ΠΟΕΔΗΝ: Σοκαριστική αύξηση ανηλίκων στα νοσοκομεία από αλκοόλ – «Τους πετούν από τα Μαγαζιά, να τους πάρει το ΕΚΑΒ»


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έδωσε στη δημοσιότητα συγκλονιστικά στοιχεία
 για τους ανήλικους που καταλήγουν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα που συναντούν καθημερινά οι διασώστες του ΕΚΑΒ, τονίζοντας πως τα ανήλικα θύματα της μέθης αντιμετωπίζονται σαν «σκουπίδια» από τα καταστήματα διασκέδασης.

«Όταν ένα ανήλικο παιδί πέσει κάτω από τη χρήση αλκοόλ, τον τραβάνε σαν σκουπίδι και τον αφήνουν έξω από το μαγαζί», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ, περιγράφοντας μια πρακτική που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των παιδιών.

Οι περαστικοί είναι συνήθως αυτοί που ειδοποιούν το ΕΚΑΒ, με τους διασώστες να βρίσκουν τα ανήλικα λιπόθυμα στο πεζοδρόμιο, είτε μόνα τους είτε με παρέες που τα έχουν εγκαταλείψει αβοήθητα.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι τα καταστήματα που εγκαταλείπουν με αυτόν τον τρόπο τα ανήλικα παιδιά θα έπρεπε να κλείνουν πάραυτα και οριστικά, προκειμένου να σταματήσει αυτό το φαινόμενο ασυδοσίας.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Ομοσπονδία αφορούν ανήλικα παιδιά έως 16 ετών, τα οποία περιθάλπονται στα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων και στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας.

Μέσα στο 2025, προσήλθαν στα νοσοκομεία περίπου 1.000 παιδιά με σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας από τη χρήση αλκοόλ, μια αριθμητική αύξηση που προκαλεί έντονη ανησυχία στην ιατρική κοινότητα.

Δυστυχώς, κατά το ίδιο έτος καταγράφηκαν και θάνατοι ανηλίκων, οι οποίοι ευτυχώς ήταν πολύ λίγοι, ωστόσο αρκετά παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και κλινικές.

Πολλά από τα παιδιά που κατέληξαν στα επείγοντα περιστατικά ανέφεραν ότι είχαν κάνει πολύ μικρή κατανάλωση αλκοόλ, γεγονός που παραπέμπει σε νοθευμένα ποτά, μια διάσταση του προβλήματος που επιτείνει τον κίνδυνο.

Μόνο στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, το «ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ» και την «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ», προσήλθαν το 2025 περίπου 400 ανήλικα παιδιά με προβλήματα από την κατανάλωση αλκοόλ.

Κάτι που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η αύξηση των περιστατικών το πρώτο εξάμηνο του 2026, παρά τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει το προηγούμενο έτος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, 650 ανήλικα παιδιά επισκέφθηκαν τα επείγοντα των παιδιατρικών τμημάτων με οξεία δηλητηρίαση από τη χρήση αλκοόλ, εκ των οποίων τα 250 κατεγράφησαν στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής.

Η Κρήτη σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση περιστατικών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με την ΠΟΕΔΗΝ να αποδίδει το φαινόμενο στα πανηγύρια που διοργανώνονται στην περιφέρεια χωρίς κανέναν έλεγχο.

Παράλληλα, πολλοί γονείς αποφεύγουν να φέρουν τα μεθυσμένα ανήλικα παιδιά τους στα νοσοκομεία, καθώς τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν την αστυνομία, με αποτέλεσμα οι γονείς να διώκονται ποινικά.

Αντί να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, πολλοί γονείς προσφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς ή επιλέγουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στο σπίτι, μια πρακτική που η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει ως την πιο επικίνδυνη για τα παιδιά που πάσχουν από οξεία δηλητηρίαση.

«Πώς είναι δυνατόν τα μπαρ να σερβίρουν ποτά σε ανήλικα που απαγορεύεται και να μην μπαίνει λουκέτο», διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας την παντελή έλλειψη ελέγχων σε πανηγύρια, περίπτερα και σούπερ μάρκετ.

Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι ανήλικα παιδιά έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία μεθυσμένα ακόμα και κατά τις σχολικές ώρες, με μπουκάλια αλκοόλ μέσα στις τσάντες τους, γεγονός που θέτει ερωτήματα για τον ρόλο της οικογένειας και του σχολείου.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους γονείς να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή και να συζητούν με τα παιδιά τους για τους κινδύνους του αλκοόλ, ενώ παράλληλα ζητά από εκπαιδευτικούς και καθηγητές να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών.

«Είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την ανάγκη άμεσων μέτρων και αυστηρότερων ελέγχων.

Πηγή: newsbeast.gr