Η τσουχτερή τιμή των καυσίμων «γέμισε» τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η επιβατική κίνηση στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές όπου μετά την έναρξη των σχολείων καταγράφονταν μείωση.
Η αύξηση του επιβατικού κοινού εκτιμάται στο 15% με 20% αυτή την περίοδο, με την εξήγηση να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αυξημένες τιμές των καυσίμων. Στην Αιτωλοακαρνανία, η μέση τιμή της αμόλυβδης την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 2,22 ευρώ, ενώ η τιμή του diesel έφτασε τα 2,20 ευρώ.
Έκτακτα δρομολόγια για Αθήνα
Στα δρομολόγια από και προς την Αθήνα, τα προγραμματισμένα λεωφορεία αναχωρούν γεμάτα, με το ΚΤΕΛ να προχωρά στην προσθήκη έκτακτων δρομολογίων. Μόνο την περασμένη Παρασκευή και την Κυριακή χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν πέντε επιπλέον έκτακτα δρομολόγια, αριθμός που δεν είχε καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε»
Η αυξημένη κίνηση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το ΚΤΕΛ βρίσκεται αντιμέτωπο με μεγάλη αύξηση του λειτουργικού του κόστους. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Βαλλής, μιλώντας στη «Συνείδηση»:
«Η κίνηση από το καλοκαίρι και έπειτα δεν έχει μειωθεί. Τα προηγούμενα χρόνια μετά την έναρξη των σχολείων υπήρχε μείωση στο επιβατικό κοινό, αλλά φέτος δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι πως η κίνηση στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ είναι αυξημένη αυτή την εποχή σε σχέση με άλλα χρόνια κατά 15% με 20%.
Για Αθήνα όλα τα λεωφορεία αναχωρούν γεμάτα. Την Παρασκευή και την Κυριακή που μας πέρασε είχαμε 5 έκτακτα δρομολόγια, που δεν είχαμε ποτέ άλλοτε. Την ίδια στιγμή το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας είναι σε δυσμενή θέση με την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Πέρυσι το πετρέλαιο είχε 1,55 και φέτος έχει 2,20 με 2,25.
Όπως έχει εξελιχθεί η ακρίβεια στα καύσιμα δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με μαθηματική ακρίβεια, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε και αύξηση στα εισιτήρια και γι’ αυτό ζητάμε οικονομική ενίσχυση, κάτι σαν επιδότηση, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδά μας που έχουν εκτοξευτεί.
Ένα δρομολόγιο από Αγρίνιο για Αθήνα και πάλι πίσω που ένα λεωφορείο χρειάζεται 200 λίτρα πετρελαίου, με τα 70 λεπτά που είναι η διαφορά χρειαζόμαστε 140 ευρώ επιπλέον για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ενώ την ίδια στιγμή το κόμιστρο παραμένει το ίδιο».










