Λαμπρός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε Αιτωλικό και Βόνιτσα – Το μήνυμα του Μητροπολίτη Δαμασκηνού


Με κάθε επισημότητα και βαθιά κατάνυξη εορτάστηκε σε όλη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Σε ναούς, μοναστήρια και εξωκλήσια που τιμούν τη Χάρη της, πλήθος πιστών συμμετείχε στις λατρευτικές συνάξεις, αποτίοντας φόρο τιμής στην Μητέρα του Κυρίου.

Το απόγευμα της παραμονής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στην Πλαγιά Βονίτσης, όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης ανέλυσε τον υμνολογικό στίχο που αποτυπώνει το παράδοξο θαύμα: «Η πηγή της ζωής τίθεται σε μνημείο και ο τάφος γίνεται κλίμακα προς τον ουρανό».

Εξήγησε ότι η εορτή δεν είναι θρήνος για τον θάνατο της Παναγίας, αλλά χαρά και ανάσταση, διότι η Θεοτόκος υπερέβη τον νόμο της φθοράς χάρη στην υπεραγιότητά της.

Όπως τονίστηκε, το πανάχραντο σώμα της που γέννησε τη Ζωή δεν γνώρισε διαφθορά, αλλά αναστήθηκε από τον Χριστό και μετέστη στους Ουρανούς, αποτελώντας προανάκρουσμα της δικής μας αναστάσεως.

Ο κ. Δαμασκηνός επισήμανε ότι η εορτή αυτή αποτελεί «το Πάσχα του καλοκαιριού», καθώς συνδέει τη νίκη του Χριστού κατά του θανάτου με την ένδοξη πορεία της Μητέρας Του προς την ουράνια Βασιλεία.

Μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της τοπικής κοινότητας, ενώ ακολούθησε η ακολουθία της αρτοκλασίας στα προπύλαια του ναού.

Στις ιερές ακολουθίες έδωσαν το παρών ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάσης Μαυρομμάτης και ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας κ. Θανάσης Κασόλας, μαζί με πολύ κόσμο.

Την κυριώνυμη ημέρα, ο Μητροπολίτης μετέβη στο Αιτωλικό, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον ναό, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν ο Αντιπεριφερειάρχης και άλλοι τοπικοί άρχοντες, συμμετέχοντας στο εορταστικό κλίμα.

Σε όλους τους ιερούς ναούς αναγνώστηκε η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτη, όπου υπογραμμίζει ότι η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι «πηγή ελπίδος και βεβαίωση της αναστάσεως».

Στο μήνυμά του, ο κ. Δαμασκηνός καλεί τους πιστούς να καταφύγουν στην Παναγία ως «γέφυρα σωτηρίας» και «λιμάνι παρακλήσεως», ιδιαίτερα σε καιρούς δοκιμασιών και πολέμου.

Επισημαίνει επίσης ότι η μητρική αγάπη της Θεοτόκου απλώνεται σε όλη την οικουμένη, και ότι οι προσευχές των ανθρώπων φτάνουν στον Υιό της μέσω της μεσιτείας της.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εορτή μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://photos.app.goo.gl/TD3yZ5WmjNnq7oVi9