Αιτωλοακαρνανία: «Καμπανάκι» εκπαιδευτικών για τα κενά – Ανησυχία για τη νέα σχολική χρονιά


Σύμφωνα με δημοσίευμα του sinidisi.gr, έντονη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των εκπαιδευτικών της Αιτωλοακαρνανίας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς 2026-2027. Παρά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για 5.487 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού, η εκπαιδευτική κοινότητα εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός υπολείπεται των πραγματικών αναγκών.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα κενά που θα παραμείνουν σε όλες τις βαθμίδες. Όπως επισημαίνουν, η πλήρης εικόνα για την Αιτωλοακαρνανία θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση των αποσπάσεων και των προσλήψεων αναπληρωτών, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, Βαγγέλης Τσούκας, τόνισε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν πράξη, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει άλλη χρονιά με υποστελεχωμένα σχολεία και υπερπλήρη τμήματα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζονται γενικόλογες εξαγγελίες, αλλά συγκεκριμένες αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την πλήρη στελέχωση των σχολείων από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους.

Στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘΑ, κ. Παπαδομαρκάκη, με την ΟΛΜΕ, δόθηκε η δέσμευση ότι οι μόνιμοι διορισμοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα ξεπεράσουν τις 2.000 θέσεις, με έμφαση στην Ειδική Αγωγή. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το διάστημα 17-20 Αυγούστου. Ωστόσο, για τους αναπληρωτές δεν υπήρξε σαφής δέσμευση, παρά μόνο η εκτίμηση ότι στην πρώτη φάση θα καλυφθεί περίπου το 80% των αναγκών, με τις υπόλοιπες να μετατίθενται για τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργούν με μόλις το 80% των αναγκών τους καλυμμένο. Υπενθυμίζεται επίσης η παλαιότερη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα για μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στους 25, ένα πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος που συνδέεται με την ποιότητα της διδασκαλίας και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας καλεί το Υπουργείο να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις σε ουσιαστικούς μόνιμους διορισμούς, σε πλήρη κάλυψη των κενών από την πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών και στην άμεση εφαρμογή της δέσμευσης για το όριο των 25 μαθητών ανά τμήμα. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, το δημόσιο σχολείο χρειάζεται πολιτικές αποφάσεις με συνέπεια, αξιοπιστία και σεβασμό στις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Πανηγύρι Κατοχής Μεσολογγίου 4 Αυγούστου
🎉 Πανηγύρι Κατοχής — 4 Αυγούστου →