμουν υπουργός Υγείας το 2012 και ερχόταν η Τρόικα και μας έλεγε να αφήσουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ελεύθερα. Και τους είπα «γιατί να το κάνω αυτό» και θυμάμαι ο Τόμσεν λέει σε μια σύσκεψη «για να πέσουν οι τιμές, αν τα αφήσετε ελεύθερα». Και του είπα, «περιέργως ττο ίδιο μου ζητάει και η φαρμακοβιομηχανία. Μάλλον για να αυξηθούν οι τιμές. Ή αυτοί κάνουν λάθος ή εσείς. Αλλά επειδή εσείς δεν έχετε επιχειρήσεις και δεν χάνετε λεφτά, μάλλον εσείς κάνετε λάθος»…

Βέβαια το έκανε ο κύριος Χατζηδάκης μετά. Και τι έγινε μόλις αφέθηκαν ελεύθερα τα μη συνταγογραφούμενα; Δείτε πόσο πήγαινε το Voltaren, δείτε πόσο πήγαν όλα τα φάρμακα… 

L&O: Θα κάνω τις κακές γλώσσες τώρα εγώ. Όχι μόνο αυτούς που σας λένε μόνο καλά λόγια. Κάποιοι θα πούνε ότι αργήσατε να τα πείτε. Ή ότι δεν τα είπατε επειδή δεν σας υπουργοποίησε. Σε αυτούς τι απαντάτε;

Σαλμάς: Ναι και δεν λέω ότι είναι τρολ. Γιατί μου το λένε και όταν με βρίσκουν. Όπως σας είπα μου λένε «μπράβο καλά έκανες και είπες», μου λένε «αργήσατε».

Τους το εξηγώ. Γιατί το αργό είναι σχετικό. Εγώ διαφώνησα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η πρώτη τετραετία ξαναείπαμε ήταν 19-23… 20-22 κορονοϊός. Τι να διαφωνήσω, επί ποιας πολιτικής;

Άπειρα λεφτά δίναμε σε όλες τις επιχειρήσεις. Επιστρεπτέες προκαταβολές. Λεφτά στην αγορά. Στα εξωτερικά θέματα -για να είμαστε δίκαιοι- ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Συμφωνία με τη Γαλλία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα F-35, τα Rafale, τις Belhara.  Ήταν μια καλή παρουσία. Με τους Δημοκρατικούς ο Πρωθυπουργός τα είχε άριστα. Για να λέμε την αλήθεια. Αυτό ευνούσε. Η Τουρκία δεν τα είχε καλά. Άρα άμυνα, εξωτερική πολιτική, ήμασταν εντάξει. Ψηφιακός ανασχηματισμός, παρά το κόστος το υψηλό είναι μια άλλη κουβέντα που θα την κάνουμε, ήταν στα θετικά.

Τι να έλεγα; Να έβγαινα μετά τον κορονοϊό το τέλος του 1922 και να του πω διαφωνώ; Αφού δεν είχε κάνει τίποτα.

Όταν ξεκίνησε μετά τις εκλογές του 2023, το βράδυ των εκλογών έκανα μια ανάρτηση στο Facebook που είπα κλείνει ένας πρώτος κύκλος. Tα αλλάζουμε όλα. Γιατί ήμουν αποφασισμένος πλέον πριν αρχίσει να τρέχει η δεύτερη τετραετία να επισημάνω τα κακώς κείμενα και τις παραλείψεις της πρώτης τετραετίας.

Τι κάνει ένας άνθρωπος που διαφωνεί και είναι βουλευτής 25 χρόνια και σέβεται τους ψηφοφόρους του και σέβεται την ιστορία στην παράταξη αυτή που έχει, που τον τίμησε η παράταξη, του έδωσε την ευκαιρία να είναι βουλευτής να την υπηρετεί και που κι αυτός τίμησε την παράταξη. Τι κάνει; Πάει στον πρωθυπουργό και του μιλάει και στους συνεργάτες του. Το έκανα πολλές φορές. Αυτό έκανα πρώτα. Μάταια.

Τι κάνεις μετά; Πας στην κοινοβουλευτική ομάδα, στα αρμόδια θεσμικά όργανα και λες αυτό που δεν βρήκες ανταπόκριση, το λες σε κλειστό κύκλο των βουλευτών. Πήγα του το είπα!

Τι έγινε το βράδυ μετά την κοινοβουλευτική ομάδα που του το είπα; Διέρρευσε ότι είμαι ξενοσώμα. Δεν μπόρεσε να αντέξει την κριτική.

Δηλαδή πότε έπρεπε να του το έχω πει; Είναι λίγο άδικη αυτή η κριτική. 

Έχετε δει πολλούς βουλευτές που να είναι πρώτοι. Να μην κινδυνεύουν να χάσουν. Και που στον πρώτο χρόνο της θητείας τους να στερούν τη δυνατότητα της πιθανότητας να υπουργοποιηθούν, να αξιοποιηθούν ή να είναι μέλος ενός συστήματος διανομής εξουσίας και να συγκρούονται και να εγκαταλείπουν και να θέτουν σε κίνδυνο και την πολιτική τους πορεία;

Δηλαδή δεν καταγράφεται αυτό πρώτα; Καταγράφεται ότι άργησα; Δηλαδή κάποιοι άλλοι το είχαν σκεφτεί το 2022 μέσα στον κορονοϊό, είχαν σκεφτεί ότι έπρεπε να διαφωνήσουμε με τον πρωθυπουργό. Νομίζω είναι άδικη αυτή η κριτική.

L&O: Έχετε εκλεγεί 11 φορές βουλευτής, αν δεν κάνω λάθος. Πόσο εύκολο είναι να ασκείτε κριτική στο κόμμα με το οποίο έχετε εκλεγεί 11 φορές βουλευτής. Πόσο Νέα Δημοκρατία αισθάνεστε μέσα σας;

Σαλμάς: Θα είμαι πάλι ειλικρινής. Η πρώτη μου αφορμή για τη σύγκρουση ήταν όταν έβλεπα τον κόσμο που δεν ήταν καλά.

Στην ύπαιθρο ο κόσμος ζορίζοταν. Και έβλεπα να ρέει το χρήμα και να μην φτάνει στον κόσμο κάτω, να πηγαίνει εκεί προς τα πάνω, στους λίγους. Και έτσι αποφάσισα ότι εγώ δεν ήθελα να υπηρετήσω τους λίγους, ήθελα να υπηρετήσω τον κόσμο γιατί αυτή ήταν η αποστολή μου.

Εγώ έχω δουλειά να κάνω. Δεν θα σας πω εγώ αν την κάνω επιτυχημένα γιατί δεν θέλω να κάνω στον εαυτό μου να λέω, Αλλά πρέπει να σας πω, εγώ είμαι ένας γιατρός που έχω μια πορεία. Έχω δουλειά να κάνω. Άρα την πολιτική την έκανα με αγάπη και το έκανα για τον κόσμο. Στη συνέχεια -και αυτό κρατήστε- όταν έρχονταν πληροφορίες για την κακοδιαχείρηση…

Ξέρετε στην πολιτική υπάρχουν πολλά που λέγονται και πολλά που δεν λέγονται γιατί δεν μπορείς να τα αποδείξεις. Εάν μου πείτε εσείς «είδα ή έκανα αυτό ή για να κάνω αυτό μου είπαν να κάνω αυτό» δεν μπορώ να το επικαλεστώ. Αλλά όταν είσαι αξιόπιστος και αν μου το πούνε 20 ή 30 ότι συμβαίνει αυτό, τότε σημαίνει ότι μάλλον μπορεί να συμβαίνει…

Γιατί στα 25 χρόνια δεν το έχω ξαναακούσει. Συνεπώς εγώ δεν μπορούσα να το υπηρετήσω αυτό. Άρα είχε να κάνει και με τη συνείδησή μου.

Δεν μπορούσα να υπηρετήσω τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη όταν άκουγα και μάθαινα αυτά που άκουγα και μάθαινα… Είναι απλό. Άρα πλέον είναι πολύ εύκολο να κάνω κριτική στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη γιατί δεν είναι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη. Βλέπετε… Φεύγει ένας υπουργός βάζει σε αυτόν που είχε βγάλει πριν.

Το καταλάβατε; Δηλαδή θα πάρει τον άλλον που έφυγε από το Υγείας θα τον βάλει Μετανάστευσης. Θα τον πάρει από εδώ, θα τον πάει εκεί. Θα μείνει λίγο έξω άλλος, θα τον κάνει γραμματέα του κόμματος.

Θα φύγει από το Δικαιοσύνης, θα πάει στο Αγροτικής… Είναι ίδια. Ανακύκλωση κάνουμε.

Δεν σας κάνει εντύπωση που δεν ανοίγει το παιχνίδι σε καθόλου στην κοινοβουλευτική ομάδα σε βουλευτές που έχουν 20 χρόνια και 25 πορεία.. Πολλοί από όλη την Ελλάδα που έχουν δώσει μάχη, που ο κόσμος τους τίμησε. 

Επομένως, επειδή ακριβώς δεν είναι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εγώ κάνω κριτική στην κυβέρνηση για το κόμμα το οποίο και την παράταξη υπηρέτησα θα φροντίσω οι αρχές της να ξαναβρούν στέγαση, καθαρές κουβέντες, γιατί υπάρχει κόσμος που είναι άστεγος και τι λέει, αναγκαστικά «εντάξει ο Μητσοτάκης δεν είναι τόσο καλός αλλά δεν έχουμε και τίποτα άλλο μετά»…

Αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα που το λένε από συνήθεια στα καφενεία, διότι αν ρωτήσεις τους ανθρώπους, στους 100, κρίνετε θετικά τον Μητσοτάκη ή αρνητικά, θα σου πούνε οι 80 αρνητικά. Άρα σημαίνει ότι η πλειοψηφία έχει αίσθηση ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση, μετά το λάθος χάος δεν υπάρχει τίποτε ο δίλημμα, είναι πρωτοφανές. Να σας πω εγώ, όλοι μπορεί να είναι καλύτεροι από τον σημερινό πρωθυπουργό!

Να σας το πω εντελώς ανάποδα. Αν είναι ηθικοί, έντιμοι, καταπολεμήσουν τη διαφθορά και  σεβαστούν το χρήμα, τον ιδρώτα των ανθρώπων που γίνονται φόροι του κράτους και έσοδα του κράτους και τα επιστρέψουν σωστά στην κοινωνία μαζί με τους ευρωπαϊκούς πόρους, μαζί με τα Ταμεία Ανάκαμψης, και μια σωστή στρατηγική…

Γιατί σας είπε κανείς ότι τελειώνει σε αυτό το λάθος η πολιτική ηγεσία; Απλά οι σοβαροί άνθρωποι δεν θέλουν να εμπλακούν στην πολιτική. Και να θέλουν να εμπλακούν έχετε την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να βγουν σε κάνα κανάλι; Έχετε την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να βγουν σε κάνα τηλεοπτικό σταθμό; Πώς θα τους μάθει ο κόσμος;

Eπομένως πλέον μου είναι πολύ εύκολο να κάνω κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη!

L&O: Με τον πρωθυπουργό είστε συνομήλικοι, είσαστε πολύ κοντά στην ηλικία. Γιατί θεωρείτε ότι όταν βρήκατε αν και είσαστε μιας ίδιας γενιάς και εποχής; Δηλαδή τι είπατε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις σας, αν μπορούμε να το μάθουμε;

Σαλμάς: Ερχόμαστε από διαφορετικές διαδρομές… Εγώ έρχομαι από τα βάθη της φτώχειας, ο Κυριάκος τα βρήκε έτοιμα και εγώ δούλεψα στη ζωή μου σκληρά και τώρα δουλεύω 15 ώρες τη μέρα, το ξέρουν οι ασθενείς μου, το ξέρουν όλοι… Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός δούλεψε τόσο ή δεν ξέρω αν δούλεψε εκτός από την Εθνική Τράπεζα πριν γίνει βουλευτής.

Ενώ είμαστε συνομήλικοι, έγινα λέκτορας στην Ιατρική Σχολή, έγινα επίκουρος καθηγητής, έγινα αναπληρωτής καθηγητής, έγινα τακτικός καθηγητής. Για να γίνεις πρέπει να κάνεις 100 δημοσιεύσεις, διδακτορικά, πρέπει να διδάξεις.

Έτσι, για να ήμουνα γιατρός στην Εθνική Ομάδα της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών στα 31 μου χρόνια, να χειρουργώ Ολυμπιονίκες στα 30 μου χρόνια, να είμαι επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου… Θέλω να σας πω, έχει μια κούραση η ζωή όταν δεν τα βρίσκεις έτοιμα. Όταν δεν τα βρίσκεις έτοιμα.

Το παράδειγμα που σας είπα δεν είναι για να σας πω εγώ ότι είμαι σπουδαίος – προς Θεού, μην το παρεξηγήσετε. Ήθελα να σας πω ότι εγώ είμαι το παράδειγμα του μέσου Έλληνα. Είναι τα Ελληνόπουλα που ξεκίνησαν από τις αφετηρίες τους, από τους γονείς τους, και προσπάθησαν να γίνουν καλύτερα από τους γονείς τους. Να προκόψουν. Και αυτή την προκοπή προσπάθησαν να τη μεταφέρουν στα παιδιά τους, να δημιουργήσουν συνθήκες και αυτά να γίνουν καλύτερα.

Όμως δυστυχώς, όταν δεν έχεις περάσει αυτή τη διαδρομή, δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει να τελειώνει ο μισθός στις 20 του μήνα. Δεν μπορείς να καταλάβεις τη στενοχώρια σου όταν βλέπεις την κλεψιά γύρω σου. Δηλαδή να είσαι αγρότης, να έχεις 50 στρέμματα και να μαθαίνεις ότι ο διπλανός σου έπαιρνε δύο εκατομμύρια και την ίδια ώρα εσύ να δουλεύεις μέρα-νύχτα στα χωράφια σου, τα λιπάσματα να έχουν αυξηθεί, να μην σου έχουν φέρει με ένα αρδευτικό έργο νερό για να αρδεύσεις τα κτήματά σου, να μην έχεις οργάνωση συνεταιρισμών για να μπορείς να πουλήσεις τα προϊόντα σου με πιο ασφάλεια και σε πιο υψηλές τιμές.

L&O: Άρα ο Πρωθυπουργός δεν παραδέχτηκε τη δική σας αλήθεια. Δεν είδε αυτά που βλέπατε εσείς;

Σαλμάς: Η αλήθεια είναι μία. Δεν ξέρω ιστορικά αν τα δικά μου μάτια έβλεπαν λάθος ή του Πρωθυπουργού. Η ιστορία θα το κρίνει αυτό. Και οι πολίτες…

Διότι αν ξαναβγεί ο Πρωθυπουργός, σημαίνει ότι κάτι δεν είδα κι εγώ και προφανώς τα κάνει καλά. Και όταν ξαναέχει – πάλι σε αυτό το σενάριο που δεν νομίζω ότι θα συμβεί – άλλη μία τετραετία, ο κόσμος πάλι ακριβώς τα ίδια, με τη μόνη διαφορά ότι θα είναι πιο σκληρά.

L&O: Θεωρείτε ότι θα ξαναβγεί ο Πρωθυπουργός;

Σαλμάς: Όχι βέβαια. Δεν υπάρχουν αυτά τα ποσοστά που βλέπετε, τα 28. Αυτά είναι αναγωγές που δεν υπάρχουν. Έχει 22%. Αυτή είναι.

Αυτό που δεν κατάλαβαν είναι ότι, επειδή η Νέα Δημοκρατία είναι ένα brand σοβαρό, το οποίο έχει ένα ακροατήριο, έχει έναν κόσμο δίπλα της που δεν μπορεί να τον χάσει. Δεν φεύγει.

«Εγώ είμαι Νέα Δημοκρατία. Εντάξει, καταλαβαίνω ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να μην είναι καλός, αλλά εγώ δεν μπορώ να φύγω από το κόμμα». Σωστά; Δεν το έχετε ακούσει;

Άρα δεν μπορεί να πέσει εύκολα κάτω από το 22%. Κάθε όμως σκάνδαλο που βγαίνει, δυσκολεύει τους αναποφάσιστους να πάνε στη Νέα Δημοκρατία. Άρα οι αναγωγές είναι όλες λάθος. Θα το δείτε και θα το θυμηθείτε.

Δεν υπάρχει αυτό στην κοινωνία. Ρωτήστε μια παρέα που είναι δέκα άτομα. Πες στην παρέα: πόσοι θα μιλήσουν θετικά για τον Πρωθυπουργό; Θα σας πουν ένας, μπορεί δύο.

Και για να σας αποδείξω πόσο δημοφιλής είναι, να κάνουμε ένα τεστ: Αύριο το πρωί να φτιάξουμε ένα κόμμα, ο Μητσοτάκης και εμείς οι νέοι άνθρωποι, χωρίς να έχει τα λεφτά, χωρίς να έχει το brand της Νέας Δημοκρατίας, και να πάμε στην κοινωνία. Εκεί να δούμε τι θα συμβεί. Εκεί μετριέσαι.

Όχι να έχεις 2.000 αποσπασμένους, να έχεις στρατό μετακλητών, να έχεις υπηρεσιακούς παράγοντες, να έχεις όλες τις ΔΕΚΟ με τις διαφημίσεις κ.τ.λ., να χρωστάς και μισό δισεκατομμύριο, να παίρνεις και δάνεια, να έχεις και κρατική χρηματοδότηση.

Πώς θα πάμε εγώ κι εσύ; Εγώ σας λέω: Εσείς είστε ο καλύτερος, με έχετε πει ότι είστε καλύτερος από τον Πρωθυπουργό. Πώς θα πάμε αύριο να μετρηθούμε;

Οι τηλεοράσεις είναι κλειστές, σωστά; Που είναι σοβαρό αυτό, μην το περνάμε έτσι. Πώς θα περάσουμε αύριο στην κοινωνία; Με τι χρήματα;

Έχεις απέναντί σου ένα κόμμα το οποίο έχει κρατική χρηματοδότηση εκατομμύρια, παίρνει κάθε χρόνο εκατομμύρια, έχει στρατό κομματικό, αποσπασμένους – αυτοί όλοι θα πάνε στις εκλογές. Εσείς δεν έχετε τίποτα. Πώς θα πάμε να ανταγωνιστούμε;

Αυτό είναι δημοκρατία; Δεν θέλει αλλαγή; Πώς θα υπάρξουν αλλαγές; Πώς θα διευκολύνεις;

Εγώ σας λέω: Αύριο το πρωί έρχονται δέκα προκομμένοι Έλληνες από το εξωτερικό και θέλουν να φτιάξουν ένα κόμμα, να φέρουν τις ιδέες τους, να κάνουν το όνειρό τους πράξη. Πού να πάνε; Με κλεισμένα κανάλια, με μηδέν χρηματοδότηση, με ένα σύστημα όλο απέναντι, με δισεκατομμύρια;

Με δυνατότητα του κάθε Πρωθυπουργού – δεν μιλάω για το σημερινό – να μπορεί να λέει «θα δώσω στην έκθεση της Θεσσαλονίκης τόσα εκατομμύρια, έναν δις», και να λέει «μας τα έδωσε», από αυτά που μας πήρε. Δηλαδή μπορείς να ανταγωνιστείς έναν κόμμα, έναν πολιτικό ο οποίος θα πάει να μοιράσει κρατικά λεφτά; Δύο δισεκατομμύρια τον Σεπτέμβρη;

Δηλαδή, αν δεν ήταν αυτός και ήσασταν εσείς, αυτά τα λεφτά που είναι από τα φορολογικά έσοδα, δεν θα τα δίνατε στον κόσμο; Πώς είναι δυνατόν να επηρεάζεται ο κόσμος από αυτό;

Άρα δεν υπάρχει σωστός ανταγωνισμός πολιτικός. Χρειάζονται πολλές, μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται να διαχωριστεί η νομοθετική από την εκτελεστική εξουσία.

Όπως είναι τα πράγματα, η εκτελεστική εξουσία έχει καπελώσει τη νομοθετική. Οι βουλευτές είναι – πρέπει να σας πω – άνευ αρμοδιοτήτων. Έχουν εκχωρήσει τη νομοθετική τους πρωτοβουλία εντελώς στην εκτελεστική εξουσία.

Η κομματική πειθαρχία και με την πιθανότητα της υπουργοποίησης όταν είσαι κυβερνητικό κόμμα, εγκλωβίζει εντελώς όλους τους βουλευτές.

Καταστρατηγείται ουσιαστικά στην πράξη το άρθρο 60 του Συντάγματος που διασφαλίζει την ελεύθερη έκφραση, την ανεξαρτησία έκφρασης βούλησης και ψήφου του βουλευτή. Πού το είδατε αυτό; Δεν υπάρχει.

Διαφώνησα με τα Ειρηνοδικεία που κλείνανε στρατηγικά για την αποδυνάμωση της υπαίθρου και με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν: «Θα σε διαγράψω εάν δεν αλλάξεις την ψήφο». Τι δημοκρατία είναι αυτή;

Με έπαιρνε εδώ, σε αυτό το τηλέφωνο, ο γραμματέας του Πρωθυπουργού και μου έλεγε: «Πρέπει να απέχεις από την ψηφοφορία για τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια». Και του έλεγα: «Όχι». Και το υπονοούμενο ήταν ότι «δεν θα γίνεις ποτέ υπουργός». Και του έλεγα: «Δεν με ενδιαφέρει». Και στη συνέχεια: «Σε παρακαλώ, τουλάχιστον πολύ μη μιλήσεις».

Είναι δημοκρατία αυτό; Τι δημοκρατία είναι αυτή;

Και γιορτάζουμε σε 10 μέρες τα 51 χρόνια από την Παλινόρθωση της Δημοκρατίας.

L&O: Πιάνομαι από μια ατάκα που είπατε πριν και σας γυρνάω λίγο πίσω. Θεωρείτε ότι με τα σκάνδαλα δεν έχουμε τελειώσει; Θεωρείτε ότι θα ελεγχθούν και άλλα ταμεία; Τι ακούτε; Τι μπορείτε να μας πείτε;

Σαλμάς: Έχω την αίσθηση ότι έτσι κυβερνάει ο Πρωθυπουργός. Από τυχαία γεγονότα μαθαίνουμε κάτι. Δηλαδή, παρακολουθείς ως εκτελεστική εξουσία τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και μάθαμε για τις παρακολουθείς. Δεν θα σας πω αυτά που λέγονται, ότι κάθε πρωί έβλεπε ο Πρωθυπουργός με τον Γραμματέα συνομιλίες. Όμως δεν έχουν ξαναγίνει αυτά…

L&O: Για να κλείσουμε… Θέλω να μου πείτε ιδεολογικά πού βρίσκεστε εσείς αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Σαλμάς: Θα σας το πω απλά, να το καταλάβουν όλοι. Διαχρονικά υπήρξε μία αντιπαράθεση στην Ελλάδα – μετά το 1974 κυρίως πιο έντονη – σοσιαλιστές με φιλελεύθερους. ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία. Θυμάστε τι γινόταν. Η χώρα κυβερνήθηκε μέχρι το 2010 – που φτάσαμε στη χρεοκοπία – από εναλλαγή αυτών των δύο κομμάτων. Προφανώς είχε μεγαλύτερη ευθύνη το ΠΑΣΟΚ, μικρότερη ευθύνη, αλλά είχε και κάποια ευθύνη η Νέα Δημοκρατία.

Έφτασε στη χρεοκοπία η χώρα. Από το 1974 και μετά, στη Γερμανία πάλι είχαμε εναλλαγή SPD και CDU, δηλαδή σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες. Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ. Η χώρα έγινε πιο οικονομικά ισχυρή στην Ευρώπη.

Προφανώς δεν έφταιξε ούτε ο φιλελευθερισμός, ούτε ο σοσιαλισμός. Έφταιξε η κακώς εφαρμοσμένη πολιτική, η νοοτροπία των Ελλήνων, την οποία ανακύκλωναν και εκμεταλλεύονταν τα πολιτικά κόμματα, και χειραγωγούνταν μέσω των ρουσφετιών διαχρονικά για να δημιουργείται ένα πελατειακό κράτος.

Το οποίο – δυστυχώς, πάλι ξαναλέω – χάθηκε μία ευκαιρία από έναν νέο άνθρωπο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν ανέλαβε, θα μπορούσε να τα αλλάξει. Υπήρχε μια ελπίδα.

Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το πελατειακό κράτος. Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνουν; Να κλείσουν τα πολιτικά γραφεία. Τα πολιτικά γραφεία δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης με τη μορφή που είναι σήμερα. Είναι εστίες ανισοπολιτείας και ανισονομίας.

Τι νομίζετε ότι ζητάνε όταν πάνε στα πολιτικά γραφεία οι πολίτες; Είτε μεταθέσεις, είτε να βγει κάτι πιο γρήγορα, είτε κάτι άλλο. Είναι άνιση μεταχείριση των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε έναν βουλευτή.

Αυτό το πελατειακό κράτος, που είναι από τον Χαρίλαο Τρικούπη πίσω, δεν έχει αλλάξει. Δεν έχει βρεθεί ένας ηγέτης να τα αλλάξει. Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε.

L&O: Υπάρχει πολιτικό κενό για νέο φορέα;

Σαλμάς: Αυτό καταλαβαίνω από τον δρόμο που περπατάω, να σας πω την αλήθεια. Έλεγα ότι ο κόσμος τα ξεχνάει όλα, αλλά δεν τα ξεχνάει. Είναι μεγαλύτερο το κενό παρά ποτέ.

Είναι, καταρχάς, το κενό του 50% που δεν πάει να ψηφίσει. Και από το υπόλοιπο που πάει να ψηφίσει, οι αναποφάσιστοι είναι 15–20%. Που σημαίνει ότι όλος αυτός ο κόσμος δεν εκφράζεται από το σημερινό πολιτικό σύστημα.

Τι είναι; Είναι όλο το πολιτικό σύστημα ανίκανο να πείσει τον πολίτη; Όχι. Ο πολίτης έχει υποστεί και κάθε φορά που ακούει τα σκάνδαλα το βράδυ, δεν είναι ότι μετακινούμε από τους αναποφάσιστους στο 1–2% της Νέας Δημοκρατίας ή φεύγουμε από τη Νέα Δημοκρατία προς τους αναποφάσιστους. Πληγώνονται οι άνθρωποι αυτοί.

Αν δείτε τα μηνύματα που μου έχουν στείλει όλο αυτό το διάστημα που αρθρώνω αυτόν τον πολιτικό λόγο στις λίγες εκπομπές, θα δείτε ότι είναι απόλυτα συγκινητικά. Ο κόσμος ψάχνει να βρει πώς θα δημιουργηθεί εναλλακτική λύση.

Και επειδή η φύση δεν αγαπά τα κενά, πιστέψτε με, θα συμβεί και αυτό. Παρά την ισχύ πυρός που έχει το σύστημα εξουσίας.

L&O: Να σας ρωτήσω ξεκάθαρα. Τι σκέφτεστε να κάνετε;

Σαλμάς: Είχα πει όταν αναγκάστηκα να είμαι εκτός κόμματος ότι δεν έπρεπε να είναι αυτό το ερώτημα, γιατί δεν έπρεπε να ενδιαφέρει τον κόσμο τι θα κάνουμε εμείς. Φαίνεται ότι τους ενδιαφέρει.

Δηλαδή, κάνουμε μια συνέντευξη και έχει εκατοντάδες χιλιάδες που τη βλέπουν – και στο διαδίκτυο και όλα αυτά. Σημαίνει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται τι θα πούμε.

Είπα ότι, αν συνεχίσει η κοινωνία και στέκεται σοβαρά απέναντι στην πολιτική – με σοβαρή κρίση και πραγματική αγωνία για να αλλάξουν τα πράγματα – κάποιοι από εμάς έχουμε υποχρέωση να παραμείνουμε στην πολιτική. Ιδιαίτερα κάποιοι από εμάς που έχουμε εναλλακτική δουλειά, όπως είναι το επάγγελμά μας.

Να θυσιάσουμε χρόνο για να παραμείνουμε στην πολιτική και να βάλουμε και την πολιτική μας εμπειρία στην υπηρεσία των πολιτών.

Είναι κάτι το οποίο φαίνεται να ωριμάζει, και σιγά-σιγά εκτιμώ ότι μπορεί στον επόμενο χρόνο να δημιουργηθεί αυτό το καινούργιο, το οποίο σήμερα δεν είμαι σε θέση να σας το περιγράψω ακριβώς, αλλά το αισθάνομαι ότι η κοινωνία θέλει να δημιουργηθεί.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Σχολιάστε