Φέτα: «Καμπανάκι» για τα αποθέματα – Πιθανές νέες αυξήσεις έως τα 16 ευρώ το κιλό

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η παραγωγή φέτας, καθώς η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και η περιορισμένη διαθεσιμότητα πρόβειου γάλακτος συναντούν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Μιχάλης Σαράντης, η μείωση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος υπολογίζεται σε περίπου 80.000 τόνους, δημιουργώντας έλλειμμα περίπου 20.000 τόνων για την παραγωγή φέτας. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές καταγράφουν αύξηση περίπου 7%, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα αποθέματα να πιέζονται σημαντικά.
Ο κ. Σαράντης εκτίμησε ότι τα αποθέματα φέτας ενδέχεται να μην επαρκέσουν έως το τέλος του 2026, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να επανέλθει η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στα επίπεδα πριν από τις ζωονόσους.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές, με τις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν να κάνουν λόγο ακόμη και για τιμές της τάξης των 15-16 ευρώ το κιλό, από περίπου 12-13 ευρώ σήμερα.
Την ίδια ώρα, η άνοδος της τιμής οδηγεί μέρος των καταναλωτών προς φθηνότερες επιλογές, όπως τα λευκά τυριά.
Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Φέτας έθεσε παράλληλα ως προτεραιότητα την ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής γάλακτος, ενώ τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη προβολή της φέτας στις διεθνείς αγορές. Όπως ανέφερε, προτίθεται να ζητήσει περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ ετησίως από τον ΕΛΓΟ, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη και ενίσχυση της αξίας του ελληνικού προϊόντος.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, αναφέρθηκε και στη χρήση της φέτας στη χωριάτικη σαλάτα, σημειώνοντας ότι η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται πλέον και λευκό τυρί, γεγονός που, όπως υποστήριξε, επηρεάζει την εικόνα του ελληνικού προϊόντος στους τουρίστες.









