Gov.gr και ΑΑΔΕ «παγώνουν» απόψε – Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν έξω από τα γήπεδα το Σαββατοκύριακο


Σε 40 ώρες ψηφιακής… σιωπής μπαίνουν απόψε οι υπηρεσίες του gov.gr και της ΑΑΔΕ
, με όσους έχουν προγραμματίσει υποχρεώσεις το Σαββατοκύριακο να πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους.

Οι εργασίες αναβάθμισης ξεκινούν την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 22:00 και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στις 14:00.

Αιτία είναι οι εργασίες αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το έργο GCloud NextGen αγγίζει τις 40 ώρες, με επιπτώσεις σε εφαρμογές για πολίτες, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες.

Δύο υπηρεσίες θα μείνουν «όρθιες»: η αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet και η πλατφόρμα myDATA θα παραμείνουν διαθέσιμες σε όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Το μεγάλο «αγκάθι» αφορά τους φιλάθλους. Όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες για ψηφιακό εισιτήριο κινδυνεύουν να μείνουν εκτός γηπέδου.

Συγκεκριμένα, όσοι δεν έχουν καταχωρισμένο κινητό στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας και δεν διαθέτουν ήδη ενεργό Gov.gr Wallet δεν θα μπορούν να αποθηκεύσουν νέο ψηφιακό εισιτήριο αθλητικού αγώνα.

Επίσης, δεν θα είναι δυνατή η έκδοση έντυπων εισιτηρίων για πολίτες άνω των 65 ετών στα εκδοτήρια των γηπέδων.

Τα εισιτήρια που έχουν ήδη αποθηκευτεί θα χρησιμοποιούνται κανονικά, οπότε όσοι πρόλαβαν είναι… εν τάξει.

Όσοι έχουν ραντεβού για ταυτότητα θα πρέπει να έχουν μαζί τους τους αριθμούς των εξοφλημένων παραβόλων, είτε εκτυπωμένους είτε διαθέσιμους στο email τους.

Στις εφαρμογές που πλήττονται περιλαμβάνονται τόσο το e-Παράβολο όσο και το myPhoto.

Περιορισμοί προβλέπονται και στην εγγραφή ή επεξεργασία στοιχείων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, καθώς και στο Κέντρο Ειδοποιήσεων.

Στις τραπεζικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες που επηρεάζονται περιλαμβάνονται το KYC για τη διάθεση στοιχείων σε πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Επηρεάζεται επίσης το Know Your Business (KYB), καθώς και οι online πληρωμές μέσω τραπεζών για e-Παράβολο και Τελωνεία μέσω του DCTonline.

Στη λίστα μπαίνουν ακόμη το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων και οι ψηφιακές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για γενική διακοπή των τραπεζικών συναλλαγών, παρά μόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Στην ηλεκτρονική τιμολόγηση επηρεάζονται το Timologio B2G, καθώς και οι εφαρμογές ΕΔΗΤ, invoiceTools και traceInvoice.

Για τις τελευταίες, πάντως, η παραλαβή τιμολογίων θα συνεχίζεται κανονικά.

Περιορισμοί προβλέπονται και στα ΚΕΠ, με την εφαρμογή έκδοσης παραβόλων μέσω ΚΕΠ να μπαίνει «παύση».

Επηρεάζονται οι πλατφόρμες εξυπηρέτησης και ραντεβού του myDeskLive, μεταξύ των οποίων τα myKEPlive, myAADElive, myConsulLive, myDIMOSlive, myDYPAlive, myEFKALive και myKTIMATOLOGIOlive.

Στη λίστα προστίθεται και η πλατφόρμα φυσικών ραντεβού της ΔΥΠΑ.

Θα… «κολλήσουν» και οι συνταξιούχοι, καθώς επηρεάζονται υπηρεσίες ενημέρωσης συνταξιούχων του πρώην Δημοσίου, προσωποποιημένης πληροφόρησης δικαιούχων ειδικών συντάξεων και παρακολούθησης αίτησης συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ.

Από τους παρόχους έως τη μισθοδοσία του Δημοσίου, οι επιπτώσεις αγγίζουν και τις υπηρεσίες διάθεσης στοιχείων σε παρόχους τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Επηρεάζεται επίσης το Μητρώο Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας, όπως και η αναζήτηση αναγνωριστικών αριθμών μητρώων μέσω του Προσωπικού Αριθμού.

Στη λίστα μπαίνουν ακόμη η Ενιαία Αρχή Πληρωμής, η εφαρμογή υποβολής αρχείων από εκκαθαριστές και η εγγραφή εκκαθαριστών Δημοσίου.

Τέλος, επηρεάζονται εφαρμογές και μητρώα της δημόσιας διοίκησης, όπως το Μητρώο Διαφάνειας, το Μητρώο Αστικών Συνεταιρισμών και το Μητρώο Φορέων Δημόσιας Διοίκησης.

Η Γενική Γραμματεία αναφέρει ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι εργασίες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό όριο.

Μέχρι τότε, το πρακτικό ζητούμενο για όσους έχουν υποχρεώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι να έχουν εγκαίρως διαθέσιμα τα απαραίτητα στοιχεία και να συνυπολογίσουν τους περιορισμούς πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε ψηφιακή διαδικασία.

Πηγη: Newsbeast