Μίλτος Ζαμπάρας: Παρέμβαση στη Βουλή για τις τιμές των καυσίμων στην Αιτωλοακαρνανία – Ζητά μείωση ΕΦΚ και φόρο 90% στα υπερκέρδη

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των καυσίμων, που έχει φέρει σε δυσχερή θέση επαγγελματίες και καταναλωτές στην Αιτωλοακαρνανία, ο Βουλευτής της περιοχής, Μίλτος Ζαμπάρας, προχώρησε σε παρέμβαση στη Βουλή.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο κ. Ζαμπάρας κατέθεσε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, επισημαίνοντας ότι η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τιμές καυσίμων από τις υψηλότερες στην ηπειρωτική χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, η αμόλυβδη βενζίνη διαμορφώνεται στα 1,999 ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης στα 1,952 ευρώ και το υγραέριο στα 1,072 ευρώ ανά λίτρο, με νέα αύξηση τριών έως τεσσάρων λεπτών να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Σύγκριση με πέρυσι – Η επιβάρυνση για νοικοκυριά και επαγγελματίες
Όπως επισημαίνει και ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας, Δ. Κακούρης, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά τις έκτακτες κυβερνητικές επιδοτήσεις. Τον ίδιο μήνα πέρυσι, η βενζίνη κόστιζε 1,78 ευρώ το λίτρο – μια διαφορά που μεταφράζεται σε σημαντική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες της περιοχής.
Υπερκέρδη διυλιστηρίων – Τα νούμερα που προκαλούν ερωτήματα
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας αμφισβητεί την κυβερνητική ερμηνεία που αποδίδει τις αυξήσεις στη διεθνή συγκυρία και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, επικαλούμενος τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών διύλισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει:
- Η Motor Oil κατέγραψε αύξηση των προ φόρων κερδών της κατά 277% μέσα σε ένα τρίμηνο, φτάνοντας τα 427,73 εκατ. ευρώ.
- Η Helleniq Energy σημείωσε αύξηση 2.088%, με κέρδη 372 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, οι δύο εταιρείες συγκέντρωσαν πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρεις μήνες, ενώ οι εκτιμήσεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους, που θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο, κάνουν λόγο για κέρδη που θα ξεπεράσουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
Η κυβερνητική απάντηση – «Ψίχουλα» ή ουσιαστικό μέτρο;
Απέναντι σε αυτό το τοπίο, η κυβέρνηση προχώρησε σε έκπτωση 10 λεπτών στην αμόλυβδη και 5 λεπτών στο diesel, με συνολικό κόστος 40 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Ζαμπάρας χαρακτηρίζει το μέτρο ως «ψίχουλο» μπροστά στα υπερκέρδη που καταγράφονται, τονίζοντας ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί δικαιολογία για αισχροκέρδεια.

Τι ζητά ο Βουλευτής
Με την ερώτησή του, ο Μίλτος Ζαμπάρας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς:
- Άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, προκειμένου να αποσυμπιεστούν οι τιμές.
- Επιβολή φόρου 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών διύλισης.
- Αυστηρούς ελέγχους στις εταιρείες διύλισης για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας.
Όπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου, «η Αιτωλοακαρνανία δεν αντέχει άλλο. Ούτε οι επαγγελματίες, ούτε οι οικογένειες. Είναι ώρα η πολιτεία να σταθεί απέναντι στα συμφέροντα και δίπλα στους πολίτες».









